O ghiulea pe ruta Bruxelles – Iasi

Subtitlu

vineri, 26 octombrie 2012, 22:27
6 MIN
 O ghiulea pe ruta Bruxelles – Iasi

Aceasta ar putea face ravagii in judetul nostru: numeroase santiere mari abandonate si neterminate, gropi imense neastupate, drumuri ca dupa razboi etc. Comisia Europeana a anuntat oficial Guvernul Romaniei ca trei importante programe operationale de finantare nerambursabila au fost presuspendate. Aceasta inseamna ca finantarile pe POR, POS-T si POS CCE vor fi reluate doar daca, intr-un termen de doua luni, o lunga lista de mari nereguli, de la modul neclar de organizare a licitatiilor pana la modalitatile deficitare de control, vor fi remediate. Este nevoie de schimbari legislative a caror adoptare pare dificila in acest termen scurt. Iasul, un judet foarte performant la numarul de proiecte aprobate sau in derulare, va fi unul dintre cele mai lovite din tara. Suntem astfel pe cale sa pierdem, ca judet, uriasa suma de aproape 380 de milioane de euro. Este o suma practic de circa 5 ori mai mare decat intregul buget anual de venituri proprii al Primariei. 

Din cauza incompetentei guvernantilor din ultimii ani, iesenii risca sa piarda cele mai mari investitii publice facute vreodata aici. Finantari in valoare de 1,68 de miliarde de lei, in infrastructura, turism, educatie, cercetare si sanatate, ar putea fi retrase de Comisia Europeana daca vor fi suspendate platile pe trei programe operationale, dar si pe POSDRU, blocat inca din vara.

Comisia Europeana a comunicat acum doua zile decizia de presuspendare integrala a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice si partiala a Programului Operational Regional si a Programului Operational Sectorial – Transport. Aceste masuri au fost luate in urma auditurilor realizate in lunile iunie si iulie pentru aceste trei programe. Comisia Europeana a impus autoritatilor romane mai multe masuri pentru a imbunatati sistemele de management si de control. „Partea romana are la dispozitie doua luni pentru a realiza aceste masuri, dupa primirea in versiunea romana a scrisorilor de notificare a presuspendarii. Ulterior, in functie de rezultatelele inregistrate, Comisia poate lua fie decizia de a relua procesul de rambursare a cererilor de plata trimise de partea romana, fie hotararea de a suspenda platile pentru o perioada de mai multe luni. In toata aceasta perioada, implementarea proiectelor si platile interne catre beneficiari pot continua, nefiind legate direct de decizia Comisiei Europene", au transmis reprezentantii Ministerului Afacerilor Europene printr-un comunicat de presa.

Judetul nostru, cel mai afectat din zona

La nivelul regiunii nord-est, judetul Iasi figureaza cu cele mai multe proiecte contractate pe cele trei programe operationate „presuspendate" de Comisia Europeana. Pe POS Cresterea Competitivitatii Economice, judetul Iasi implementeaza 71 de proiecte, valoarea asistentei financiare nerambursabile fiind de 261,9 milioane de lei. Cele mai mari proiecte sunt derulate de universitatile din Iasi. Universitatea „Cuza", de exemplu, are patru proiecte in valoare totala de 35 de milioane de lei, iar Universitatea Agronomica implementeaza alte patru proiecte de cercetare si inovare, in valoare totala de 50 de milioane de lei. Cel mai valoros prevede infiintarea unui institut de cercetari pentru agricultura si mediu, in valoare de 35 de milioane de lei. Celelalte investitii pe POS CCE care sunt in pericol apartin, in mare parte, societatilor din Iasi. Compania Antibiotice vrea sa investeasca 15,4 milioane de lei pentru Achizitia de instalatii si echipamente pentru creare capacitate de productie antibiotice nonpenicilinice, pulberi sterile, injectabile. Iesenii au scapat ca prin urechile acului de corectii sau sistare de plati pe POS Transport din simplu motiv ca judetul nu are niciun proiect de investitii pe acest program. In timp ce celelalte judete din Moldova au cel putin o investitie pe acest program, Iasul nu a putut inca sa acceseze fondurile disponibile pe POS Transport. Valoarea asistentei nerambursabile de la nivelul regiunii este de 762,7 milioane de lei, cele mai multe fonduri fiind atrase de Vaslui, in valoare de 566,5 milioane de lei, si Suceava, 133,6 milioane de lei.

Iasul ar ramane ca dupa razboi

Fara indoiala, cele mai afectate de anuntul Comisiei Europene sunt investitiile de pe Programul Operational Regional. Presuspendarea in cazul acestui program vizeaza toate axele, cu exceptia axei prioritare 2: „Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport". Proiectele implementate de judetul Iasi care au scapat de presuspendare sunt doar in numar de 3, cu o valoare totala de 148,5 milioane de lei. Cele trei proiecte apartin Consiliului Judetean si vizeaza modernizarea celor trei drumuri judetene mari: 282 Iasi-Botosani, 208 Neamt-Iasi-Suceava si 248 Iasi-Vaslui.

