Lumina Invierii a venit mai devreme la doua femei din Iasi

joi, 16 aprilie 2009, 21:36
2 MIN
 Lumina Invierii a venit mai devreme la doua femei din Iasi

Doua femei au primit in aceasta saptamina sansa la o viata normala. Pentru ele, lumina Invierii a venit cu citeva zile mai devreme. Elena Matei si Irina Manole sint cele doua paciente care au fost supuse unei interventii de transplant de cornee miercuri.

"M-am nascut a doua oara"

Prima dintre paciente are 67 de ani, este din Iasi si a fost pentru o lunga perioada de timp ingrijitoare la o gradinita. Problemele de sanatate au inceput inca din 1992, a fost si operata de cataracta la un moment dat, insa vederea la unul dintre ochi a pierdut-o prin 2000. Boala, edem corneean cronic, a evoluat in timp si, in urma cu trei ani, femeia si-a pierdut complet vederea. In dimineata zilei de joi, ea a putut sa vada chipurile celor care i-au schimbat viata. "M-am nascut a doua oara. Sa dea Dumnezeu sa vad lumina zilei asa cum nu am mai sperat ca o voi face", a spus emotionata femeia de pe patul de spital.

Irina Manole are 30 de ani, este din Iasi si si-a pierdut vederea in urma unei afectiuni grave oftalmologice pe care a descoperit-o foarte tirziu. In urma cu trei ani afectiunea s-a acutizat si tinara nu a mai vazut nimic. Casiera la un supermarket, femeia nu a mai putut continua aceasta munca si a fost numita supraveghetoare de sala. De pe patul de spital pacientei ii vine foarte greu sa spuna prin ce a trecut in ultimii trei ani, ani in care nu si-a putut vedea fetita crescind si in care a avut permanent nevoie de ajutorul celor din jur. Primele cuvinte de multumire se indreapta in aceste momente catre familia donatorului.

Cele doua femei si-au recapatat vederea dupa ce familia unui tinar de 25 de ani a acceptat sa-i doneze organele atunci cind a fost declarat in moarte cerebrala. Printre organele prelevate s-au numarat si cele doua cornee. "Este o minune in Saptamina Mare. Le multumesc medicilor care au avut grija de mine si tuturor celor din spital, dar mai ales multumesc familiei donatorului pentru ca au fost de acord cu acest gest extraordinar, care mi-a schimbat viata", a povestit tinara.

O lunga lista de asteptare

Cele doua femei se aflau in fruntea listei de asteptare pentru un transplant de cornee, lista care mai cuprinde aproximativ 60 de persoane din toata tara.

"Am luat in primul rind pacienti nevazatori bilateral. Am vrut sa fie un barbat si o femeie, insa barbatul de pe lista nu a raspuns la telefon si, pentru ca era o problema de maxima rapiditate, am luat urmatorul pacient. In astfel de momente nu putem astepta. Operatiile au durat cite aproximativ trei ore pentru fiecare pacienta. Trebuie sa multumim in primul rind familiei donatorului, care a facut un gest de o omenie deosebita, mai ales in aceste zile de sarbatoare", a declarat conf.dr. Camelia Bogdanici, director medical al Spitalului "Sf. Spiridon".

Interventiile s-au desfasurat aici, in Clinica de Oftalmologie, sub conducerea prof.dr. Dorin Chiselita.

Comentarii