Orgoliile au spart hora Unirii de la Iasi

Subtitlu

joi, 24 ianuarie 2008, 23:39
11 MIN
 Orgoliile au spart hora Unirii de la Iasi

Conflictul intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria s-a mutat ieri in centrul Iasului si a fost sustinut de aplauzele sau huiduielile iesenilor. Aflati pe aceeasi scena din Piata Unirii, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au militat pentru idealuri diferite, iar apoi au refuzat sa-si dea mina in aceeasi hora. Nici membrii partidelor politice care s-au adunat ieri in piata nu au reusit sa se armonizeze.

Insemnele partidelor politice aflate la guvernare au colorat centrul orasului in galben (PNL), portocaliu (PD-L) si rosu (PSD), tricolorul fiind aproape inexistent in multime. Intr-un an electoral, sarbatoarea care marcheaza Unirea Principatelor a fost folosita din plin de partidele care au inlocuit simbolul national cu fulare, umbrele si bannere pentru a iesi in evidenta. Nici programul anuntat cu o zi inainte de autoritati nu a fost respectat din cauza mai multor evenimente neprevazute.

Primarul a intirziat la deschiderea festivitatilor

Manifestarile dedicate Unirii Principatelor au debutat cu o prelegere despre semnificatia zilei de 24 ianuarie. Istorici precum academicianul Alexandru Zub, Mihai Ceausu sau Catalin Turliuc au vorbit timp de aproape o ora despre evenimentele din 1859. In Sala Mare a Primariei ar fi trebuit sa fie prezent si presedintele Traian Basescu. Primul om in stat a preferat insa Piata Unirii. La Primarie a venit fostul presedinte al tarii, social-democratul Ion Iliescu, insotit de Mircea Geoana, Valer Dorneanu, Victor Ponta, Titus Corlatean sau Ion Solcanu.

In Sala Mare s-au aflat si presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, consilieri locali, parlamentari ieseni, dar si majoritatea directorilor din cadrul Primariei. „Sint lucruri cunoscute si mai putin cunoscute despre ce s-a intimplat in 1859. De aceea am organizat acest eveniment. Iasul trebuie cunoscut de toti iesenii in primul rind, pentru a putea vorbi despre el", a spus Nichita.

Dezbaterea s-a incheiat cu putin inainte de ora 11, cind in Piata Unirii era programat sa inceapa momentul festiv dedicat zilei de 24 ianuarie. Delegatia PSD a dorit sa plece pentru a ajunge la timp in Piata Unirii. Cel care a incurcat planurile ar fost chiar fostul presedinte Iliescu. El nu s-a ridicat de pe scaun decit in momentul in care s-a incheiat seminarul. Astfel, primarul Gheorghe Nichita nu a reusit sa ajunga la timp pentru deschiderea festivitatilor.

Primul pe scena din Piata Unirii a ajuns Basescu, care i-a atras atentia primarului de intirziere, aratindu-i ceasul. Presedintele a ajuns in centrul orasului la ora 11.00, iar in momentul in care s-a urcat pe scena alaturi de el nu erau decit reprezentanti ai PD-L. Manifestarile au inceput in lipsa membrilor PNL si PSD, imnul national fiind intonat in absenta celorlalte autoritati care si-au facut aparitia abia la 11.05.

Basescu si Tariceanu si-au continuat razboiul la Iasi

Nici discursurile primilor doi oameni din stat nu s-a sincronizat. In timp ce Tariceanu a militat pentru armonie in clasa politica, Basescu a tinut sa sublinieze insemnatatea Unirii Principatelor care a determinat aparitia in timp a „institutiilor fundamentale" care ar trebui sa asigure egalitatea oamenilor in fata legii.

„Una din institutiile fundamentale create atunci a fost Inalta Curte de Casatie, o Curte care putea sa caseze orice decizie a tribunalelor din Moldova si Tara Romaneasca, o Curte care insa avea si o alta misiune, aceea de a judeca faptele inaltilor demnitari si ale ministrilor din proaspatul stat", a afirmat Basescu.

Seful statului a fost huiduit in mai multe rinduri in timpul discursului tinut ieri la Iasi. Rostirea numelui lui Basescu si cuvintarea acestuia au fost taxate de unele persoane aflate in Piata Unirii in zona in care erau baloane cu sigla PNL. „Imi place sa revin la Iasi, nu-mi face placere ca politizati o sarbatoare a moldovenilor, in primul rind", a spus Basescu inca de la inceputul discursului sau.

