„Nu mai vorbiti de cuvintul «spaga»!”

Subtitlu

miercuri, 06 decembrie 2006, 00:47
12 MIN
 „Nu mai vorbiti de cuvintul «spaga»!”

Paradoxal, din rechizitoriu lipseste proba-cheie: inregistrarea convorbirii in care Prisacaru ar fi cerut spaga. Pe numele lui Radu Prisacaru a mai fost deschis inca un dosar, tot pe probleme de fond funciar. Procurorii investigheaza daca Marius Spinu, consilier judetean ex-PNL, a pretins sau nu o mita de 50.000 de euro intr-un alt dosar de retrocedare.

Fostul prefect de Iasi Radu Prisacaru a fost trimis in judecata. Acuzat de luare de mita, Prisacaru va fi judecat pentru luare de mita si complicitate la luare de mita. Alaturi de el au fost trimisi in judecata si omul de afaceri Cristian Maftei, Flavius Ionita, fostul sef ADS, si avocatul Toni Baltag. Astfel, acestia au fost acuzati ca ar fi conditionat punerea in posesie a decanei Facultatii de Stomatologie, Norina Forna, pe o suprafata de 16,5 ha de teren in Miroslava, de cedarea de catre aceasta a 3 ha de pamint. O suprafata de doua hectare ar fi urmat sa revina fostului prefect, iar inca un hectar lui Flavius Ionita. Primul termen al procesului celor patru la Tribunalul iesean a fost stabilit pentru ziua de 8 ianuarie. Pe linga acuzatiile aduse in rechizitoriul intocmit de procurori, in cazul celor patru au aparut informatii surprinzatoare. Astfel, Radu Prisacaru s-a mai ales cu un dosar. Acesta se refera la un alt caz greu de fond funciar, respectiv o cerere de retrocedare a 1.000 de hectare de padure in comuna Deleni, depusa de Irina Riscutia. Culmea, cel care a depus marturie in acest caz impotriva lui Prisacaru a fost chiar fostul sau subordonat, subprefectul Tudor Leonte.

62 de pagini de acuzatii

In rechizitoriul intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), fostul prefect de Iasi este acuzat de luare de mita si complicitate la luare de mita. Flavius Ionita, fostul sef ADS, a fost acuzat de luare de mita, avocatul Toni Baltag de complicitate la luare de mita si la dare de mita, iar omul de afaceri Cristian Maftei de complicitate la luare de mita, dare de mita si fals in declaratii in realizarea scopului unei fapte de coruptie. In cele 62 de pagini ale rechizitoriului, procurorii anticoruptie au prezentat pe larg atit firul evenimentelor, asa cum l-au dedus din declaratii, cit si probele care au dus la trimiterea celor patru in judecata. "Inculpatii Prisacaru Vasile Radu si Ionita Flavius au procedat la incheierea unui antecontract de vinzare-cumparare, prin intermediul inculpatului Maftei Cristian, cu numita Forna Norina Consuela. Aceasta se obliga sa vinda promitentului-cumparator (Cristian Maftei), ulterior obtinerii titlului de proprietate, dreptul de proprietate asupra suprafetei de 30.000 metri patrati, la pretul de 50.000 de euro, in acte aratindu-se, contrar realitatii, plata cu titlu de avans catre promitenta-vinzatoare a sumei de 25.000 de euro, Maftei Cristian cunoscind cauza ilicita a actului", se specifica in rechizitoriu. Concret, mita ar fi urmat sa fie mascata printr-un contract de vinzare-cumparare. Fara a plati efectiv ceva, Cristian Maftei ar fi preluat de la Norina Forna o suprafata de 3 ha de teren. La rindul sau, Maftei ar fi cedat ulterior terenul catre Prisacaru si Ionita.

