Justitia ieseana are doua masuri?

marți, 13 octombrie 2009, 12:08
4 MIN
 Justitia ieseana are doua masuri?

Doua cazuri ce seamana foarte bine sint judecate diferit de anchetatori. Cazurile "Mansarda", afacerea lui Ciprian Acatinca si cea a lui Teodor Similiac (Coman), au pornit in acelasi mod, zeci de oameni raminind pe drumuri si cu datorii imense la banci dupa ce au platit zeci de mii de euro pentru un vis. Victimele inselaciuniilor au facut plingeri la Politie, Parchet, altii s-au adresat instantelor de judecata pentru a mai recupera ceva. Chiar daca patronul Ciprian Acatinca s-a sinucis la finele anului trecut, in dosarul de la DNA Iasi sint cercetati si alti suspecti. Sanse pentru recuperarea banilor dati firmelor «Rom Consult Group SRL» si «Grup 5 Instalatii, Constructii, Montaj SRL» par a fi foarte mici in ambele cazuri „Mansarda". Oamenii spera insa si vor sa-i vada pe vinovati dupa gratii. Vor reusi? Procurorii de la Crima Organizata au reusit arestarea a trei suspecti in dosarul „Mansarda Similiac". La DNA, despre dosarul "Mansarda Acatinca" se aude doar ca procurorii anticoruptie se apropie de finalul anchetei, dar ca victimele vor trebui sa se adreseze instantei.

A ramas un Matiz

Cele doua retete de inselat oamenii cu sume impresionante pentru simplii ceteni par a fi tratate diferit. In timp ce procurorii de la DIICOT Iasi au reusit sa faca arestari impotriva suspectilor principali, in dosarul de la DNA se lucreaza insa. "Dosarul se afla in lucru la procuror", este singurul amanunt care a fost oferit de catre Sorin Calin, procurorul sef al DNA Iasi. Surse din rindul anchetatorilor sustin insa ca dosarul este aproape de finalizare, iar procurorii anticoruptie urmeaza sa dispuna scoaterea de sub urmarirea penala a celor acuzati, alaturi de Acatinca, de inselaciuni cu mansarde. Astfel, daca procurorii vor dispune aceasta solutie, cei pagubiti nu vor avea macar satisfactia de a se vedea razbunati legal pentru banii dati pentru o casa pe care nu au primit-o niciodata. In acest caz, ei vor trebui sa se adreseze judecatorilor pentru a-si recupera paguba. Nu doar ei se vor afla in sala de judecata cerindu-si banii inapoi. Aici se vor afla si reprezentantii unor firme care au vindut materiale de constructii catre Rom Consult Group si care au fost achitate cu cecuri fara acoperire. Peste 60 de familii si firmele creditoare vor incerca sa imparta intre ei bunurile ramase pe numele firmei: un autoturism Daewoo Matiz, doua centrale termice si sediul societatii.

Au disparut peste doua milioane de euro

Ancheta inceputa in acest dosar la Serviciul de Investigare a Fraudelor a strins zeci de declaratii de la pagubiti. Prejudiciul calculat de politisti depasea la un moment dat doua milioane de euro, si astfel cazul a fost declinat catre DNA Iasi. Inainte de a trimite dosarul, politistii au inceput urmarirea penala si impotriva unor persoane din anturajul lui Ciprian Acatinca, precum si impotriva sotiei acestuia, Mihaela. Politistii spun ca femeia a folosit banii incasati de la clienti in alte scopuri decit pentru construirea mansardelor si achitarea platilor catre furnizori. In plus, sustin anchetatorii, femeia era cea care facea operatiuni cu banii din conturile firmei si asista in momentul in care se negociau contractele pentru constructia mansardelor. Victimele firmei Rom Consult Group traiesc in continuare adevarate drame, dupa ce au facut mari imprumuturi la banci. In plus, mai multe societati comerciale s-au inscris pe lista creditorilor, dupa ce au dat materiale de constructii firmei, iar acestea nu au fost platite. Nimeni nu stie nici pina in ziua de astazi unde au disparut peste doua milioane de euro.

Similiac ramine dupa gratii

In dosarul "Mansarda Similiac", suspectii principali vor afla miine daca vor fi pusi in libertate sau vor ramine in arest preventiv. Judecatorii de la Curtea de Apel au aminat pentru miercuri luarea vreunei decizii in cazul celor trei barbati acuzati de inselaciuni cu mansarde. Teodor Coman (fost Similiac), Marius Bogdan Chiriac si Iulian Vasile Ilie au fost arestati preventiv in cursul saptaminii trecute, fiind acuzati de procurori ca au inselat zeci de ieseni. Potrivit anchetatorilor, reteaua coordonata de Teodor Coman si-a inceput activitatea in urma cu aproximativ doi ani si numara sase membri. Oamenii legii au stabilit ca acestia ar fi infiintat mai multe societati comerciale, prin intermediul carora au fost ridicate peste 80 de mansarde, dar fara a avea autorizatiile necesare in acest sens. Procurorii au precizat ca pagubitii erau indusi in eroare privind calitatea constructiilor si a situatiei juridice, prin folosirea de acte falsificate sau prin faptul ca acelasi apartament era vindut mai multor persoane.In plus, spun anchetatorii, unele persoane au ramas si fara bani, si fara apartamente, acelasi imobil fiind vindut mai multor clienti. Oamenii legii mai precizeaza ca gruparea si-a desfasurat activitatea prin intermediul a trei societati: Grupul 5 Instalatii, Constructii, Montaj SRL, Trustul de Constructii Moldova si Antrepriza Noua pentru Locuinte. Pe 10 februarie 2009, Teodor Coman a fost condamnat definitiv de catre judecatorii ieseni intr-un alt dosar, in care era acuzat de infractiuni la Legea cecului.

Comentarii