Intilnire cu o fosta colega de liceu

Dupa serviciul religios de la statuia lui Cuza, a urmat depunerea de coroane la acelasi monument. Parada militara a celor aproximativ 300 de ofiteri si subofiteri ar fi trebuit sa fie urmata de o hora prin care sa se rememoreze unirea celor doua principate de la 1859, insa fiecare a ajuns sa danseze pe unde a apucat.

Dupa parada militara, premierul a intentionat sa intre in aceeasi hora cu presedintele, insa acesta a preferat sa mearga spre multimea situata dupa gardurile din fata cinematografului Victoria. Basescu a precizat ca nu intra in hora politicienilor din Piata Unirii, ci prefera sa salute oamenii care stateau pe margine. „Care hora? Acolo e hora politica, iar oamenii stau dupa garduri", a spus Basescu iritat. Tariceanu s-a intors spre piata unde a intrat in hora cu reprezentantii PSD, iar seful statului a pornit pe bulevardul Stefan cel Mare incercind sa dea mina cu cit mai multi oameni. Unii l-au aplaudat si l-au felicitat, dar nu toata lumea a dorit sa-l atinga pe presedinte. „Eu nu vreau sa-l vad, daca intru in hora asta, nu mai ies", a spus o ieseanca.

Printre cei cu care s-a intilnit ieri in multime a fost si o fosta colega de scoala. „Am invatat un singur an cu el, in clasa a VII-a, la Liceul Costache Negruzzi, dupa aia el a plecat la Bacau. Este neschimbat, nu l-am mai vazut de 42 de ani. Pentru noi, cei care am invatat cu el, este o mindrie ca a ajuns atit de sus", a precizat Mariana Dascalu.

Presedintele a mers prin multime pina in zona magazinului Guliver, dupa care s-a urcat in masina si a plecat spre Focsani, unde urma sa participe la alte manifestri dedicate Unirii Principatelor. In urma lui Basescu au mers pe b-dul „Stefan cel Mare" membrii PD-L printre care Elena Udea, senatorul Dan Carlan, dar si europarlamentarii Mihaela Popa si Dumitru Oprea. Dupa manifestarile din Piata Unirii, premierul a participat la o conferinta de presa pe teme administrative si la deschiderea Muzeului Unirii dupa care, in jurul orei 14.30, a parasit Iasul.

Retragere cu torte a "Lupilor Negri"

Iesenii au putut participa ieri dupa-amiaza la mai multe manifestari, in afara celor oficiale. Astfel, in jur de 3.000 de persoane au fost la Sala Sporturilor, la spectacolul sustinut de Mirabela Dauer, Catalin Crisan si Anastasia Lazariuc.

La ora 17.20 a inceput si ceremonialul militar al retragerii cu torte. Un numar de 100 de „lupi negri" au defilat alaturi de fanfara militara, pe bulevardul Stefan cel Mare, din Piata Unirii si pina la Palatul Culturii. Fiecare soldat a avut in mina cite o faclie aprinsa. Sute de ieseni au asistat la ceremonialul militar, au facut fotografii. Cei mai bucurosi au fost copii, care au alergat in jurul militarilor.

Imediat dupa parada  lupilor negri, in Sala Mare a Primariei a inceput „Seara Unirii". Receptia a debutat cu semnarea protocolului de infratire dintre municipiu si capitala Republicii Moldova. O numeroasa delegatie de la Chisinau a fost prezenta in Palatul Roznovanu pentru parafarea protocolului de infratire.

Cei peste 500 de invitati prezenti ieri-seara la Primarie, parlamentari, europarlamentari, sefi de partide, reprezentanti ai administratiei publice locale, profesori, medici, au facut neincapator spatiul de la primul etaj al Palatului Roznovanu. „Traim vremuri importante si este bine sa fim constienti ca avem raspunderi importante. Traim ziua de 24 ianuarie 2008, in cel de al 600-lea an de atestare documentara, si reusim ca in aceasta zi sa ne infratim cu municipiul Chisinau. Faptul ca ne-am infratit astazi este un act ceresc, la 149 de ani de la Unirea Principatelor", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

El a inminat edilului din Chisinau cheia municipiului Iasi si o placheta cu stema existenta la 1859. La rindul sau, Nichita a primit din partea Primariei Chisinau mai multe albume cu Republica Moldova, o icoana cu Stefan cel Mare si Sfint, un vas de ceramica neagra cu pamint de peste Prut. „Sper sa fie multe rezultate concrete ale acestei infratiri, de la schimbul de experienta la nivelul administratiei, sedinte comune ale celor doua consilii, pina la realizarea de proiecte comune pe fonduri proprii si europene in beneficiul celor doua comunitati", a precizat Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului.

