Perdantii licitatiei vind carbune la CET la un pret mai bun decit cistigatorii

Subtitlu

marți, 15 august 2006, 22:17
3 MIN
 Perdantii licitatiei vind carbune la CET la un pret mai bun decit cistigatorii

Carbunele cu care ne vom incalzi in aceasta iarna ne va costa aproape 17,2 milioane de dolari. Sefii centralei de energie termica au semnat ieri contractele cu cele trei societati care vor furniza carbune la CET in aceasta iarna. Pentru ca CET a anuntat dinainte cit isi permite sa plateasca, in loc sa forteze pe toti sa ofere pretul cistigatorului, firmele clasate pe locurile II si III nu au mai renuntat la nici un cent din pretul maxim de achizitie anuntat de CET. Aceasta a dus la o aberatie, dar care a trebuit acceptata ca atare. Practic, perdantii licitatiei vor face o afacere mai buna decit cistigatorii, vinzind carbune la un pret mai bun decit acestia. La jumatatea lunii septembrie vor ajunge la Iasi primele tone de huila.
CET a anuntat dinainte cit vrea sa dea
Negocierile cu urmatoarele doua firme din clasamentul intocmit de comisia de licitatie s-au oprit la plafonul maxim anuntat de CET. „Am semnat contractele cu toate cele trei firme. Societatile de pe locurile doi si trei vor furniza carbune cu pretul de 76,5 dolari tona, tariful maxim pe care noi ni-l putem permite sa il platim”, a explicat Dorin Ivana, directorul CET. Imediat dupa intocmirea clasamentului, firmele „Welmark Service LLC”, din Statele Unite, si „Doriasi”, din Iasi, s-au aratat dispuse sa scada pretul oferit la licitatie pina la cel mult 76,5 dolari pe tona. Initial, firma americana facuse o oferta de 78 dolari tona, iar firma din Iasi se oferise sa furnizeze carbune cu 79,85 dolari tona. Singurul pret care a ramas neschimbat este al firmei „Global International 2000”, din Bucuresti. Aceasta a cistigat licitatia organizata la sfirsitul lunii trecute si va aduce la CET un lot de 75.000 tone de carbune cu 76 dolari tona. „Pina la 15 septembrie vor ajunge la Iasi 42.000 tone de carbune. Fiecare din cele trei firme trebuie sa livreze un prim lot de cite 14.000 tone”, a precizat Ivana.
Intrebati de ce nu au negociat cu toate firmele inscrise la licitatie in incercarea de a obtine de la oricare pretul mai mic oferit de cistigator, responsabilii de la CET spun ca acest lucru nu a depins de ei. „Caietul de sarcini si procedura de licitatie au fost avizate de Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice si ni s-a cerut sa nu cerem alinierea preturilor la cea mai mica oferta, ci sa precizam pretul maxim pe care il putem plati. S-au luat firmele in ordinea clasamentului, si cu primele doua care au fost de acord sa furnizeze cu pretul maxim stabilit de noi s-a incheiat contract”, a explicat Ioan Petrescu, dela CET Iasi, presedintele comisiei de licitatie.
Descalificare la firma cu cel mai mic pret
Licitatia pentru achizitia de carbune a fost organizata la sfirsitul lunii trecute. Din cele 18 firme care au cumparat caietul de sarcini, opt s-au aratat interesate sa incheie contracte cu CET. In timpul licitatiei, firma „River Coal”, din Cehia, care a facut o oferta de 68 dolari/tona de carbune, a fost descalificata de comisie din cauza documentatiei incomplete. Cistigatorii licitatiei au fost contestati saptamina trecuta de firma „Construct Mod”, din Oradea, clasata pe locul patru in clasamentul final al licitatiei. „Contestatia viza aspecte legate de eligibilitatea financiara a firmelor cistigatoare, fara referiri la caietul de sarcini sau la pretul de achizitie al carbunelui. S-a transmis un raspuns ca, din verificarile facute de noi, contestatia nu este intemeiata”, a explicat Mihai Chirica, director tehnic al Primariei si membru in comisia de licitatie.

Comentarii