Celelalte cinci axe ale POR sunt supuse insa procesului de presuspendare a platilor. In pericol sunt astfel 103 investitii europene cu o valoare nerambursabila de 834,7 milioane de lei, adica aproape jumatate din fondurile atrase la nivelul Moldovei. Cele sase judete din regiunea nord-est au in implementare 420 de proiecte, in valoare de 2,84 de miliarde de lei, prin POR. Primaria Iasi ar avea insa cel mai mult de pierdut. Municipalitatea implementeaza cinci proiecte pe axa 1 a POR care vizeaza in special infrastructura rutiera. Valoarea totala a acestora se ridica la 334,5 milioane de lei, din care fondurile nerambursabile sunt de 266 de milioane de lei. Investitii importante s-ar bloca daca nu se vor relua platile pe POR. Centrul tehnologic regional din CUG, constructia pasajului Octav Bancila si reabilitarea a noua strazi din Alexandru-Dacia, pasajul subteran din Fundatie si modernizarea Pacurariului, bulevardul Independentei si lucrarile de pe Elena Doamna ar putea fi blocate. Aproape de finalizare sunt proiectele de asfaltare a 16 strazi din zonele Copou, Sarariei, bulevardul Stefan cel Mare si zona din jurul Palatului Culturii, precum si modernizarea zonei de agrement Ciric. „Deocamdata, noi nu resimtim aceste probleme, dar va trebui sa fim foarte atenti la felul in care o eventuala presuspendare a finantarii pe diferite axe le poate avea asupra municipiului. Se pune problema de presuspendare pe doua luni, cand este perioada de iarna, atunci cand nu se lucreaza", a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Edilul sustine ca lucrarile pe fonduri europene care au fost incepute nu sunt in pericol deocamdata, deoarece constructorii pot fi platiti din creditul contractat de municipalitate in acest sens. „Avem aproape 17 milioane de euro rezervati pentru a finanta proiectele europene din imprumutul facut de Municipiul Iasi, urmand a ne recupera banii din reluarea finantarii prin programele europene", a mai spus Chirica.

Si mediul privat e lovit

Suspendarea platilor pe proiectele contractate pe POR ar afecta insa si mediul privat. Zeci de firme din Iasi au obtinut fonduri europene prin POR, in special pe sectorul de productie. Pe axa 4, de exemplu, figureaza investitii pentru achizitie de echipamente, cresterea calitatii serviciilor, achizitie de programe informatice, modernizari de sedii de firme. Si pe axa 5, care vizeaza dezvoltarea turismului, sunt zeci de proiecte. Societatea Gemada Serv construieste un Centru de Agrement Royal de 42,5 milioane de lei, iar Auto-Gas are un proiect pentru extinderea imobilului pentru spatii de cazare, de 8,4 milioane de lei. Mitropolia Moldovei are un proiect de 47,6 milioane de lei pentru Valorificare turistica a ansamblului Mitropolitan din Iasi. Toate aceste investitii creeaza locuri de munca si duc la dezvoltarea orasului.

Proiectele de pe Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane sunt intr-o situatie si mai grava, deoarece sunt blocate tocmai din vara. Aceste investitii sunt in stare de presuspendare din august 2012, iar Comisia Europeana a propus o corectie financiara de 25% pentru acest program. Acest lucru inseamna ca cele 105 proiecte iesene pe POSDRU sunt in pericol, si ca finantarile atrase in valoare de 583,6 milioane de lei pot fi partial retrase. Situatia este dramatica in acest caz pentru ca principalii beneficiari sunt institutiile de invatamant, fundatii, dar in special societati private. Organizatiile neguvernamentale iesene intampina mari dificultati in implementarea proiectelor cu finantare POSDRU deoarece nu li se mai ramburseaza plati. Multe din asociatii sunt in situatii critice, au epuizat lichiditatile de pe proiecte si finanteaza investitiile din banii lor. „Corectii direct de la Bruxelles s-au aplicat doar pe POS DRU. Daca nu corectam masurile impuse de Comisia Europeana, se trece la suspendarea platilor. Pana atunci, se pot face plati in continuare si se pot depune cereri de plata", ne-a declarat Constantin Apostol, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Daca presuspendarile notificate de Comisia Europeana vor fi duse la capat, la suspendare pe mai multe luni, un numar de 279 de proiecte sunt in pericol, si Iasul ar putea pierde fonduri nerambursabile totale de 1,68 de miliarde de lei. Adica echivalentul a aproape 380 de milioane de euro, o suma uriasa, comparabila cu circa 5 bugete anuale de venituri proprii ale Primariei Iasi.

Comentarii