Nenorocit pe viata in spital

Subtitlu

vineri, 18 septembrie 2009, 20:26
4 MIN
 Nenorocit pe viata in spital

Desi medicii bucuresteni le-au spus ca cei de la Iasi au gresit la primele interventii, anchetele Colegiului Medicilor au concluzionat ca nu s-a gresit in spital, ci la tratamentele urmate acasa. Cu alte cuvinte, nu spitalul e vinovat, ci parintii. 

 

Desi are doar 8 anisori, Andrei Badarau a stat mai mult prin spital decit pe terenul de joaca, impreuna cu prietenii. Dupa ce au incercat timp de mai multi ani sa convinga autoritatile ca medicii sint vinovati de problema fiului lor, parintii lui Andrei nu mai vor acum decit sa-si vada baiatul sanatos. Pentru asta, vor sa mearga cu el la tratament in strainatate. Au nevoie insa de bani, veniturile sau averile lor nefiind deloc suficiente.

"A luat un stafilococ la spital"

Andrei Badarau s-a accidentat in urma unui banal accident la sanius, in satul natal, Minzatesti (comuna Ungheni), baiatul ajungind apoi la Iasi, la Spitalul de Copii "Sfinta Maria", cu o fractura de femur drept. In ianuarie 2005, piciorul baiatului a fost pus in ghips. Totul parea in regula. Insa, dupa citeva ore, acesta a fost scos din cauza durerilor ingrozitoare pe care le resimtea copilul.

A inceput apoi cosmarul vietii. In interval de numai citeva zile, Andrei a fost supus la doua interventii chirurgicale, operatii facute, dupa cum spun parintii, de medicul Mihai Anton; medic care nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei. Problema baiatului era insa departe de a fi rezolvata. Dupa citeva luni de la prima interventie chirurgicala, operatia a inceput sa supureze, in ciuda tratamentului cu antibiotice pe care il facea deja de ceva timp.

 La sfirsitul lunii august din acelasi an, medicii de la Spitalul de Copii "Sf. Maria", depasiti de situatie, l-au trimis pe baiat la Bucuresti. Pe 22 august 2005, copilul a fost investigat la Bucuresti si, surpriza: a fost diagnosticat cu osteomielita. Aceasta este o infectie a osului cauzata de bacterii, cel mai frecvent de stafilococul auriu, intilnit frecvent in spitale, bacteria fiind, din acest motiv, extrem de rezistenta la foarte multe tipuri de antibiotice. Dupa ce a urmat un tratament cu antibiotice timp de trei saptamini, a urmat o noua operatie, in care lui Andrei i s-a curatat osul de puroi, i s-a scos tija si i s-a montat un fixator exterior pentru intinderea osului.

Tatal copilului a acuzat atunci faptul ca medicii au gresit in primele faze ale bolii. "Medicii de la Bucuresti mi-au spus clar ca cei de la Iasi au gresit de la inceput", spune tatal copilului. El spune ca, la Bucuresti, medicii i-au explicat in ce a constat greseala facuta la Iasi, dar, nefiind de specialitate, nu a retinut aceste amanunte. "Sint sigur acum ca a fost o greseala medicala. Baiatul nu a avut tuburi de drenaj si nici nu i-au dat tratament atunci cind trebuia. Oricum, dupa ce i-a plesnit operatia, l-am adus la spital, iar de aici a luat un stafilococ", a declarat Vasile Badarau, tatal lui Andrei. El se mai plinge acum ca, somer fiind, atit el, cit si sotia, care este casnica, nu au avut bani sa dea medicilor, care astfel poate ar fi fost mai atenti cu copilul lor.

Colegiul Medicilor: Parintii sint vinovati

Familia baiatului a incercat la acea vreme sa demonstreze ca s-a facut o greseala medicala, in baza celor spuse de medicii de la Bucuresti. Medici care insa nu au spus acele lucruri si in vreun document scris, ci doar verbal. In ciuda demersurilor lor, toate anchetele efectuate de Colegiul Medicilor au concluzionat ca nu ar fi fost vorba de un tratament incorect aplicat de catre medici in spital, ci acasa. "Tratamentul infectiei a fost corect in spital, dar din materialul aflat la dosar reiese ca nu a fost deloc respectat la domiciliu. Infectia osoasa evolueaza pe perioade mari de timp, este persistenta", se precizeaza in decizia nr. 23 din 9 martie 2006 de la Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor.

Drept urmare, nu s-a constatat nici o culpa medicala in cazul lui Andrei, conform medicilor, culpa fiind deci a parintilor. Revoltata, familia baiatului a solicitat la inceputul acestui an si o expertiza medico-legala, insa si aceasta a confirmat spusele medicilor. "Eu nu vreau nimic altceva decit sa-si recunoasca vina. Mi-au nenorocit baiatul. Andrei merge in cirje de patru ani. Vreau ca cineva sa-si asume vina pentru nenorocirea ce ni s-a intimplat", a mai spus Vasile Badarau.

Speranta: formularul E112

Pe de alta parte, familia baiatului nu se mai descurca nici cu banii, avind in vedere ca medicamentele pentru tratamentul lui Andrei nu sint dintre cele mai ieftine. De asemenea, copilul nu a mai putut merge la scoala si invata acasa cu profesor itinerant, care se deplaseaza pentru el.

Disperati, parintii vor sa-l duca acum in strainatate, pentru a incerca sa amelioreze problema piciorului. "E foarte dificil, pentru ca acum lui Andrei ii lipseste o bucata de os din picior. Dar, speram sa rezolvam ceva pentru ca el sa aiba totusi o viata normala", a mai spus tatal baiatului.

Astfel, parintii sint in curs de stringere a tuturor actelor necesare pentru a putea primi formularul E112, in baza caruia ar putea face o operatie in strainatate, pe banii statului roman, operatie al carei cost nu il stiu inca, fiind in faza evaluarilor si a gasirii unei clinici care ar putea face o astfel de interventie.

De asemenea, au deschis un cont in euro pentru toti cei care vor sa il ajute pe Andrei sa-si recapete piciorul si sa fie din nou un copil normal. Acesta este la BRD, pe numele tatalui, Vasile Badarau, respectiv RO14BRDE240SV68904602400.

Comentarii