Pentru ce platim 1,3 mil./maidanez, domnule primar?

vineri, 26 septembrie 2008, 20:57
5 MIN
 Pentru ce platim 1,3 mil./maidanez, domnule primar?

Intrebati de numarul ciinilor din oras, cei responsabili raspund de parca le-am fi cerut numarul tintarilor. In campania electorala, primarul declara ca pe strazi sint 25.000 de maidanezi. Seful Salubris spune insa ca in Iasi sint doar 4.000 de ciini fara stapin. Mai mult, in ritmul de capturare anuntat oficial de Salubris, Iasul scapa complet de maidanezi pina in primavara. Reveniti cu picioarele pe pamint, domnilor edili! 

Ciinii comunitari reprezinta in continuare una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta iesenii, insa edilii au trecut-o la coada listei de prioritati. Desi ani de-a rindul s-au facut promisiuni de reducere a numarului acestora, situatia a ramas neschimbata. Ba chiar sint semnale ca s-ar fi agravat. In lipsa unui David Cooperfield care sa-i faca sa dispara de pe strazi, autoritatile stau cu miinile incrucisate si asteapta.

Mai mult, nimeni nu pare sa aiba habar citi ciini mai sint acum pe strazile din municipiu. In timp ce, in campania electorala, primarul Nichita vorbea de un numar de 25.000 de maidanezi, conducerea Salubris sustine ca numarul acestora este de 4.000. De la inceputul acestui an, aproximativ 1.600 de ieseni au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce au fost muscati de ciinii care umbla liberi pe strazi.

Nimeni nu stie citi ciini mai sint pe strazi

Reporterii "Ziarului de Iasi" au solicitat in mai multe rinduri de la Salubris date cu privire la situatia ciinilor vagabonzi. In cifre, situatia sta astfel: in 2007, au fost adunati de pe strazi 6.034 ciini. In acest an, statistica pina in luna septembrie inclusiv arata ca au fost capturati inca 6.340 de ciini. Avind in vedere ca in 2005 se estima ca pe strazi ar mai fi aproximativ 7.000 de ciini fara stapin in tot orasul, rezulta ca aceasta problema ar fi trebuit rezolvata demult.

Cu toate acestea, conducerea Salubris a specificat ca in ultimii trei ani de zile au fost prinse nu mai putin de 27.000 patrupede. "Am facut un calcul care arata ca numarul de ciini gestionati, daca ar fi fost lasati liberi pe strazi, la o rata de inmultire de doua ori pe an, ar fi depasit 200.000. Daca nu faceam nimic, situatia ar fi fost de nedescris", a declarat Ion Apostol, directorul Salubris. Dincolo de aceste cifre, situatia pare scapata de sub control.

Zilnic, iesenii se pling de numarul de ciini de pe strazi si de faptul ca nu pot circula, mai ales la lasarea serii. In campanie electorala, Nichita afirma ca pe strazi umbla liberi 25.000 de ciini. Conducerea Salubris a declarat insa ca este vorba despre un numar mult mai mic, de aproximativ 4.000 de ciini.

"Un astfel de ciine poate trai 14-15 ani"

Cifrele oficiale furnizate de Salubris arata ca, din totalul ciinilor prinsi, aproximativ o treime ajung din nou pe strazi, restul fiind eutanasiati pe motiv de batrinete, boala sau violenta. Un calcul simplu demonstreaza ca, din cei 27.000 de ciini adunati, au fost eliberati circa 9.000. Diferenta de 5.000 de patrupede fata de estimarea facuta de Apostol este explicata de reprezentantii Salubris prin mortalitatea animalelor.

"O parte dintre ei au mai murit. Nu putem sti cu exactitate, deoarece dinamica este foarte mare", a adaugat Apostol. Acesta este insa contrazis de medicul veterinar Nicolae Ivanciu, care a precizat ca durata de viata a unui maidanez este aproximativ aceeasi cu a unui ciine intretinut pe linga casa. "Nu au regim de viata diferit, iar in medie un astfel de ciine poate trai 14-15 ani. Partea nefericita este ca aceste animale se hranesc cu resturi, ciinii nu sint tinuti sub supraveghere si sint transmitatori de boli", a declarat dr. Ivanciu.

