„Mama” adoptiva a 14 copii abandonati se ridica impotriva Directiei de Asistenta Sociala

Subtitlu

luni, 20 februarie 2012, 17:26
5 MIN
 „Mama” adoptiva a 14 copii abandonati se ridica impotriva Directiei de Asistenta Sociala

Un baietel in virsta de doar cinci ani este prins in razboiul dintre un fost asistent maternal si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Paula Burlacu a fost asistent maternal peste zece ani si de citeva saptamini a iesit la pensie, copilul pe care il avea in grija fiind dat unei alte asistente maternale. Pensionara nu este insa multumita de alegerea pe care a facut-o conducerea DGASPC in privinta noii familii a baietelului si spune ca acesta este abuzat emotional de catre noua asistenta maternala care nu-l ingrijeste asa cum ar trebui. De cealalta parte, conducerea DGASPC spune ca baietelul are probleme de acomodare pentru ca este intr-o familie diferita fata de cea in care a crescut, insa este consiliat in acest sens, iar acuzatiile fostei asistente maternale nu se confirma. Actuala asistenta maternala a copilului a transmis, prin intermediul DGASPC, ca nu vrea sa comenteze acuzatiile care ii sint aduse.

Cinci ani la aceeasi "mama"

Paula Burlacu are 59 de ani, iar ultimii 12 ani si i-a petrecut ingrijind copiii altora. Prin casa ei au trecut 14 copii abandonati de parintii lor biologici, 14 copii care au invatat de la ea ce inseamna viata si cum sa se descurce in ea. Desi este singura, femeia nu a precupetit nici un efort in cresterea si educarea copiilor care i-au fost incredintati de catre DGASPC. In ultimii cinci ani a avut in grija un baietel care fusese abandonat de mama sa inca de cind era doar un bebelus. In luna octombrie a anului trecut, Paula Burlacu a primit o adresa de la DGASPC prin care era anuntata ca la sfirsitul anului ii expira atestatul de asistent maternal. Femeii i se punea in vedere faptul ca daca vrea sa-si prelungeasca atestatul ar fi bine sa se gindeasca sa ia doi copii in plasament. "Avind in vedere scaderea numarului de asistenti maternali profesionisti, dar si cresterea numarului de copii care au nevoie de o masura de protectie in regim de asistenta maternala, este necesar sa luati in calcul reatestarea pentru a ocroti doi copii", se precizeaza in adresa cu numarul 35.166 din data de 18 octombrie 2011. Contractul de munca al Paulei Burlacu ar fi incetat oricum la data de 16 decembrie 2011 prin expirarea atestatului de asistent maternal. "M-am gindit mult atunci cind am primit adresa. Eu sint singura si n-am posibilitatea de a avea grija de doi copii. Cu unul singur ma descurcam, insa o am pe mama bolnava si chiar n-as fi avut cum sa iau doi copii. Asa ca, avind in vedere ca in ianuarie implineam virsta de pensionare, am decis ca cel mai bine este sa ies la pensie. Baietelul a ramas la mine pina pe data de 20 ianuarie", a povestit Paula Burlacu.

"Baiatul chiar era speriat si se teme de cei doi"

