Locuri de munca cumparate cu 4.000 de euro bucata

Subtitlu

marți, 23 septembrie 2008, 21:33
4 MIN
 Locuri de munca cumparate cu 4.000 de euro bucata

Reteaua cuprindea nu mai putin de 20 de persoane si se ocupa de tranzitarea ilegala a basarabenilor spre Spatiul Schengen. Fiecare membru avea un rol exact, de la cazare, transport, chemari si procurarea de acte false pina la mituirea functionarilor romani. Spagile se numarau in mii de euro. 

 

Cel putin 20 de persoane au platit bani grei pentru a avea un loc de munca in Occident. Un grup de escroci a profitat din plin de dorinta unor oameni de a munci pe salarii mai bune in UE. Fiecare muncitor a trebuit sa plateasca intre 3.000 si 4.000 de euro traficantilor de persoane. In schimb, ei primeau acte false pentru a putea trece granita.

Potrivit actului de acuzare, reteaua coordonata de sotii Constantin (34 de ani) si Maria (34 de ani) Ciocoiu, Ioan Dan Filip (33 de ani) si Iurie Popov (49 de ani) a actionat doar citeva luni. Anchetatorii sustin ca fiecare membru al retelei avea un rol bine definit si se ocupa doar de o anumita parte a "afacerii". Unii erau racolatori, altii se ocupau de gazduire, iar altii de transport sau obtinerea de acte false.

Reteaua coordonata de sotii Ciocoiu a fost "sparta in urma unei anchete care s-a intins pe parcursul a patru-cinci luni si care a angrenat structuri operative din sapte judete.

Cazare la pensiuni

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Iasi (DIICOT), membrii gruparii au actionat in perioada decembrie 2007 – mai 2008. Anchetatorii sustin ca cele patru persoane care coordonau reteaua aveau ca scop racolarea, transportul si gazduirea, indrumarea si calauzirea cetatenilor din Republica Moldova care voiau sa ajunga in tarile din vestul Europei, in special in Italia, pentru a-si cauta locuri de munca.

Potrivit DIICOT, in reteaua care se ocupa cu traficul de migranti erau implicate in total peste 20 de persoane si fiecare avea rolul ei bine stabilit. Astfel, fratii Iurie si Oleg Popov, ambii cu dubla cetatenie romano-moldoveana, se ocupau de racolarea persoanelor in Republica Moldova. Ulterior le transportau peste granita in Romania, unde erau preluate de sotii Ciocoiu si de Ioan Dan Filip. Basarabenii erau mai apoi gazduiti la diferite pensiuni din judetele Iasi, Vaslui,

Neamt, Botosani sau la locuinta sotilor Ciocoiu din municipiul Roman. Fiecare moldovean care apela la serviciile retelei trebuia sa plateasca intre 3.000 si 4.000 de euro, bani care erau dati inainte de deplasarea catre frontiera de vest a Romaniei, pentru scoaterea din tara.

In Romania, persoanele care au sprijinit reteaua se ocupau de obtinerea documentelor de identitate romanesti false, care mai apoi erau folosite de migranti pentru prezentarea lor la punctele de trecere a frontierei catre Ungaria.

In cele mai multe cazuri, sustin anchetatorii, au fost folosite acte de identitate procurate de la hoti si ale caror fotografii aveau fizionomii asemanatoare cu cele ale migrantilor, dar au fost descoperite si documente false sau falsificate.

Acte false primite de la autoritati?

In timpul anchetei au fost descoperite carti de identitate romanesti eliberate in mai multe judete ale tarii. In plus, sustin procurorii, au fost descoperite si mai multe invitatii facute catre basarabeni de persoane din Romania, in baza carora mai apoi erau obtinute vizele de intrare in tara ca turist, de la misiunile diplomatice ale Romaniei in Republica Moldova la Chisinau sau in Ucraina, la Odessa.

In rechizitoriul intocmit de DIICOT, anchetatorii mentioneaza ca, in discutiile dintre capii retelei, migrantii erau denumiti "colete", "pachete" sau "pachetele". In cursul cercetarilor au fost identificate 20 de persoane care au apelat la serviciile gruparii, insa anchetatorii sustin ca numarul acestora este mult mai mare. Unii dintre migranti au fost trecuti peste granita cu Ungaria ascunsi in trenul Pannonia Expres, care face legatura intre Bucuresti si Budapesta.

Potrivit DIICOT, basarabeni au fost ascunsi in spatiile de depozitare a alimentelor din vagonul restaurant, cu complicitatea barmanului Dumitru Ionescu (55 de ani), din Harghita, care a primit din partea retelei 5.000 de euro pentru ajutorul acordat.

Ascunsi in magazia de alimente

Reteaua a fost "sparta" la sfirsitul lunii mai a acestui an dupa o ancheta care s-a intins pe parcursul a patru luni si care a angrenat structuri operative din sapte judete. La anihilarea gruparii au lucrat, alaturi de Politia de Frontiera din Iasi si Vaslui, structuri de combatere a crimei organizate din Bacau, Mures, Cluj, Oradea si Timisoara.

Constantin Ciocoiu si Ioan Dan Filip au fost prinsi la granita de vest cind incercau sa iasa din tara cu trei basarabeni. Cei doi au fost ulterior arestati. Cele patru persoane trimise in judecata sint acuzate de procurori de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti.

Prin rechizitoriul intocmit de DIICOT a fost disjuns un alt dosar in care se fac in continuare cercetari pentru aceleasi infractiuni si asupra altor persoane care au sprijinit reteaua – Ioan Ciocoiu (37 de ani), fratele lui Constantin Ciocoiu, Attila Inze (27 de ani), din Harghita, Dumitru Ionescu (55 de ani), din Harghita, Romulus Cirpaciu (49 de ani), din Arad, si Oleg Popov (26 de ani), din Republica Moldova.

Comentarii