Inregistrarea cererii de spaga lipseste din rechizitoriu

Insa, potrivit rechizitoriului, "afacerea" a fost data in vileag de catre Dorin Forna, sotul decanului Facultatii de Stomatologie, Norina Forna. Acesta a facut un denunt la DNA pe 17 august, denunt indreptat in principal impotriva prefectului Radu Prisacaru. In denuntul sau, Dorin Forna ii acuza si pe Ionita, si pe Cristian Maftei. Prin faptul ca Forna l-a mentionat, ca sursa a informatiilor, pe propriul avocat, Toni Baltag, acesta a fost luat si el in colimator de procurori. "Avocatul meu mi-a spus ca s-a intilnit la sediul Prefecturii cu prefectul Radu Prisacaru, care in biroul sau i-a aratat decizia de punere in posesie pentru sotia mea, si i-a spus ca ramin la el in birou pina rezolva problema cu situatia mea. In acest sens a precizat ca va da drumul la hirtiile din dosar doar dupa ce eu ii voi da cu titlu gratuit suprafata de 3 hectare. (…) Avocatul Toni Baltag mi-a spus in continuare ca prefectul Radu Prisacaru i-a precizat ca 2 hectare sint pentru el si 1 hectar pentru Flavius Ionita (…). Pe 16 august am luat cu mine un reportofon deoarece mi s-a parut dubioasa propunerea unui inalt functionar al statului de a-i da mita pentru obtinerea unui drept al familiei", specifica Dorin Forna in denuntul dat la DNA. Forna ar fi aflat despre cererea prefectului inca de pe 21 iulie, cind avocatul sau Toni Baltag i-a dat vestea ca ii fusese semnata o prima hotarire de punere in posesie, hotarire care insa nu a mai fost aplicata. Prin aceasta hotarire, Norina Forna urma sa primeasca 16 ha in comuna Miroslava, in apropierea sediului "Agromixt" SA. Initial, Forna trebuia sa fie improprietarita in zona Rediu, insa acolo nu mai era teren disponibil. Incepind cu denuntul, procurorii anticoruptie s-au sesizat si a inceput stringerea de probe pentru acuzarea "lotului Prisacaru".
Tot pe 17 august, Forna s-ar fi dus cu avocatul sau la Prefectura pentru a se intilni cu Radu Prisacaru. Aici, in holul institutiei, prefectul ar fi precizat din nou ca  "viitorul proprietar sa transfere cu titlul gratuit dreptul de proprietate cu privire la o suprafata de 3 hectare, din care 1 hectar pentru inculpatul Ionita Flavius Leonard, facind si precizarea ca, pentru efectuarea tranzactiei, trebuie sa ia legatura cu inculpatul Maftei Cristian, al carui numar de telefon i-l indicase inculpatul Baltag Toni Cristian, cu ocazia unei intilniri anterioare". Discutia ar fi fost inregistrata de Forna, care a predat-o ulterior procurorilor DNA. "Radu Prisacaru mi-a spus cu voce joasa ca, in schimbul indeplinirii atributiilor sale de serviciu (…), pretinde 3 hectare de teren din suprafata ce urma sa-i fie atribuita Norinei Forna, 2 hectare pentru el, iar unul pentru Ionita Flavius", a mentionat Dorin Forna in denunt. Culmea, tocmai aceasta discutie inregistrata, in care prefectul ar fi afirmat in clar ca vrea sa primeasca mita, nu a fost transcrisa de procurori in rechizitoriu.

