O frantuzoaica invata medicina „de front” la Iasi

marți, 17 august 2010, 22:53
8 MIN
 O frantuzoaica invata medicina „de front” la Iasi

Peste trei sute de medici au parasit de anul trecut incoace sistemul sanitar iesean, iar alti o suta au incheiat precontracte cu spitalele din afara si asteapta avizul Colegiului Medicilor sa plece. Pe masura ce spitalele se golesc de personal in cautarea unui job mai bine platit, medicii ieseni ramasi ii invata pe studentii straini cum sa practice medicina. Justine Py este o tinara in virsta de 21 de ani care a terminat anul IV de facultate in Nancy, Franta. Studenta a ales sa vina la Spitalul de Urgente din Iasi pentru a-si pune in practica cele invatate. Si asta pentru ca spitalele din Franta sint pline de reguli si de medici politicosi, spune ea, iar sistemul de invatamint nu ii permite sa isi faca stagiile de practica oriunde ar vrea. "Aici, in Iasi, doctorii sint sinceri, spun ceea ce gindesc, iar daca ii enervezi, te alunga, te cheama inapoi, ma bucura sinceritatea lor", a afirmat tinara. Justine a venit timp de o luna la Spitalul de Urgente. Este prima studenta de la Universitatea Henri Poincare din Nancy care a ales Romania si apoi Spitalul de Urgente din Iasi pentru stagiile de practica.

Spitalele iesene care ramin pe zi ce trece fara medici lasa loc studentilor de alte nationalitati dornici sa invete medicina. Justine Py, o tinara de 21 de ani care a terminat anul IV de facultate in Nancy, Franta, face parte din categoria studentilor la medicina care au plecat cu Erasmus in alte tari pentru a acumula experienta. A venit pentru prima data in Romania in anul 2008, pe cind era in anul al III-lea de facultate. Timp de noua luni, a mers in mai multe spitale din Iasi pentru a invata de la medici cum sa puna in practica teoria stiuta. A mers, alaturi de studentii ieseni, la Spitalul de Copii, la Spitalul "Sf. Spiridon" si la cel de Recuperare.

A ajuns si la Spitalul de Urgente, insa ca pacient, prima data. "Suferisem o arsura la mina si eram foarte speriata. Am ajuns aici si am descoperit medici care stiau limba franceza. Ei mi-au spus ca pot veni sa fac practica, daca vreau. Am venit din ce in ce mai des in perioada aceea, dupa care am decis sa revin acum pentru o luna, in practica de vara. Am ales Spitalul de Urgente pentru ca, printre altele, aici pot veni oricind vreau. Acest lucru imi permite sa imi organizez timpul si sa vin de cite ori pot", a declarat Justine.

Tinara spune ca in Franta nu poate alege singura sectia in care sa isi realizeze stagiul de practica. Mai mult, nici nu poate migra de la un spital la altul si nici nu poate face facultatea in alt oras decit cel in care este stabilita familia ei. "In Franta ne alegem practica in functie de citeva criterii si poate fi luata in calcul si cea facuta in Iasi, asa cum fac eu acum. Acolo am facut practica in boli infectioase, chirurgie pediatrica si cardiologie. E foarte complicat, avem reguli in functie de note si alfabet si ne tot invirtim pe lista respectiva pentru stagiile de practica. Dar nu putem alege orice vrem, trebuie sa ne limitam la lista. Trebuie, de fapt, si sa faci facultatea acolo unde ai dat examenul de bacalaureat si unde locuiesc parintii tai. Am fost in 2008 una dintre primele trei fete din Nancy care au venit in Romania pentru practica, dar vara aceasta cred ca sint deja sase sau sapte studenti veniti, cei mai multi in Cluj, iar eu in Iasi", a continuat studenta.

