Justitie la foc automat

luni, 21 ianuarie 2008, 01:31
6 MIN
 Justitie la foc automat

Magistratii Judecatoriei Iasi nu se mai vad de miile de dosare pe care trebuie sa le solutioneze. Ca sa rezolve cit mai repede dosarele, judecatorii trateaza multe dosare pe fuga. De multe ori, magistratii ajung sa fie superficiali si sa treaca destul de repede peste cauze.

De exemplu, la un proces de divort desfasurat saptamina trecuta la Sectia Civila, un judecator a audiat un martor in doua minute. Pentru ca avea 100 de dosare in acea zi, magistratul i-a cerut martorului sa spuna in doar citeva cuvinte ce stie despre relatia dintre cei doi soti. „Pe scurt, va rog!", a spus judecatorul. Nemultumit, unul dintre soti a cerut ca martorul sa dea mai multe amanunte legate de anumite imprejurari. „Trebuia sa va chemati martorii dumneavoastra. Mai sint intrebari? Nu. Atunci instanta ramine in pronuntare!", a spus repede judecatorul, fara sa ii mai poata raspunde cineva.

Dupa doua minute, in care a fost inclusa si o intrebare a unui avocat, martorul a fost grabit sa semneze declaratia. „Haideti, mai repede, va rog", a spus judecatorul, cerind urmatorul dosar de pe lista.

„Ziarul de Iasi" a cerut la sfirsitul anului trecut situatia dosarelor pe judecator la cea mai aglomerata instanta din Iasi. Judecatoria Iasi este de altfel in topul national al instantelor cu volum foarte mare de dosare, fiind devansata doar de Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti.

Graba mare a magistratilor in judecarea cauzelor este explicata de volumul imens de dosare pe care le au in lucru magistratii. Un calcul realizat pe baza statisticilor arata ca un judecator solutioneaza in fiecare zi cite 5 dosare. Practic, intr-un program de 8 ore, acestia au de audiat partile din dosar, martorii, sa citeasca expertize si concluziile avocatilor in nu mai putin de 5 dosare.

Tot in acest timp, judecatorii trebuie sa cintareasca bine probele din dosar, apoi sa ia o hotarire. Aceasta hotarire trebuie si ea redactata si bine motivata. Toate astea in mai putin de doua ore. Atit are la dispozitie un judecator pentru solutionarea unui dosar. Astfel, este greu de crezut ca hotaririle sunt la un standard ridicat in toate dosarele. De acest lucru se indoiesc chiar si judecatorii.

Fiecare judecator solutioneaza 4-5 dosare pe zi

In 2007, pina in luna octombrie, s-au inregistrat 22.293 de noi dosare si au fost rulate 57.834 de dosare. Cei 42 de judecatori ai instantei au avut intr-un an chiar peste 3.000 de dosare de judecat. „Magistratii de la Judecatoria Iasi se descurca cum pot. Cei de la Sectia Penala au aproximativ 50-60 de dosare pe sedinta, iar cei de la Sectia Civila au chiar si peste 100 de dosare pe sedinta", a precizat Lucian Chetrone, purtatorul de cuvint al Judecatoriei Iasi.

Din miile de cauze care au fost inregistrate, judecatorii au solutionat in primele 10 luni peste 21.000 de dosare. Practic, magistratilor nu le ajunge timpul fizic pentru a da atentia cuvenita tuturor cauzelor. La un calcul simplu, pina in octombrie 2007 un magistrat de la Judecatorie a lucrat efectiv 153 de zile, restul fiind concedii legale, simbete si duminici.

Daca magistratul face parte din Sectia Penala, are o sedinta de judecata la doua saptamini, iar daca este de la Sectia Civila, are o sedinta de judecata pe saptamina. De exemplu, judecatoarea Camelia Acrismaritei, de la Sectia Civila a Judecatoriei, a avut pina in octombrie anul trecut 31 de sedinte de judecata, cu 2.732 de dosare. Magistratul a reusit sa solutioneze doar 727, avind o medie de aproape 5 dosare solutionate zilnic.

Judecatoarea Diana Platon a avut acelasi numar de sedinte, avind in lucru 2.204 de dosare, din care a pronuntat 663, adica a solutionat 4 dosare in fiecare zi. Colega ei, magistrata Aurica Georgescu, a rulat in 33 de sedinte 2.172 de dosare, din care a pronuntat 713, adica 4 dosare si jumatate in fiecare zi. „Numarul mare de dosare poate genera si o calitate slaba a justitiei. Cind are 100 de dosare pe zi, magistratul nu mai are rabdare si nu mai poate fi atent la toate cauzele. Cred ca o medie de 100 de dosare pe an ar fi rezonabila", a declarat Aurel Dublea, judecator la Curtea de Apel Iasi.