Valoarea spagii a scazut in acte de patru ori

Urmatorul pas, potrivit rechizitoriului, a fost contactarea lui Cristian Maftei, de catre Toni Baltag. A urmat incheierea unui antecontract de
vinzare-cumparare la cabinetul notarului Ioana Beldeanu, sotia lui Maftei. Insa, cu o zi inainte de incheierea propunerii de vinzare-cumparare, au fost efectuate timp de 24 de ore inregistrari si interceptari audio-video si telefonice. Acestea s-au prelungit inca 29 de zile, operatiunea fiind autorizata de judecatorii Tribunalului. Pe 21 august ar fi urmat incheierea intelegerii intre Forna si Maftei, un exemplar din acesta fiindu-i prezentat si lui Radu Prisacaru. "In nici un segment al discutiei, nici macar aluziv, nu s-a facut vreo referire la faptul ca Maftei intentiona sa cumpere in mod real o suprafata de pamint apartinind sotilor Forna", se specifica in rechizitoriu. Mai mult, desi in antecontract se specifica ca Maftei i-a dat lui Forna 25.000 de euro, procurorii afirma ca niciodata nu s-a pus problema predarii efective a avansului. De asemenea, procurorii fac referire la o intilnire dintre Ionita si Baltag, in care cel din urma i-ar fi solicitat sa rezolve problema intrucit va beneficia si el de un hectar.
In ziua in care cei patru membri ai "lotului Prisacaru" au fost arestati, Forna a mai fost o data la prefect, pentru a vedea cind ii va retroceda terenul. Atunci i-a fost inminata hotarirea comisiei judetene de fond funciar prin care se admisese cererea Norinei Forna. A urmat o vizita a lui Dorin Forna si a avocatului sau la ADS, unde Ionita si-ar fi luat angajamentul ca va face actele de punere in posesie in cel mai scurt timp. Dupa citeva ore, cei patru au fost ridicati si dusi la Bucuresti, unde au si fost retinuti mai bine de o luna.
Astfel, procurorii au continuat stringerea de probe care sa le sustina cauza. Au urmat perchezitii la domiciliul lui Prisacaru si in birourile fostului prefect si al sefului ADS Iasi. Anchetatorii au dispus si efectuarea unei expertize a terenului-mita, care sa arate valoarea reala a acestuia. In final, valoarea terenului a scazut in actele procurorilor de la 600.000 de euro, cit fusese evaluata in ziua arestarii lui Prisacaru, la 150.000 de euro, in rechizitoriu. A fost dispusa si o expertiza grafoscopica pentru a determina cui ii apartin insemnarile de pe citeva schite ale terenului, gasite la ADS. Nici calculatoarele lui Ionita si Prisacaru nu au ramas neverificate. Au fost interogati si o serie de martori care au dat informatii despre activitatea prefectului si a sefului ADS.

Baltag: "Nu mai vorbiti de cuvintul spaga, va rog foarte frumos"

In rechizitoriu, anchetatorii au explicat cu lux de amanunte care ar fi fost rolul fiecaruia dintre cei acuzati in dosar. Mai mult, procurorii au justificat si implicarea avocatului Toni Baltag, desi acesta a sustinut ca nu a facut altceva decit sa-si reprezinte clientul. "Cu ocazia prezentarii materialului de urmarire penala, Baltag Toni Cristian a apreciat ca actiunile sale nu au reprezentat decit niste diligente avocatiale. In realitate, inculpatul a constientizat tot timpul ca actiunile sale si ale celorlalti inculpati se plaseaza in sfera ilicitului penal, Baltag manifestindu-si chiar temerea: «Nu mai vorbiti de cuvintul spaga, va rog foarte frumos… ii DNA-ul la Bucuresti, astia de la Iasi nu stiu ce face Bucurestiul. Aicea poa’ sa fie liniste si la Bucuresti sa…», acest inculpat facind aprecieri si asupra caracterului ilicit al indeplinirii sarcinilor de serviciu ale celor doi functionari (Prisacaru si Ionita): «Ba, ai luat aia, mi-ai cerut lu’ ala? Fa, fa»", se specifica in rechizitoriu.
Rechizitoriul intocmit de procurorii DNA nu a fost prezentat ieri si avocatilor celor patru inculpati. Aparatorii vor vedea practic rechizitoriul, cu acuzatiile concrete aduse celor patru, in momentul in care dosarul va ajunge efectiv la instanta de judecata. "Continutul actului de sesizare a instantei atesta faptul ca organele de urmarire penala nu au respectat principiul rolului activ, si anume, au adunat doar probe in acuzare, nu si in aparare", a spus Sandra Gradinaru, avocata lui Prisacaru. La rindul sau, Marius Striblea, avocatul lui Cristian Maftei, si-a afirmat in continuare increderea in nevinovatia clientului sau. Pe parcursul anchetei desfasurate de procurori, de altfel, avocatii au afirmat constant ca probele strinse de DNA nu ar demonstra in nici un fel darea sau luarea de mita. "Astept ca pe data de 8 ianuarie sa putem demonstra judecatorilor ieseni nevinovatia clientului meu, iar aceasta nevinovatie sa fie consfintita ulterior printr-o hotarire judecatoreasca", a precizat Marius Striblea.

O mita de 50.000 de euro pentru retrocedarea a 1.000 ha de padure?