„A fost o poveste intreaga cu infratirea. Sedinta a avut loc marti, iar comunistii au protestat, pentru ca de regula sedintele CL au loc joia. Au vrut sa paraseasca sala. Au facut totul pentru a impiedica votul. Nu era problema ca se infrateste Chisinaul cu un oras din Romania, ci ca acest oras era Iasul. Iar cuvintul «Unire» i-a iritat si mai mult", a precizat Alexandru Tanase, vicepresedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, prezent la ceremonie.

Nici Zdob si Zdub nu au mai venit la concertul de la Palat

Invitatii municipalitatii au fost serviti cu specialitati de brinzeturi cu nuci si struguri, rulada de pui in mantie de cartof copt, specialitati de somon sau de vita. Nu a lipsit de pe mese nici vinul, whisky, Campari sau bauturile racoritoare. In jurul orei 17.30 a inceput si concertul din fata Palatului Culturii.

Pe scena nu au urcat insa toate trupele anuntate de Primarie. Astfel, dupa ce pe rind au refuzat sa vina la Iasi Sistem, HI-Q, Morandi, ieri au anuntat ca nu pot veni si cei de la Zdob si Zdub. „Nici nu am intrebat ce s-a intimplat. De la inceput au spus ca vin la Iasi daca nu naste sotia unui membru al trupei. In locul lor au venit cei de la Bosquito. Au mai cintat Proconsul si Simplu. Am facut tot posibilul sa vina trupe cit mai cunoscute", a afirmat Cosmin Coman, director executiv in cadrul Primariei.

Nici focul de artificii de la sfirsitul concertului nu au avut loc la ora stabilita, incepind dupa ora 20 desi in program era trecut pentru ora 19.30. Jocul de artificii a durat aproximativ 15 minute.

Liberalii s-au pieptanat ieri reciproc

Apropierea campaniei electorale pentru alegerile locale s-a resimtit puternic in declaratiile liderilor PNL, prezenti la Iasi cu ocazia Zilei Unirii. Mai multi ministri, in frunte cu premierul Tariceanu, au facut ieri o retrospectiva a celor mai importante proiecte privitoare la Iasi, finantate de Executiv. Potrivit primului ministru, „dulcele tirg" a redevenit sub guvernarea PNL capitala reala a Moldovei. „Tinind cont de traditie, m-as fi asteptat ca Iasul sa se fi dezvoltat mai mult imediat dupa Revolutie. Din pacate, in anii ’90 Bacaul a luat fata Iasului, acesta redresindu-se doar dupa ce liberalii au ajuns la putere", a afirmat premierul.

Tariceanu a mentionat ca Iasul are un mare dezavantaj geografic prin pozitionarea sa la granita de est si lipsa unei infrastructuri care sa faca legatura cu vestul tarii. „In urmatoarea perioada veti auzi de o investitie de rasunet in Romania. Va marturisesc ca voiam sa o aduc la Iasi, dar lipsa de infrastructura in regiune a facut imposibil acest lucru", a spus primul ministru, fara a mentiona concret la ce companie se refera. In opinia premierului, cel mai important proiect zonal este realizarea autostrazii est-vest.

Potrivit liberalului, studiul de prefezabilitate s-a aprobat, Compania Nationala de Autostrazi urmind sa demareze procedurile de concesionare a celor trei tronsoane. Premierul nu a scapat insa ocazia de a-l lauda pe liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu, pentru demersurile facute in favoarea autostrazii. „M-a pisat la cap pina la exasperare", a spus Tariceanu.

Seful executivului a dat vina pe autoritatile locale pentru nedemararea lucrarilor la Spitalul Regional de Urgenta. Declaratia premierului a stirnit indignarea viceprimarului Constantin Neculau. „Noi le-am pus la dispozitie inca din vara amplasamentul din zona Holboca, cu toata documentatia necesara. De unde intirziere? Tariceanu e baiat bun, imi place de el, dar nu stie pe ce lume traieste. Ia de bun tot ce-i spun cei din jurul sau", a reactionat Neculau.