Pentru judecatori, timpul insa este o problema. „Dosarele au un grad diferit de dificultate, unele pot fi citite in citeva minute, iar pentru altele e nevoie de o saptamina. Cu toate acestea, la Judecatoria Iasi se inre-gistreaza foarte putine dosare mai vechi de un an", a declarat Lucian Chetrone, purtatorul de cuvint al Judecatoriei Iasi.

La Sectia Penala, numarul de dosare pe care il au judecatorii este mai mic, insa unele cauze sint de o complexitate mai mare. Astfel, pina in octombrie 2007, unii magistrati de la Sectia Penala aveau in jur de 750 de dosare fiecare. Situatia pare mai buna fata de anul 2006, cind numarul de cauze la aceeasi sectie depasea 1.000 la unii judecatori.

Pot judecatorii sa scoata adevarul la iveala in doar citeva ore pe care le aloca fiecarui dosar? „Cine stabileste pina la ce limita poate fi incarcat un judecator? Nimeni nu se intreaba daca un judecator are si el o limita fiziologica. Daca un judecator este coplesit cu 100 de dosare pe sedinta, sigur ca actul de justitie are de suferit. Pe linga sedinta, mai trebuie sa si redacteze hotaririle in termen si mai este nevoie si de profesionalism", a precizat judecator Mona Pivniceru, vicepresedintele Asociatiei Magistratilor din Romania.

In Germania volumul de munca este de 20 de ori mai mic

In statele Uniunii Europene magistratii nu sint atit de coplesiti de dosare. In Germania, de exemplu, la aproximativ 80 milioane de locuitori sint 24.000 de judecatori. Asta inseamna un judecator la putin peste 3.300 de persoane. In Romania sint 4.000 de judecatori, adica un judecator la 5.000 de oameni. „Am fost intr-un schimb de experienta la Judecatoria Berlin Mille, unde am asistat la un complet care judeca cauzele contraventionale. Magistratul respectiv avea sedinta de judecata o data pe saptamina si avea cam 4-5 dosare pe sedinta. Dadea si termene de citeva luni, tocmai pentru a nu fi aglomerat", a declarat Narcis Stoica, vicepresedintele Asociatiei Magistratilor din Iasi.

Practic, un magistrat de la Judecatoria Iasi are fata de unul din Berlin de 20 de ori mai multe dosare intr-o sedinta de judecata. Magistratii ieseni incearca sa gaseasca o explicatie in ceea ce priveste numarul mare de dosare. Ei dau vina pe numarul insuficient de judecatori, dar si pe infractionalitatea crescuta. „Nicaieri in Uniunea Europeana nu cred ca exista un numar atit de mare de dosare pe cap de judecator. La noi explicatiile ar putea fi urmatoarele: pe de o parte numarul insuficient de judecatori, pe de alta parte instabilitatea legislativa care genereaza foarte multe situatii de natura litigioasa si cresterea fenomenului infractional", a declarat Aurel Dublea, judecator al Curtii de Apel Iasi.

Pina la gasirea unor solutii, magistratii de la instante vor continua sa aiba intre 60 si 100 de dosare pe sedinta. „In primul rind trebuie sa se inteleaga ce inseamna justitie, ce inseamna competenta. Anumite cauze care se judeca acum la Tribunal le judecam eu in ultima instanta la Curtea de Apel, de exemplu legea 18. Nu se poate ca dintr-un simplu condei sa se schimbe legea si sa se mute dosarele de la o instanta la alta", a declarat judecator Mona Pivniceru, vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania.

Sute de erori in sentintele judecatorilor

Potrivit unui raport pe anul 2005 al Consiliului Superior al Magistraturii, la Judecatoria Iasi s-au inregistrat sute de hotariri casate. Inspectorii CSM spun ca, printre motive se afla si volumul imens de lucru pentru fiecare judecator.

Printre magistratii cu cele mai multe hotariri casate s-a numarat Cristina Vilcu, in cazul careia din 523 de hotariri pronuntate au fost casate 45 de hotariri.

In cazul lui Florin Colipca din 318 hotariri pronuntate, 25 au fost casate. Colega sa, Alina Codreanu a avut si ea 23 de hotariri casate din 274 de hotariri pronuntate.

Comentarii