Musulmanii din oras spun ca Biserica Ortodoxa face „din tintar armasar”

Subtitlu

luni, 04 februarie 2008, 00:16
2 MIN
 Musulmanii din oras spun ca Biserica Ortodoxa face „din tintar armasar”

Editura Polirom a lansat, in 2007, editia in limba romana a unei carti care a stirnit, inca de la aparitie, in anul 1988, conflicte si polemici, atacuri la adresa scriitorului Salman Rushdie, care traieste la Londra. Dupa lansarea "Versetelor satanice", directorul editurii iesene Polirom, Silviu Lupescu, a primit proteste din partea Bisericii Ortodoxe Romane, dar si mesaje anonime de amenintare.

Comunitatea musulmana de la Iasi nu are insa nici un fel de reactie de protest impotriva publicarii "Versetelor satanice". "Comunitatea din Iasi nu este afectata si nici interesata de aparitia acestui roman. Nu avem nimic de comentat. Am stat de vorba cu mai multi memebri ai comunitatii si pe nimeni nu afecteaza aceasta carte", este declaratia pe care a facut-o liderul spiritual, dar si presedintele Ligii Islamice si Culturale, Fawaz El Agha.

El cunoaste istoricul acestui roman, desi nu l-a citit, precum si faptul ca ayatollahul Khomeini, fost conducator al Iranului, a emis o "fatwa" (n.r. – sentinta) de condamnare la moarte a lui Salman Rushdie, in 1989. Insa crede ca a trecut prea mult timp de atunci si ca se incearca, in momentul de fata, iscarea unui scandal gratuit. Se face, asa cum insusi declara, "din tintar amasar".

"Este o situatie total opusa celei cu caricaturile daneze (n.r. – publicarea in presa daneza a unor caricaturi insultatoare la adresa profetului Mohamed), cind chiar am avut ceva de spus", explica El Agha. El ii reprezinta pe cei aproximativ 450 de membri ai comunitatii islamice de la Iasi, dintre care doar circa 40 au domiciliul stabil in Romania. Unii dintre ei nu sint deloc interesati de acest subiect, precum Fadi Ramadan sau dr. Zaki Chehab, musulmani care traiesc la Iasi de foarte multi ani.

Chiar si directorul editurii Polirom a declarat in presa centrala ca reactia comunitatii islamice din Romania a fost temperata, el fiind mai mult surprins de cea a BOR. "Ceea ce a uimit in comunicatul Patriarhiei a fost nu atit limbajul, cit evocarea, ca o amenintare, a art. 13 din Legea cultelor nr. 489/2006. Situatia pare comica: Marele Muftiu, Iusuf Marat, face apel la calm, recomandind adeptilor sa citeasca Versetele inainte de a critica, in vreme ce Patriarhia «dezaproba» cartea, adica o gaseste reprobabila, o blameaza, si face apel la lege. Ineditul situatiei a facut ocolul lumii, am vazut relatari nu numai pe fluxul marilor agentii de presa, ci si pe al celor din Angola sau Taiwan, de exemplu", declara Silviu Lupescu, intr-un interviu publicat in "Cotidianul".

"Versetele satanice" este cel de-al patrulea volum scos de Rushdie si este cel care l-a facut celebru in intreaga lume. Nu doar prin premiile obtinute, ci prin faptul ca aceasta carte i-a adus condamnarea la moarte din partea liderului iranian. Decizia acestuia a fost luata pe baza faptului ca romanul a fost socotit blasfemitor la adresa profetului Mohamed.

Comentarii