Initial, baiatului i s-a gasit un asistent maternal la tara, insa la rugamintile Paulei Burlacu s-a renuntat la aceasta idee. "Baiatul s-a nascut si a crescut in oras. E obisnuit sa fie aici. I-ar fi fost extrem de greu sa se adapteze intr-un sat si nici nu cred ca ar fi fost in interesul sau", spune cea care i-a fost mama timp de cinci ani. Dupa jumatatea lunii ianuarie, asistentii sociali au identificat o alta asistenta maternala pentru baiat, de data asta din municipiul Iasi. Pe data de 20 ianuarie, Paula Burlacu a mers cu baiatul la DGASPC pentru a-l da in grija celeilalte familii. Din acel moment au inceput problemele. "Daca stiam ca va ajunge intr-o astfel de familie nu-l mai lasam sa plece. M-a sunat asistenta maternala la citeva zile dupa ce l-a luat sa-mi spuna ca are rosu in git si sa ma intrebe daca am medicamente pentru el. Se auzea copilul plingind in telefon, rugindu-ma sa vin sa-l iau. Am fost la ei si baiatul avea pe el chiloti de la alt copil, in pachetelul pregatit pentru gradinita era doar un mar. Sotul asistentei maternale e in virsta si s-a rastit permanent la copil. Baiatul chiar era speriat si se teme de cei doi. Oricum, m-au acuzat ca n-am stiut sa-l cresc si ca acum copilul are ginduri negre. Mi-au spus ca vor sa-l duca la preot sa-i citeasca. Mi se pare absolut ingrozitor. Cum sa spui asa ceva despre un copil de cinci ani?", spune Paula Burlacu. Femeia spune ca nu are nimic impotriva asistentei maternale, insa crede ca cea mai buna solutie pentru copil este sa ajunga in familia naturala. "Baiatul nu este adoptabil pentru ca este propus pentru reintegrare in familie. Familia a avut intilniri cu el, se cunosc. Cred ca cel mai bine e sa fie luat acasa de catre bunica", a adaugat fosta asistenta maternala care a depus o reclamatie la DGASPC in care spune ca baiatul este abuzat emotional in familia noii asistente maternale.

"Interpreteaza prin prisma durerii ca a pierdut copilul"

De cealalta parte, conducerea DGASPC spune ca acuzatiile Paulei Burlacu nu se confirma. "Schimbarea presupune o perioada de adaptare, iar copiii se manifesta diferit, depinde de structura lor sufleteasca si de mediul in care au ajuns. S-a facut o ancheta sociala la noul asistent maternal si nu s-au constatat probleme. Daca un copil se afla intr-o situatie de risc, atunci il scoatem din acea familie, nu exista cale de mijloc. Aici nu s-a constatat o astfel de situatie", a declarat Niculina Karacsony, director adjunct in cadrul DGASPC. De asemenea, asistentii sociali spun ca baiatul se adapteaza mai greu pentru ca familia in care se afla acum e foarte diferita de cea in care a crescut. "Sint doua modele parentale diferite, nu inseamna ca unul este bun si celalalt e rau. Copilul a venit dintr-o familie in care era doar asistenta maternala, fusese rasfatat mereu. Aici a intrat intr-o familie cu reguli mai stricte, in care este si o prezenta masculina, respectiv sotul asistentei maternale. Cred ca doamna Burlacu interpreteaza totul prin prisma durerii pe care o simte ca a pierdut copilul", a mai spus Karacsony. De altfel, copilul a intrat intr-un program de consiliere psihologica ca sa fie ajutat sa depaseasca usor perioada de adaptare. Conducerea DGASPC spune ca baiatul este atent monitorizat si daca vor fi constatate probleme, va fi scos din familie. In acelasi timp insa, sefa DGASPC recunoaste ca sint probleme cu asistentii maternali. "La sfirsitul anului 2011 mai erau aproximativ 790 de asistenti maternali in judet care aveau in grija circa 1.250 de copii. Din pacate, multi dintre asistenti sint in virsta pentru ca n-am mai avut ocazia sa facem angajari in ultimii trei ani. Nevoile copiilor s-au schimbat de pe vremea cind acesti asistenti si-au crescut propriii copii, metodele lor sint acum destul de sumare si nu mai fac fata copilului mic. E mare nevoie de asistenti maternali tineri care ar fi mult mai potriviti pentru copiii de virsta mica", a adaugat Karacsony. Noua asistenta maternala a baietelului de cinci ani, Maria Plescan, a transmis prin intermediul DGASPC ca nu vrea sa comenteze acuzatiile care ii sint aduse de fosta asistenta a copilului.

 

Comentarii