La rindul sau, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a anuntat ca intre 4 si 11 februarie va avea loc licitatia pentru firma care se va ocupa de reabilitarea Palatului Culturii, finantarea de 7,8 milioane de euro provenind de la bugetul central. Iorgulescu a amintit si de investitiile ministerului in refacerea Teatrului National, a Filarmonicii din Iasi si a Palatului de la Ruginoasa.

Chiar daca liberalii ieseni se lauda cu banii primiti de la Guvern, nici unul dintre proiectele mai sus mentionate nu a demarat efectiv. Acest lucru ii ingrijoreaza pe liderii PNL Iasi, in preajma alegerilor locale. „Daca nu incepem lucrarile la aceste obiective, toata munca ne-a fost in zadar. Nimeni nu va crede ca sint proiectele noastre. Ii cer premierului sa avem un plan foarte clar pentru urmatoarele luni, pentru a putea sa le aratam iesenilor ca aceste lucrari apartin liberalilor. Lucrarile trebuie demarate pina in vara", l-a somat Fenechiu pe premier, de la tribuna Conferintei Judetene a PNL.

La intilnirea liberala de la Casa Studentilor au mai participat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei si Ovidiu Silaghi, ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. 

Inaugurare cu fast la Muzeul Unirii

Dupa ce anul trecut, tot la 24 ianuarie, la Muzeul Unirii a fost taiata panglica pentru a inaugura cladirea ce fusese in reparatii timp de un deceniu, ieri a fost taiata din nou panglica, fiind de aceasta data inaugurata expozitia. Practic, fosta resedinta a lui Alexandru Ioan Cuza a fost deschisa ieri pentru public, dupa 11 ani.

Evenimentul a marcat si prima initiativa personala a noii directoare a Complexului Muzeal „Moldova", Lacramioara Stratulat, care a grabit cu un an deschiderea institutiei din strada Lapusneanu, planificata initial pentru 2009. Poate si din acest motiv, inaugurarea de ieri a parut a fi dedicata in mod special politicienilor „de la centru", oaspetii „mai de rind" – universitari, ziaristi, muzeografi – fiind tinuti la usa.

In centrul evenimentului s-au aflat astfel, premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Acestia au sosit cu intirziere fata de ora anuntata, 13.30. Delegatia PSD insa, adica primarul Gheorghe Nichita, Ion Iliescu si Ion Solcanu, au venit la inaugurare cu o ora mai devreme, la 12.30 – ora fixata initial – ei nemaifiind informati, se pare, de schimbarea programului.

Membrii PSD au vizitat muzeul si au plecat, neasteptind taierea de panglica, rezervata ministrului si premierului, care s-au lasat asteptati afara, in frig, de zecile de invitati ai directoarei Stratulat. Pe covorul verde se perindau oameni cu lazi de pahare, transportate pentru protocolul „de dupa". Din cind in cind, gazdele ieseau nerabdatoare, care mai de care cu coafuri mai inalte, sa vada daca nu cumva au ajuns politicienii pe care urmau sa-i intimpine la poarta. „Citiva pasi inapoi!", ordona ofiterii SPP. E semn ca atmosfera se precipita. „Cine se ocupa de primire sa vina incoace!", se aude o alta voce, iar citeva minute mai tirziu, premierul, ministrul Culturii si Varujan Vosganian zimbeau multimii de pe covorul verde.

Privitorii au ramas afara dezamagiti, in timp ce politicienii au vizionat inauntru o sceneta ce reda momentul Unirii, jucata de studentii de la Teatru. Premierul a felicitat conducerea pentru expozitie, dupa care i-a oferit directorului Complexului „Moldova" o medalie, un coupe-papier si un sigiliu.

Dupa un timp, oaspetii de rind au fost primiti inauntru, in grupuri de cite cinci. Decanul Facultatii de Istorie, Florin Platon, a fost foarte incintat de prestanta muzeului si de organizarea in sine a expozitiei.

Desi unii muzeografi au afirmat ca expozitia a neglijat miscarea separatista, istoricul Platon a considerat nejustificate aceste critici. „Fiind vorba de un muzeu al Unirii trebuia reprezentat tocmai acest lucru. Miscarea separatista nu mai trebuie ignorata ca inainte de ‘89, dar nici sa-i acordam mai mult spatiu decit e necesar", a comentat prof.dr. Florin Platon.

Directorul complexului muzeal, Lacramioara Stratulat, a precizat ca exista o incapere destinata si miscarii separatiste, cu documente specifice, si ca acesteia i s-a acordat spatiul proportional cu locul pe care l-a ocupat in istoria perioadei.

Comentarii