Anul trecut, maidanezii au scos din buzunarul iesenilor aproximativ 800.000 lei, reprezentind costul intretinerii celor circa 6.000 de ciini capturati si sterilizarii lor. Asadar, o medie de peste 1,3 milioane lei vechi de maidanez. In acest an, suma se apropie de 600.000 lei. Zilnic, pe strazile din Iasi, patru echipe de hingheri aduna ciinii de pe strazi.

Reprezentantii Salubris se pling insa ca, desi sint chemati de oameni, la fata locului au probleme cu ceilalti locatari. "Sint dese cazurile cind intimpinam dificultati din cauza locatarilor care nu inteleg ca locul ciinilor nu este pe domeniul public", a mentionat Apostol. Acesta a adaugat ca pentru rezolvarea ciinilor comunitari, a facut o propunere de Hotarire de Consiliu Local, prin care ciinii din gospodarie sa fie sterilizati gratuit. "Vrem sa incurajam oamenii sa ii sterilizeze. Ciinii acestia ajung si pe domeniul public, unde se inmultesc", sustin reprezentantii Salubris.

Persoanele care au probleme cu ciinii comunitari pot suna la numerele de telefon 0232.276.244, 0232.279.638 sau 0720.222.030. "Oamenii pot suna si la padoc, 0232.291.442. Trebuie sa-si lase datele si eventual un numar de telefon pentru a fi contactati de oamenii nostri. De asemenea, trebuie sa dea si caracteristicile animalelor respective", a specificat Apostol.

Ciinii, prima problema mentionata la audientele publice

Ciinii comunitari reprezinta o problema constanta a iesenilor, indiferent de cartierul in care locuiesc. Nu a existat o audienta organizata de Politia Comunitara in care sa nu existe persoane care sa se plinga de numarul mare de ciini vagabonzi. Situatia s-a repetat si saptamina trecuta, la audienta sustinuta de conducerea Politiei Comunitare in cartierul Alexandru cel Bun, dar si la audienta organizata joi in Nicolina.

"S-a observat ca oamenii au reclamat cam aceleasi mari probleme in ambele cartiere. S-a reclamat numarul mare de ciini comunitari. Cei care locuiesc in Nicolina sustin ca se aduna multe animale in special in zona containerelor de gunoi", a declarat Nicoleta Deciu, purtatorul de cuvint al Politiei Comunitare.

Iesenii au reclamat si prezenta persoanelor fara adapost, dar si vecini galagiosi. Urmatoarea audienta a Politiei Comunitare va fi organizata in cartierul Tatarasi, pe data de 2 octombrie, de la ora 16.00.

Medicii spun ca numarul muscatilor de ciini creste de la luna la luna

De la inceputul acestui an peste 2.000 de persoane s-au prezentat la Cabinetul antirabic de la Spitalul de Boli Infectioase din cauza ca au fost muscati de animale. Astfel, 681 de persoane au intrat in tratament pentru ca au fost muscati de animale necunoscute. Alte 1.288 de persoane au fost muscate de animale cunoscute.

"In aceasta categorie de animale intra si cele de apartament, din curte sau de pe linga blocuri. Pacientii au urmarit animalele care au muscat si, fiindca nu s-au semnalat probleme, nu a mai fost nevoie de vaccin. Daca animalul moare, dispare sau se imbolnaveste, atunci persoana muscata trebuie vaccinata. Totusi, au fost cazuri in care cei muscati au mintit cu privire la starea animalului pentru a face vaccinul, de frica sa nu pateasca ceva", a declarat dr. Petru Tirlea.

Conform medicilor, in aproximativ 75-80% din cazuri a fost vorba de muscaturi de ciine. Cei mai expusi violentei ciinilor, in special a celor fara stapin, sint copiii si persoanele in virsta. "Predomina extremele printre pacienti. Avem copii care incearca sa se joace cu ciinii sau le dau mincare si sint muscati si mai sint batrinii care se misca greu, nu vad sau nu aud ciinii. Din observatiile noastre, tendinta este crescatoare, din ce in ce mai multi pacienti venind cu muscaturi de la ciini, in special cei comunitari", a mai spus dr. Tirlea.

Comentarii