"Am vazut, pentru prima data in viata, doi pacienti in acelasi pat"

Tinara sustine ca, spre deosebire de Nancy, in Iasi isi poate alege singura sectiile in care sa practice teoria si se bucura mai mult de sprijinul medicilor ieseni decit de cel al celor francezi. "Eu am venit aici pentru practica in domeniul chirurgiei, dar, dupa ce imi termin programul acolo, vin in Unitatea de Primire Urgente si continui sa fac practica. Medicii ma lasa sa fac orice vreau, pot sa invat orice, ma ajuta si imi place. Asist la operatii si fac mici noduri in sala de operatie, si, spre deosebire de Franta, unde fac asta rezidentii, aici iti si explica medicii cum trebuie sa faci, chiar daca esti student. Sint mai multi doctori in jurul tau si sint bucurosi sa te invete. Nu pot vorbi cu pacientii, nu le pot pune intrebari, ca sa fac mai multe lucruri, pentru ca nu stiu limba la perfectie, dar medicii ma lasa sa fac ceea ce sint capabila. Si e dragut. In Franta, acest lucru depinde de atit de multe lucruri. De exemplu, in anul al II-lea, in anumite spitale, nu aveam voie sa luam mostre de singe. Pe cind aici, vin inca din primul an studentii si li se permite sa faca orice stiu ei si vor", a precizat Justine.

Diferentele dintre sistemele sanitare au socat-o initial. Studenta sustine ca i-a fost greu sa se obisnuiasca in spitalele iesene cu lipsurile de medicamente sau materiale sanitare, insa, cu timpul, a realizat ca munca medicilor ieseni este una foarte grea si a dorit sa o invete. "Prima data cind am venit in Romania, cu Erasmus, am fost extrem de surprinsa cind am vazut, pentru prima data in viata mea, doi pacienti in acelasi pat. Eram la cursul de engleza cu ceilalti colegi mai vechi si ei mi-au spus: «nu iti fie frica, stai linistita, asa e aici». Dar cind vii dintr-un spital mare ca cel din Nancy, sigur ca ramii foarte surprins. Da, e adevarat ca aici exista lipsuri de materiale sanitare si poate ca noi avem tehnici avansate pe care in Iasi nu le-am vazut. Dar exista o mare diferenta, in Franta, de exemplu, spitalul are datorii foarte mari si le adinceste luna de luna, nu face nimic pentru a le compensa, pentru a le acoperi. Pe cind aici, chiar daca doctorii nu au toate cele necesare, stiu sa faca atit de multe cu atit de putine lucruri de care dispun, ceea ce este uimitor. Iar eu ca studenta invat sa improvizez, sa lucrez cu ceea ce am, ceea ce este foarte bine", a mai spus tinara.

"Doctorii romani din Nancy critica mentalitatea francezilor"

Justine sustine ca si comunicarea dintre medici si pacienti se realizeaza in mod diferit, medicii ieseni avind, de asemenea, alte prioritati fata de cei francezi. "Nu e usor intotdeauna in Iasi, se practica medicina diferit, ai alte prioritati, dar eu iubesc felul in care se lucreaza, cu toate ca nu exista tehnici avansate. In Franta avem de toate si incercam sa tratam orice, dar uneori parca si pacientul e plictisit de sistem, de faptul ca medicii sint speriati sa trateze orice. Pe cind aici doctorii sint mai curajosi, chiar si pacientii reactioneaza altfel si coopereaza, trateaza impreuna. Imi este foarte greu sa explic sentimentele pe care le-am avut si pe care le am, dar e ceva frumos atunci cind esti student, sa te simti aproape de pacient. E mai greu, cind nu esti obisnuit, ai tot felul de sentimente, dar in cele din urma chiar faci ceva, ti se permite sa lucrezi, nu esti inconjurat de atitea reguli ca in Franta", a mentionat studenta.

