Patru candidati ieseni pentru Europarlament

miercuri, 03 ianuarie 2007, 00:51
4 MIN
 Patru candidati ieseni pentru Europarlament

Romania va avea 35 de reprezentanti in Parlamentul Europei (PE). Numarul europarlamentarilor este stabilit proportional cu marimea populatiei tarii noastre in cadrul Uniunii Europene. Numarul europarlamentarilor ieseni va depinde exclusiv de abilitatea liderilor filialelor locale de a impune pe locuri eligibile candidatii ieseni si de votul alegatorilor pentru o anumita formatiune politica. Europarlamentarii vor fi mai mult alesii partidelor decit ai electoratului, iar alegatorul va vota doar lista partidului, si nu persoana pe care sa o mandateze in PE. Concret, romanii vor vota una dintre listele partidelor politice, alcatuite la nivel central, care va contine 35 de propuneri pentru europarlamentari. Practic, la nivelul intregii tari va fi constituita o singura circumscriptie electorala, listele de candidati fiind comune in toata tara.

Oprea, pe listele PD sau PLD

Rectorul Dumitru Oprea si Iulian Serban, seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, sint cei doi candidati propusi de PD pentru un post de europarlamentar. „PD va avea probabil 10-12 locuri sigure la nivel national. Mergem pe ideea ca vom avea un loc eligibil si unul semieligibil. Cu alte cuvinte, speram ca domnul Oprea sa devina europarlamentar pe listele PD, iar domnul Serban, supleant pentru aceasta functie", ne-a declarat liderul PD Iasi, Dan Carlan. Pozitia liderilor democrati ieseni nu s-a schimbat chiar daca rectorul Dumitru Oprea, prima lor propunere, este unul dintre pionii principali ai PLD la Iasi. Democratii iau insa in calcul posibilitatea aparitiei unor modificari.

„Ne-am mentinut propunerile la centralizarea pe care PD a facut-o la nivel national cu toti potentialii candidati pentru PE, cu mentiunea legata de faptul ca s-a infiintat PLD, drept pentru care vom vedea cum vor evolua lucrurile", a mai precizat Carlan. La rindul sau, Dumitru Oprea nu refuza sustinerea oferita de democrati. „Partidul Democrat Liberal si Partidul Democrat pot avea aceeasi propunere pentru PE", a precizat Oprea.

Social-democratii ar putea miza pe Simirad

Reprezentantii Partidului Social Democrat (PSD) nu au anuntat oficial candidatii pentru PE nici dupa clarificarea noii echipe de conducere a partidului la nivel central.

Cu toate acestea, doua nume au fost pina acum rostite ca posibili candidati pentru Parlamentul European: senatorul Ion Solcanu si fostul ambasador al Romaniei in Cuba si primar de Iasi, Constantin Simirad. „Nu doresc acest post. Nu ma intereseaza", a declarat senatorul Solcanu, care spune ca va refuza o posbila propunere pentru candidatura la PE. Pe de alta parte, fostul primar Constantin Simirad s-a aratat dispus sa redevina activ in cadrul PSD, iar Gheorghe Nichita recunoaste ca au avut loc discutii pe aceasta tema.

„Am vorbit despre Simirad si cu presedintele partidului, Mircea Geoana. Sunt mai multe formule, lista de europarlamentari se va discuta si la nivel central, dar la inceputul anului viitor", a mai precizat Nichita, care este de parere ca notorietatea si puterea de a aduce voturi sint doua dintre calitatile pe care trebuie sa le aiba candidatul PSD pentru Parlamentul European.

Liberalii o propun pe Camelia Gavrila

Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), este principalul candidat al liberalilor ieseni pentru un post de europarlamentar. Aceasta si-a anuntat intentia de a demisiona de la sefia ISJ, indiferent de rezultatul alegerilor pentru PE. „Partidul National Liberal ii acorda toata sustinerea doamnei Gavrila pentru a obtine unul din cele 7-9 locuri eligibile pe care le va avea PNL", ne-a declarat increzator liderul organizatiei judetene a PNL Iasi, Relu Fenechiu. Liberalii ieseni au hotarit insa sa inainteze la nivel central o lista extinsa de candidati printre care Cristian Adomnitei, liderul Tineretului National Liberal, si Tudor Chiuariu, seful Departamentului de Lupta Antifrauda din cadrul Cancelariei primului ministru.

Sansele deputatului Vlad Hogea, actual euroobservator pentru Romania la PE, reies din pozitia a doua pe care o ocupa la nivel central pe listele PNG pentru Parlamentul European, dupa presedintele PNG, George Becali. Cu alte cuvinte, daca partidul Noua Generatie va obtine cel putin 7% din preferintele electoratului, Hogea ar putea obtine un loc de europarlamentar.

Alegeri pe 13 mai

Europarlamentarii romani vor fi alesi pe 13 mai 2007 doar pentru o perioada de 2 ani, pina cind va avea loc un scrutin simultan in toate tarile UE. Pentru activitatea lor in PE, oamenii politici din Romania vor fi remunerati cu 40 milioane lei, urmind ca din 2009 salariul sa fie acelasi cu cel al celorlalti europarlamentari, de 7.000 de euro. Conform Barometrului de Opinie Publica pe luna octombrie realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, optiunile alegatorilor ar fi indreptate in proportie de 38% catre PD si de 22% catre PSD.

Potrivit datelor cercetarii, PRM ar obtine 14%, iar PNL 11%. Asadar, sanse ar putea sa aiba si la nivel local primii candidati democrati si social-democrati, respectiv rectorul Dumitru Oprea si fostul primar, Constantin Simirad. Cu toate acestea, pina in prezent nu a fost stabilit in Romania cadrul normativ pentru alegerile reprezentantilor pe care ii vom avea in PE, legea nefiind deocamdata promulgata. Un alt semn de intrebare este participarea la scrutin a Aliantei Dreptate si Adevar pe o lista comuna sau pe liste separate de candidati, aferente fiecarui partid.

Aparitia noii formatiuni politice, Partidul Liberal Democrat, sporeste pentru moment incertitudinea in ceea ce priveste alcatuirea unor liste de candidati.

Comentarii