Mama eroina cu copiii altora

Subtitlu

vineri, 26 august 2011, 13:15
7 MIN
 Mama eroina cu copiii altora

Pe linga numerosii nepoti care s-au tot adunat, femeia a crescut complet pina acum in total sapte copii, – trei ai ei naturali, patru luati in plasament -, a organizat nunti pentru patru dintre ei, care au ajuns acum la casele lor, si are deja de la acestia opt nepoti, cinci de singe si trei de suflet. Acum mai are trei copii acasa, o fata a ei si cei doi copii luati in plasament, si spera sa-i vada si pe acestia oameni mari, la casele lor. Se gindeste deja ca le va face si lor nunti si tot ce le trebuie. "Ca sa nu simta ca nu au avut parinti adevarati. N-am facut niciodata nici o diferenta intre fete. Nici in suflet, nici altfel".

Sotii Opinca alaturi de Sergiu si Denisa

Elena s-a hotarit sa devina asistent maternal in 2001. Avea deja trei copii, dintre care doi deja mari, baiatul era in armata, iar fata de 19 ani se casatorise deja. O mai avea acasa pe Ancuta, care in acel moment avea cam opt ani. "Am fost printre primii din sat care s-a inscris la cursurile pentru asistent maternal. Am fost la biserica intr-o duminica si preotul a tinut atunci o predica in care a spus ca sint multi copii necajiti, abandonati de parintii lor, care ar avea nevoie de ajutor. Am venit acasa si i-am zis sotului ca as vrea sa ajut astfel de copii, si a fost de acord", povesteste Elena Opinca. A obtinut apoi atestatul de asistent maternal, insa cind a fost momentul sa ia un copil, a ales in functie de propria ei fiica. "Fata mea abia astepta sa-i aduc o sora acasa. Mi s-a propus intii sa iau o fata care avea atunci cam 12 ani, dar mi s-a parut prea mare, baiat nu am vrut, si pina la urma am luat fetita de zece ani. S-a dovedit alegerea cea mai buna, pentru ca s-a inteles foarte bine cu Ancuta", spune femeia. Anuta, fata de zece ani care a intrat atunci in familie, venea dintr-o familie dezorganizata, in care mai erau inca patru frati. Mama lor naturala nu si-a dat niciodata interesul sa-i creasca, iar de tata nu se stia nimic. Alti trei frati au ajuns tot la asistenti maternali din localitatea Pircovaci, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului incercind sa-i tina totusi cit mai aproape unul de celalalt. Doar unul singur a fost infiat undeva prin judetul Neamt. La cinci ani de la intrarea Anutei in familie a fost adusa si sora ei mai mare. Familia Opinca avea acum acasa trei fete, Ancuta, fiica lor naturala in virsta de 13 ani, Anuta, de 15 ani, si Alina de 17 ani, fetele venite in plasament. "Citeodata credeam ca-mi cade cerul pe mine. M-am gindit la un moment dat sa-mi dau demisia, dar m-am intors de la Iasi cu hirtia in buzunar. Sint ca si copiii mei. Anuta mi-a zis «mamica» chiar din tren, cind am adus-o prima data de la Iasi. N-am facut niciodata nici o diferenta intre fete, nici in suflet, nici altfel. Toti sint copiii mei si m-au ascultat, si m-au respectat ca si cum le-am fost mama cu adevarat", povesteste asistenta maternala.

Si-a maritat fetele de suflet

Elena Opinca, la nunta Anutei, primul ei copil pentru care a fost mama de imprumut

Anuta si Alina n-au mai plecat la alt asistent maternal. De altfel, Alina nu a stat nici aici decit un an. Si-a gasit un baiat in sat si s-a maritat dupa ce a implinit 18 ani. Familia Opinca i-a facut nunta si tot de aici a plecat cu zestre, atit cit s-a putut si cit au avut parintii "de imprumut" sa-i dea. Acum sta la socrii ei si are si ea la rindul ei doi copii, o fetita si un baiat, pe care ii mai aduce din cind in cind la bunici. Pe de alta parte, Anuta vine mult mai des la familia Opinca. Dupa ce a stat cu ei mai bine de sase ani, fata nu se simte ca acasa in alta parte. Si pe ea a maritat-o asistenta maternala in momentul in care si-a dorit sa-si intemeieze o familie. "Ca la copiii mei le-am facut nunta la amindoua. Am avut tot ce ne-a trebuit si au fost si cununii civile, si nunti, si tot ce a mai fost nevoie. Nimeni nu ne-a ajutat cu bani, iar mama lor naturala nici macar nu a venit sa-si vada fetele mirese. Acum as vrea sa fac si pentru Ancuta nunta asa frumoasa cum a fost la Anuta", mai zice mama. Desi Anuta acum e femeie maritata, cu un copil mic si la casa ei, mama ei nu poate uita cit de greu i-a fost sa aiba grija de ea. "Avea zece ani cind am luat-o, si abia atunci a mers in clasa intii. Nici nu stia sa scrie biata de ea. Am desenat atunci alfabetul pe cartoane ca pe niste carti de joc, ca sa invete literele mai usor. Tare mi-a fost drag sa-i invat tot ce-am stiut si eu. Fetele n-au facut prea multa scoala pentru ca nu au putut mai mult, dar in gospodarie se descurca, au mai invatat de la mine din mers", a povestit Elena Opinca.