Ea a ales sa lucreze, astfel, intr-un mediu din care au plecat medicii romani ajunsi in Franta si care lucreaza in spitalul din Nancy. Mentalitatea profesorilor de medicina ieseni a fost tocmai cea care a atras-o. "Doctorii romani din Nancy, multi de altfel, critica, de exemplu, mentalitatea francezilor, a felului in care decurg lucrurile in spitale. Spun ca noi, francezii, avem foarte multe reguli si ca una dintre ele este sa afisam un zimbet mare pe fata si sa fim mereu politicosi. Dar ca nu spunem niciodata ce gindim. Pe cind aici, e drept, doctorii sint sinceri, spun ceea ce gindesc si daca ii enervezi, te alunga, te cheama inapoi, ma bucura sinceritatea lor", a precizat Justine.

Se gindeste sa se mute la Iasi

Studenta spune ca a inceput facultatea de medicina pentru a deveni chirurg. Acum, dupa ce a mers in spitale si a cunoscut mai bine activitatea medicala, ar alege sa fie si medic in boli infectioase, sau chiar medic de familie. Rezidentiatul il va face insa, tot in functie de notele obtinute in cadrul facultatii.

Cu toate ca medicii rezidenti sint platiti cu peste 1.000 de euro si nu 200 de euro, ca in Romania, Justine nu exclude posibilitatea de a se stabili in Iasi si a lucra aici. "Pentru practica de vara, de exemplu, imi asigur singura platile, dar tot vreau sa fac acest lucru, pentru ca am posibilitatea sa invat. Iau in calcul chiar posibilitatea ca in citiva ani sa vin aici in Romania, sa ma mut si sa lucrez. De ce nu? Limba se invata foarte repede, nu ar fi o problema. Cred ca in citiva ani spitalul se va dezvolta foarte mult si foarte repede. Deja se vad schimbari, in anul 2008 cind am venit prima data Institutul de Oncologie – Urgente construit in curte nu era nici pe departe de a fi gata, acum e pe terminate. De asemenea, ambulatoriul se reabiliteaza, se misca repede acum lucrurile si cred ca in citiva ani va arata cu totul altfel", a incheiat Justine.

Medicii ieseni sustin ca incearca sa ii ofere tinerei tot sprijinul lor, in conditiile in care a ales sa lucreze intr-un sistem din care tot mai multi medici migreaza in strainatate. "Justine este pentru a doua oara in practica de vara la noi, prima data a fost pe cind era studenta Erasmus. Sintem dispusi, ca de fiecare data, sa formam oameni si caractere. Ne-a surprins faptul ca cineva care vine din strainatate, din niste conditii exceptionale de lucru, isi doreste sa faca medicina de front. I s-a intimplat chiar si ei sa ii cada bucati din tavan in cap in sala si a vazut cum lucram noi aici. Dar, sigur, o putem invata, pentru noi e un grad de satisfactie ca primul spital de urgenta din Iasi este preferat si de catre cei din alte tari", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU din cadrul Spitalului de Urgente.

Anul acesta au plecat 26 de medici in Franta

In tara din care Justine a ales sa vina in Iasi pentru a practica medicina au plecat doar anul acesta 26 de medici ieseni. Franta este, de altfel, pe locul trei in topul preferintelor, dupa Belgia unde au plecat 52 de ieseni si Marea Britanie unde au plecat 31 de ieseni in primele sapte luni ale acestui an. Cei mai multi dintre medici sint anestezisti si medici de familie.

Cifrele cu privire la migratia medicilor ieseni au devenit anul acesta inspaimintatoare. Daca anul trecut au plecat in total 166 de medici, adica 14 pe luna, anul acesta numarul medicilor plecati a trecut de dublu. Numai in primele sapte luni ale anului au plecat 138 de medici, iar alti 100 au facut cerere si asteapta aprobarea Colegiului Medicilor, avind deja precontracte cu spitalele din strainatate.

Un simplu calcul arata ca, lunar, in primele sapte luni ale acestui an, 34 de medici au dorit sa renunte la sistemul sanitar romanesc. De la 25 de ani si pina la 72 de ani chiar, toti au ales sa plece pentru a cistiga de zece ori mai mult si pentru a nu se mai confrunta cu lipsuri de medicamente si materiale sanitare, sustin reprezentantii Colegiului Medicilor.

Comentarii