Prefectul suspendat Radu Prisacaru s-a mai ales, in urma declaratiilor martorilor, cu un nou dosar. Cel de la care a pornit totul a fost tocmai fostul sau subordonat, subprefectul Tudor Leonte. Potrivit procurorilor, pe 10 noiembrie, Leonte ar fi declarat ca ar fi aflat de la un om de afaceri din Hirlau, Constantin Stefanuca, ca fostul prefect ar fi pretins mita de 50.000 de euro. Marul discordiei ar fi fost un teren de 1.000 de hectare de padure, revendicat de Irina Riscutia. Aceasta este mostenitoarea vechii familii Polizu-Micsunesti din Deleni. Potrivit lui Leonte, Constantin Stefanescu, care cumparase drepturile succesorale ale Irinei Riscutia, ar fi venit intre 1 si 3 septembrie, dupa arestarea lui Radu Prisacaru, pentru a vedea daca a fost semnata punerea in posesie. "Mi-a spus ca i s-au cerut mita 50.000 de euro pentru ca aceasta hotarire sa fie semnata. La acea data, desi am insistat, nu mi-a spus mai mult. Pe 8 noiembrie, l-am contactat telefonic pe Stefanuca Constantin si l-am intrebat daca acum, dupa ce a intrat in posesia hotaririi, este dispus sa precizeze pentru cine s-a cerut mita de 50.000 de euro si mi-a spus ca Marius Spinu (consilier judetean ex-PNL, acum adept al Platformei Stolojan, n.r.) a pretins mita in numele lui Prisacaru Radu Vasile, fostul prefect", a spus suprefectul in fata procurorilor DNA.
Mai mult, acesta precizeaza in declaratia sa ca Stefanuca nu a dat mita ceruta pentru ca la data solicitarii nu avea suma respectiva. Acesta ar fi intentionat sa ia un imprumut bancar pe care urma sa-l foloseasca drept "spaga". "Eu relatez ceea ce mi s-a adus la cunostinta", a declarat Tudor Leonte despre ceea ce a spus la DNA. Precizarile lui Leonte referitoare la acest caz constituie baza unui nou dosar intocmit de procurorii DNA. Acestia au cerut disjungerea acestui caz de cel referitor la cazul Forna. Concret, cazul Riscutia va face obiectul unor cercetari separate.
Contactat telefonic, Marius Spinu a negat ferm ca ar fi pretins mita. "Domnul Stefanuca este din Hirlau, a fost membru PSD, apoi a venit la PNL. Probabil el a vrut sa se razbune pe mine pentru ca am facut o sesizare la Prefectura, deoarece au venit mai multi oameni la mine si mi-au spus ca lucreaza la negru. Apoi, eu am un cumnat la Ocolul Silvic Hirlau, iar domnul Stefanuca a incercat sa intervina pe linga mine sa ii pun o vorba buna. El vroia sa obtina un amplasament mai bun, insa eu i-am spus ca nu ma bag, sa-si rezolve el problemele. Daca se va dovedi ca el a sustinut ca am cerut mita pentru prefect, il voi da in judecata. Cum sa faca asemenea afirmatii? Eu, care m-am dus pina la Bucuresti cind a fost numit prefectul pentru ca nu eram de acord cu el, cum sa cer eu mita pentru el", a declarat Marius Spinu.

