Lupta deschisa pe proiectul de unificare a spitalelor iesene

duminică, 19 decembrie 2010, 23:45
3 MIN
 Lupta deschisa pe proiectul de unificare a spitalelor iesene
Dr. Tudor Ciuhodaru: "Activitatea chirurgicala va avea de suferit in ambele"

Proiectul Ministerului Sanatatii de a uni cele mai mari spitale de urgenta din Iasi a provocat deja reactii virulente din partea unora din cei implicati.

Astfel, dupa ce a aflat de la reporterii "Ziarului de Iasi" de proiectul de comasare a celor doua spitale, deputatul Tudor Ciuhodaru, medicul coordonator al Unitatii de Primire Urgente a Spitalului de Urgente "Sf. Ioan", a trimis un comunicat prin care isi exprima dezacordul privind proiectul Ministerului Sanatatii.

De cealalta parte, reprezentantii Spitalului "Sf. Spiridon" au preferat sa nu comenteze afirmatiile deputatului, si au spus ca in urmatoarele zile vor face propuneri oficiale de imbunatatire a proiectului.

Ce sectii lipsesc de la fiecare spital in parte

Principalul obiectiv al acestei comasari este, potrivit conducerii Ministerului Sanatatii (MS), eficientizarea acordarii asistentei medicale pacientului si limitarea plimbarii pacientilor intre mai multe unitati sanitare, preferindu-se concentrarea tuturor resurselor intr-un singur loc.

Cel mai inversunat impotriva acestui proiect este dr. Tudor Ciuhodaru, deputat independent (ex-PSD) care spune intr-un comunicat ca nu se vor realiza schimbarile preconizate in nota de fundamentare a proiectului. "In nici una dintre cele doua unitati spitalicesti nu se vor putea asigura spatiile hoteliere necesare internarii pacientilor, iar in conditiile in care numarul de sali de operatii ramine acelasi, activitatea chirurgicala va avea de suferit", este de parere dr. Ciuhodaru.

Pe de alta parte, conform proiectului de lege privind infiintarea Institutului de Oncologie din Iasi, aici ar trebui sa se mute specialitatile oncologice care exista in acest moment la Spitalul "Sf. Spiridon", ceea ce ar insemna ca o parte din cladirile unitatii medicale ar ramine libere, eventual pentru alte specialitati medicale.

Un alt argument al dr. Ciuhodaru este modul in care sint repartizate specialitatile medicale in spital. "Spitalul de Urgenta «Sf. Ioan» detine in acest moment multiple specialitati necesare rezolvarii complete a pacientului critic traumatizat, ortopedie-traumatologie, chirurgie reconstructiva, arsuri, toxicologie, precum si chirurgie vasculara, chirurgie de urgenta si medicina interna. Singura specialitate cu risc vital imediat inexistenta in acest moment este neurochirurgia, care este asigurata de o garda mobila de la Spitalul de Neurochirurgie", a mai completat deputatul.

Proiectul MS subliniaza insa faptul ca cele mai multe dintre aceste specialitati se regasesc si la "Sf. Spiridon", lipsind doar chirurgia reconstructiva, arsurile si toxicologia. Prin garzi mobile se asigura tratament ortopedic si neurochirurgical de urgenta.

Deputatul mai acuza faptul ca ambele spitale functioneaza in cladiri vechi de citeva sute de ani, in sistem pavilionar, si de preferat ar fi ca Spitalul de Urgente sa se mute in cladirea construita recent in curtea lui. Aceasta cladire este insa destinata Institutului Regional de Oncologie, iar majoritatea corpurilor de cladire de la Spitalul "Sf. Spiridon" au fost reabilitate in ultimii ani, in special clinicile de chirurgie fiind la standarde europene.

Intilnire de analiza

Ieri a avut loc o intilnire de analiza a proiectului MS, la care au participat conducerile celor doua spitale, conducerea Directiei de Sanatate Publica, parlamentari ieseni, reprezentanti ai Universitatii de Medicina si Farmacie.

"Conducerea Spitalului «Sf. Spiridon» a participat la intilnirea organizata de DSP, la finalul careia s-a concluzionat ca este in interesul Iasului si al pacientilor sa existe un spital cu nivel de competenta inalt, respectiv I, si ca pina la data de 23 decembrie conducerile celor doua spitale impreuna cu toti cei implicati in proiect vor analiza elementele concrete si vor transmite propuneri de modificare si completare a actului normativ", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD.

DSP va trimite apoi propunerile catre ministrul Sanatatii.

Comentarii