Mituri distruse cu alcooltestul

Subtitlu

miercuri, 05 martie 2008, 01:34
4 MIN
 Mituri distruse cu alcooltestul

Soferii prinsi bauti la volan inventeaza tot felul de scuze ca sa ramina cu permisul in buzunar. „Am mincat o salata cu foarte mult otet", spun cei mai multi care vor sa ii induplece pe agentii de la Rutiera sa nu completeze procesul verbal. Soferii s-au gindit insa si la alte preparate care i-ar putea scoate din culpa. De exemplu, altii se scuza ca au mincat bomboane cu coniac sau ciocolata cu rom, ori ca au baut doi litri de cola inainte de a se urca la volan. Toate aceste scuze sint insa demontate de rezultatul probelor la singe. „Ziarul de Iasi" a testat pe rind, cu un aparat alcooltest (vezi fotografia), toate argumentele invocate de soferii prinsi ca au incalcat legea si va prezinta astazi rezultatele ineditului experiment.

 

Scuza cel mai des intilnita a soferilor care sint prinsi bauti la volan este ca au consumat in timpul mesei o salata cu otet. „Stiu ca inainte, cind erau fiole, se mai inverzeau de la otet. Acum, cu aparatele astea electronice pe care le au, nu stiu daca iese ceva de la acreala. Am mai auzit de treaba cu otetul, dar nu stiu ce sa va spun. Nu m-a interesat. Eu nu beau cind stiu ca trebuie sa conduc", a spus Ionel Onica, un sofer in virsta de 62 de ani.

Noi am verificat aceasta scuza. Am comandat o salata de cruditati pe care apoi am acrit-o cu mult otet. Dupa aproape un sfert de ora in care a fost consumata si alte zece minute, timp in care am asteptat ca otetul sa fie asimilat in organism, am facut testarea. Concentratia de alcool in aerul expirat a fost zero.

Printre scuzele invocate de soferii bauti sint si dulciurile. Cei prinsi ca au incalcat legea spun politistilor ca, inainte de a se urca la volan, au mincat o bomboana cu coniac, sau ca au mincat o ciocolata cu rom. „Eu sper sa nu iasa pe aparat", a spus o soferita care sustine ca maninca destul de des astfel de dulciuri.

Reporterul nostru a incercat si acest experiment. Am mincat in aproximativ un sfert de ora, cinci bomboane cu coniac. Dupa alte cinci minute, am facut testarea. Si de aceasta data, rezultatul a fost negativ. Alcoolemie zero in aerul expirat.

Altii dau vina pe bauturile racoritoare in cazul in care rezultatul la testarea alcoolemiei din aerul expirat iese pozitiv, invocind ca au baut doi litri de cola si din cauza cofeinei aparatul indica alcool in aerul expirat. Rezultatele facute de reporterii nostri arata ca nici de aceasta data scuza aceasta folosita de soferi nu „sta in picioare". Aparatul nu a indicat nici un miligram de alcool in aerul expirat dupa doi litri de cola consumati in aproximativ 30 de minute.

„Scuze sint de tot felul. Cel mai adesea spun ca au mincat salate acre. S-au facut teste, si aparatul nu indica nimic altceva decit concentratia de alcool pur in aerul expirat", a mentionat inspectorul principal Cristian Mindru, seful Biroului Siguranta Circulatiei pentru Mediul Urban din Politia Rutiera.

Agentii care lucreaza la strada spun ca, de cele mai multe ori, soferii bauti pe care ii opresc abia pot sa vorbeasca, iar unii dintre ei nici nu se pot da jos din masina din cauza starii de ebrietate. „De la o salata acra sau de la cola, nu cred ca nu mai poti sa stai pe scaunul soferului si sa cazi din masina cind se deschide portiera", a spus un agent al Politiei Rutiere.

Seful IML Iasi: „Exista o posibilitate, insa extrem de redusa"

Toate aceste scuze sau mituri care circula printre soferi sint insa demontate de probele la singe pe care le fac cei de la Institutul de Medicina Legala (IML). Medicii spun ca la concentratii mici de alcool in aerul expirat exista posibilitatea ca testul sa iasa pozitiv, fara ca soferul sa fi baut nimic.

„Exista o posibilitate, insa extrem de redusa. Exista acel alcool endogen fabricat de propriul organism, de care se tine cont la calculul concentratiei de alcool in singe. Din acest motiv in instanta sint folosite ca probe rezultatele recoltarii la singe. Este o proba certa", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, seful IML Iasi.

Anul trecut, in Iasi au fost gasiti in trafic aproape 1.000 de soferi care s-au urcat la volan dupa ce au baut. „In peste 450 de cazuri a fost vorba de contraventii, iar in celelalte, de infractiuni. Adica o concentratie de alcool pur de peste 0,4 in aerul expirat", a mai spus inspectorul principal Mindru.

In anul 2007, in evidentele Politiei Rutiere au fost inregistrate 36 de accidente produse in municipiu din cauza soferilor aflati sub influenta alcoolului. In urma acestora s-au inregistrat 53 de victime, dintre care trei morti si opt persoane ranite grav.

Comentarii