Inregistrari telefonice aflate la dosar

– 21 august 2006

Forna D.: Stiti cine-i pacientu’?
Prisacaru: Nu?!
Baltag: Domnu’ Cristi Maftei!
Forna D.: (vorbeste in acelasi timp cu Forna N.): Bine… I-am spus… eu vreau sa vorbesc…, deci el a spus ca e bine ca sa facem astazi actele, sa le verificam, sa fie corecte, sa fie-n regula… O sa ne spuna pe numele cui le facem sau ce facem… Voiam sa va-ntreb, pe urma cam cit mai dureaza ca sa…? Ca sotia fiind proprietara, stiti cum ii! Sa obtinem titlul de proprietate?
Prisacaru: Ii… iese, trimitem la… Bucuresti, la consi… Daca mai este nevoie de aprobarea Bucurestiului. Si, cum a venit hirtia de la Bucuresti,…
……………………………….
Prisacaru: O sa vorbesc cit mai repede, sa mearga!
Forna D.: Ca sint… aa… adica, macar… si persoana cu care mergem acolo e de incredere? (este vorba de Maftei Cristian)
Prisacaru: Da, da.
Forna D.: Adica stiti cum e, nu vreau sa… ma trezesc ca doua terenuri se duc pe nu stiu unde…
Prisacaru: Da, da.
……………………………….
Prisacaru: Deci, la mine iese miine!
Forna D.: Am inteles!
Prisacaru: O sa vorbesc la Bucuresti, sa dea drumu’ mai repede si poate intr-o saptamina da drumu’ de acolo…
……………………………….
Prisacaru: Si dupa aia, inca trei, patru, cinci zile aicea pin’ se face titlu’, dupa ce avem raspunsu’ de la Bucuresti.
Forna D.:… Si la primarie aicea, la Miroslava? Astia-s mai…
Prisacaru: Am sa vorbesc eu sa…
……………………………….
Prisacaru: O sa vorbesc eu cu el. Stiu ca-i mai ciudat primaru’ asta!
……………………………….
Prisacaru: Da, da. Pai, am sa-l chem zilele astea la mine si stau de vorba cu el pina imi vine raspunsu’ ca nu…
……………………………….
Forna D.: Adica asta era problema! Stim ca e un om de incredere… si nu… aa… ca vorba aia, mi-a spus sotia: "Bai, tu ai vorbit ca nu stiu ce, da’ eu ce… ce faci tu?"
Prisacaru: (ride)
Forna N.: De asta am zis sa… sa vad sa fie o chestie serioasa ca sa… (neinteligibil)…
Prisacaru: Eu asa-l stiu! (se refera la Maftei Cristian)
Forna D.: Da. Bun…
Prisacaru: Eu asa-l stiu, om serios! Daca nu, scoateti inca doi dinti in plus! (ride) (se refera la Maftei Cristian)
Forna N.: Il gituiti! Il gituiti! (ride)

– 22 august 2006

Forna D.: Da, sa nu ma trezesc cu alte surprize!
Maftei: Dumneavoastra ati inteles care este rolul meu aici, da?
Forna D.: Deci, sa nu fi…
Maftei: Fac un bine si de-o parte, si de alta, joc rolul de garant, atit!
Forna D.: Sa, sa se duca aa… la cine trebuie, stiti?
Maftei: Spritu’ il dati la urma, cind se rezolva?
Forna D.: Sa nu fie… ma trezesc pe urma cu alte aa… probleme, stiti?
Forna N.: Minuni.
Maftei: Daca cineva are incredere in mine, eu zic ca…
Forna D.: Pai, sa stiti ca ieri domnu’ prefect mi-a spus ca te git… il gitui daca nu… (ride). Deci, speram sa, sa nu fie…

– 31 august 2006 (ziua retinerii)

Baltag: Sunati-l pe Flavius si rugati-l sa trecem pe la el acum, intr-o vizita!
Prisacaru: (vorbeste in acelasi timp cu Baltag): Il chem… A…! Il chem azi si cu primaru’ de dincolo si… sa rezolvam treaba!… (neinteligibil)
Forna D.: Da.
Baltag: Multumim foarte mult! Sa ne traiti!
Prisacaru: Daca vreti, treceti… da’… tot asa e…
Forna D.: Sa traiti!
Baltag: Ce rost are sa va deranjam?
Prisacaru: Lasa-ma sa vorbesc cu el un pic si vorbesti tu cu el!
Baltag: Da…
Prisacaru:.. (neinteligibil)…
Forna D.: Da.
Prisacaru:… (neinteligibil)… e bagat in priza, da’ n-are hirtie… (neinteligibil)… de dincolo!
Baltag: Eu dum… eu duminica am vorbit si mi-a spus, totu’ e… e dat drumu’ pe sistem! Asa mi-a spus el! A verificat!
Forna D.: Sa traiti! Sanatate!

– SMS trimis de Toni Baltag lui Dorin Forna, la ora 9.26, pe 26 iulie 2006

Clientul sta la soare
La mare
La privit in zare
Si avocatul munceste,
Tragind la peste
In Prefectura
La saramura
Daca nu aveti o luminare pe aproape
Beti o bere ca ajuta
Semnat: avocatul fidel
Cu privirea de otel.

Comentarii