Ministrul Hardau a venit la Iasi, s-a scarpinat dupa ureche, n-a zis nimic si a sters-o inapoi

joi, 11 mai 2006, 23:05
3 MIN
 Ministrul Hardau a venit la Iasi, s-a scarpinat dupa ureche, n-a zis nimic si a sters-o inapoi

Vizita fulger si fara rezultate notabile, ieri, la Iasi, a ministrului Educatiei, Mihail Hardau. Invitat la o dezbatere despre sistemul educational informatizat din Romania, organizata la Colegiul „Negruzzi”, ministrul pare sa fi fost o prezenta fantomatica. Nimeni nu l-a putut intreba nimic despre proiectele destinate scolilor si liceelor sau despre crizele din doua universitati iesene: UMF si „Petre Andrei”. Aflind de prezenta ministrului la Iasi, universitarii celor doua institutii au reusit sa-i strecoare totusi cite un memoriu. Trecerea lui Hardau prin Iasi nu a durat mai mult de patru ore.
Elevii vor sindicat
Vizita ministeriala a inceput la ora 10.30, la Colegiul „Negruzzi”. Invitat la o dezbatere pe tema sistemului educational informatizat, el nu a scos un cuvint timp de aproape doua ore. Doar i-a privit plictisit pe profesorii si directorii care se agitau sa arate cum reusesc sa-si tina lectiile cu ajutorul computerului. „Domnule ministru, haideti sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa spunem lucrurilor pe nume. Nu se poate sistem educational informatizat fara a egaliza sansele scolilor de la tara cu a celor de la oras. In rural avem calculatoare de sute de milioane, dar nu avem ingineri de sistem sau profesori care sa predea orele. Trebuie sa luam in calcul si diferentele de dotari care exista intre cele doua medii”, a spus categoric Violeta Amariei, liderul sindical judetean al FSLI. Elevii prezenti la dezbatere si-au spus si ei oful: vor mai multe ore in laboratorul de informatica. „Trebuie sa-i obligam pe profesori sa-si tina orele pe computer, prin programele de AEL, care sint foarte utile. La chimie, de exemplu, poti face pe computer reactii chimice imposibil de realizat in realitate intr-un laborator scolar”, a spus Alexandru Veruzi, elev la Liceul de Informatica, cerind apoi ca „elevii sa aiba un sindicat propriu, astfel incit sa obtina si autoritate in fata dascalilor”.
Fara solutii pentru crizele de la UMF si UPA
Imediat dupa dezbatere, ministrul a fost luat pe sus de sindicalistii din Universitatea „Petre Andrei”. Auzind ca acesta se afla la „Negruzzi”, sindicalistii de la UPA i-au adus acestuia o scrisoare deschisa in care reclama „indiferenta” MEC in ceea ce priveste ilegalitatile comise si criza institutionala prelungita. Mai mult, acestia acuza MEC de nerespectarea promisiunilor facute acum trei luni si jumatate si ameninta cu declansarea unor proteste in cazul in care nu se incearca rezolvarea problemelor. In prezent, la Universitatea „Petre Andrei”, Nicolae Niculescu este rector desemnat de senat dar, in acelasi timp profesorul Tiberiu Rudica sustine ca este rector, fiind ales de tabara lui Doru Tompea.
In jurul orei 13.00, ministrul a facut o vizita scurta si la UMF. Desi initial vizita nu figura pe agenda vizitei de la Iasi, Mihail Hardau s-a intilnit cu rectorul institutiei, determinat fiind de protestele mai multor cadre didactice. Pe parcursul celor 20 de minute cit a durat intrevederea, ministrul a abordat problema principala a UMF: criza financiara si mentinerea salariilor sub grila minima. „Domnul ministru a dorit sa stie de ce se mentin salariile la grila minima, iar in cazul unor facultati chiar la 60% din aceasta grila. I-am prezentat pe scurt criza financiara cu care ne confruntam si eforturile pe care le facem lunar pentru cresterea salariilor. Din aceasta luna asistentii si preparatorii de la toate facultatile vor avea salarii cu 8-9% peste grila minima de salarizare, iar celelalte grade didactice vor fi mentinute la salariul minim”, a declarat rectorul Cristian Dragomir. Prezentarea crizei financiare a institutiei nu a fost completata insa de nici o solutie din partea ministrului, care s-a limitat doar la a solicita explicatii, si mai putin in a da raspunsuri.

Comentarii