"Nu le cunosc parintii, dar nici nu as vrea"

La putin timp dupa ce s-a maritat Alina, alti doi copii au aparut in casa Opinca. Denisa si Sergiu provin tot dintr-o familie numeroasa, de altfel alti doi frati de-ai lor sint la un alt asistent maternal din Pircovaci. Cei doi copii erau aproape bebelusi cind au intrat in familia Opinca, Denisa avea aproape doi ani si Sergiu avea aproape patru ani. Denisa era prea mica, insa fratele ei apucase sa vada bataile si scandalurile din casa parintilor naturali, si are si acum citeodata gesturi mai repezite, invatate probabil de la cei care i-au dat viata. "Nu le cunosc parintii, dar nici nu as vrea. Am mult de muncit cu astia doi mititei, mai ales cu baiatul. Eu le spun totusi ca parintii lor naturali sint tineri si frumosi, sint prea mici ca sa tina minte numai ce e rau. Nu-i usor oricum sa cresti atitia copii, si o sa mai facem asta cit o vrea Dumnezeu. Ne-au fost insa dragi copiii si i-am primit cind ni s-au dat, desi habar n-aveam ce fel de oameni sint. La noi in casa e liniste doar cind dorm cei mici, in rest nu prea. Cine stie, poate unul dintre ei va mosteni aici", a adaugat femeia.

Denisa si Sergiu sint copii pe care ii creste de curind familia Opinca

Elena Opinca, cu ultimii doi copii pe care ii are in plasament: Sergiu si Denisa

Denisa si Sergiu au devenit insa foarte curiosi privind motivul vizitei mele la ei. Amindoi se straduiesc sa-mi arate cit de frumos deseneaza, si nu ma lasa sa plec pina nu iau cu mine desenele lor. Daca Sergiu e ocupat cu desenatul, Denisa are grija ca tatal ei sa bea suc. "Eu-s mai aspra cu ei si cu mine stau tot timpul. Cind se intoarce de la serviciu sotul meu, eu deja nu mai exist pentru ei", spune rizind femeia. Sotul ei lucreaza ca paznic la un restaurant in Hirlau si ajunge seara acasa mereu. Il intreb daca nu i-a fost greu sa aiba casa mereu plina de fete si barbatul incepe sa rida. "Da’ de ce rizi?", intreaba Denisa. "Rid pentru ca taticu’ are mai multe fete decit baieti", ii raspunde Constantin Opinca fiicei sale de-o schioapa care tine neaparat sa-i dea suc din paharul ei. "Nu ne-a fost greu cu atitea fete. Sint copiii nostri", spune barbatul. Din cei trei copii naturali pe care ii au, acasa a mai ramas doar Ancuta, care acum e in clasa a XII-a. Mihaela, care are 30 de ani, e maritata si are doi copii. Titi, de 31 de ani, s-a insurat si el si are trei fetite. Amindoi s-au mutat in satul vecin Maxut, unde mama le-a dat pamintul pe care il primise ea mostenire de la parinti. Asistentei maternale i-au ramas mai aproape chiar fetele pe care le-a avut in asistenta maternala, Alina si Anuta alegindu-si baieti din Pircovaci. Stau la doar citeva case distanta de oamenii care le-au crescut si le-au educat. "Mi-au mai ramas trei: Ancuta care are 18 ani, Denisa si Sergiu. Am crescut si inca mai cresc sapte copii si deja am opt nepoti. Si pe doi dintre nepoti i-am crescut tot eu. N-am crezut ca ajung la batrinete sa am copii mici, dar e cum vrea Dumnezeu", mai spune Elena Opinca. Femeia e suparata insa ca lumea e rea cu acesti copii. "Se face diferenta intre copiii de la stat si ceilalti. Lumea se uita altfel la ei. Eu n-am facut asta niciodata, si mereu aud de la ei «saru-mina mamica»", adauga ea.

–-

Peste 1.200 de copii au nevoie de parinti de suflet

* numarul copiilor abandonati creste, cel al asistentilor maternali scade

Numarul copiilor aflati la Iasi in sistemul de asistenta maternala a crescut in ultimii ani. Probleme se inregistreaza insa in ceea ce priveste numarul asistentilor maternali care ar trebui sa ingrijeasca acesti copii. Astfel, la sfirsitul nului 2005 existau in judetul Iasi 977 de asistenti maternali, care aveau in grija 1.128 de copii parasiti de propriii parinti. In decembrie 2008 se ajunsese deja la 957 de asistenti maternali, cu 1.232 de copii in grija. In anul urmator au ramas doar 899 de asistenti maternali, cu 1.213 copii, iar la sfirsitul anului 2010 in tot judetul mai erau 847 de asistenti maternali, care ingrijeau 1.199 de copii. In primul trimestru al acestui an, numarul copiilor care au nevoie de ingrijire a crescut, ajungind pina la 1.206, dar numarul asistentilor maternali a continuat sa scada, ultima statistica a DGASPC aratind ca la nivelul intregului judet la finalul primului trimestru din acest an erau inregistrati in Iasi doar 818 asistenti maternali. Foarte multi dintre cei care au facut aceasta meserie la un moment dat au renuntat din cauza taierilor salariale, preferind sa plece la munca in strainatate.

Comentarii