Negruzzi se transforma in liceu „cu plata”

luni, 24 septembrie 2007, 21:34
4 MIN
 Negruzzi se transforma in liceu „cu plata”

Copiii ai caror parinti nu au suficienti bani nu au ce cauta la Colegiul "Costache Negruzzi". Acesta pare sa fie mesajul pe care il transmit reprezentantii scolii, daca tinem cont de banii pe care parintii elevilor ii platesc la fondul clasei imediat ce copiii lor sint admisi in scoala cu traditie, de pe Copou.

La clasa de a V-a C, de exemplu, parintii vor trebui sa scoata din buzunar numai in acest semestru 5 milioane de lei vechi, suma care pentru unii ieseni reprezinta un salariu. Banii vor fi folositi pentru renovarea clasei si pentru achizitionarea de banci noi. Modernizarea claselor prin contributia parintilor pare sa fie o traditie la "Negruzzi".

Unii parinti au cerut sa dea mai mult

Parintii clasei a V-a C au avut prima sedinta cu diriginta Carmen Perju saptamina trecuta. Ei povestesc ca intilnirea a avut loc intr-una dintre salile bine amenajate ale liceului, in opozitie cu cea repartizata elevilor clasei a V-a C, pe al carei parchet se distingeau inca urme de noroi uscat. Parintii au avut astfel ocazia sa vada in ce conditii invata colegi de-ai copiilor lor, la "Negruzzi". Si, implicit, cum ar putea arata si clasa lor daca s-ar aduna bani pentru modernizare, adica pentru a varui clasa, a schimba parchetul si lambriurile, pentru a cumpara un alt mobilier.

Solutia cea mai rapida este fondul din contributia parintilor, iar la sedinta moderata de diriginta s-a cazut de acord asupra sumei de 500 RON. Ceea ce inseamna ca de la intreaga clasa se vor stringe 15.000 RON. "Sala trebuie intr-adevar renovata. Dar consider ca este responsabilitatea scolii, nu a noastra. De asemenea, ofertele cu care se va lucra sint foarte costisitoare", a declarat o mamica pentru care suma de 5 milioane, care trebuie adusa la scoala in urmatoarele doua saptamini, este prea mare.

Diriginta se scuza insa, spunind ca unii parinti au propus chiar mai mult. "Au fost parinti care au propus sa se stringa si cite 10 milioane de lei. Intr-adevar, aceasta suma ar fi prea mare. Dar cele 5 milioane se justifica. Numai banca si scaunul pentru un copil inseamna 3 milioane de lei", a explicat Carmen Perju, intarind faptul ca toate modificarile care vor fi aduse in clasa sint facute la initiativa parintilor.

De altfel, in opinia dirigintei, banii pentru modernizare aproape ca nu ar fi fost necesari de strins de la parinti, daca ei nu ar fi asa de nerabdatori pentru ca sala sa fie renovata si dotata cit mai repede. "Renovarile ar putea fi facute si cu mesterii din scoala, dar ar mai dura ceva timp, pentru ca acum sint prinsi cu alte lucrari", a mai spus diriginta, spunind ca sala in care invata elevii clasei a V-a C face nota discordanta cu celelalte din scoala pentru ca nu a mai fost renovata de opt ani. "Sint profesoara noua in scoala si nu puteam avea pretentia unei clase deja amenajate", a adaugat ea.

Diriginta e mirata ca sint obiectii

Diriginta a fost surprinsa de nemultumirea unor parinti din propria clasa. "Am intrebat daca sint obiectii. Nimeni nu a spus nimic. Si au fost prezenti toti parintii, mai putin unul. Un parinte a propus ca lucrarile sa fie facute cu sponsori, iar altul ca suma pentru fondul clasei sa fie de 2 milioane de lei, insuficienta pentru nevoile noastre", a mai spus Carmen Perju.

De cealalta parte, parintii nemultumiti spun ca ar fi preferat ca macar banii sa fie investiti in materiale didactice moderne, nu in var si banci, dotari minimale ce ar trebui asigurate de scoala. "Noi avem de refacut clasa, iar alti parinti de la clasele paralele o amenajeaza cu televizor, DVD sau retroproiector", a spus mama unui elev. Directorul Colegiului "Costache Negruzzi", Gheorghe Ilie, considera si el ca suma este exagerata si ca nu avea cunostinta de ea.

In ce priveste renovarea salii de curs, directorul spune ca de asta se va ocupa scoala. "Mai trebuia doar un pic de rabdare. Parintii pot contribui doar cu dotari mai putin costisitoare", a mai spus Gheorghe Ilie, care crede ca s-a ajuns la suma de 500 RON si din cauza lipsei de experienta ca diriginte a profesoarei Perju, care e doar de doi ani la "Negruzzi".

"Este firesc ca parintii sa contribuie dupa posibilitati, fara sa li se impuna un cuantum fix. In privinta sumei, as prefera sa nu comentez. Daca insa este reala, suma de 500 RON este mare", a declarat inspectorul scolar general, Camelia Gavrila.

Seful comitetului de parinti: 500 RON e prea mult

Parintii elevilor de la a V-a C nu sint primii care cotizeaza bani grei pentru infrastructura Colegiului "Negruzzi". Cu doi ani in urma, "Ziarul de Iasi" relata despre clasa de atunci a VI-a A, actuala a VIII-a, acolo unde diriginte este chiar Camelia Gavrila. Prin contributia parintilor, care platisera impreuna sute de milioane de lei vechi din buzunar, sala fusese dotata ca in filme, cu aer conditionat, scaune ergonomice, o linie audio-video profesionala si mobilier modern.

Prof.dr. Mircea Zamfir, presedintele comitetului de parinti la nivelul intregului liceu, spune ca va stabili o suma fixa pentru fondul clasei la nivel de scoala. "In doua saptamini vom avea o situatie clara a comitetului de parinti, ca structura. Atunci voi propune o suma fixa pentru fondul clasei, urmind ca parintii cu posibilitati care doresc sa contribuie mai mult sa o faca. 500 RON este o suma mare, dar depinde cine sint parintii copiilor din clasa respectiva", a declarat Mircea Zamfir, facind aluzie la clase de vip-uri, formate din copii de politicieni sau ai unor oameni de afaceri.

De cind au fost amenajate luxos unele clase de la Colegiul "Costache Negruzzi", dirigintii au incercat sa tina pasul si sa le ofere, prin banii si "initiativa" parintilor, conditii similare propriilor elevi. Numai ca nu toate buzunarele parintilor sint atit de largi.

Comentarii