PERICOL PUBLIC!

Subtitlu

marți, 08 iunie 2010, 22:26
4 MIN
 PERICOL PUBLIC!

Sute, daca nu chiar mii de soferi vor fi chemati la Politie cu permisul si cu actele medicale in mina. Verificarile declansate luna trecuta de Politia Rutiera si Serviciul de Inmatriculari au scos la iveala ceva de necrezut: cel putin pina in prezent, cind s-a verificat circa o treime din numarul total al soferilor ieseni, peste 430 de persoane sint luate in evidente ca fiind bolnave de afectiuni incompatibile cu calitatea de conducator auto.

Numarul acestora se asteapta sa ajunga insa in jurul a 1.200, avind in vedere ca a fost verificata doar o treime din baza de date care cuprinde persoanele luate in evidente cu handicap auditiv, vizual, psihic sau mental.

Unii sint chiar soferi profesionisti

Sute de soferi care au afectiuni ce ar duce la retragerea permisului de conducere circula liberi pe strazi in acest moment. Verificarile declansate in cursul lunii trecute de Politia Rutiera au scos la iveala faptul ca, cel putin pina in prezent, 10 la suta dintre cei care au afectiuni incompatibile cu calitatea de conducator auto detin permis de conducere.

Verificarile sint facute in colaborare cu cei de la Serviciul Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor pe baza de date a Directiei Generale de Asistenta Comunitara si Protectia Copilului, care numara 12.000 de persoane cu handicap auditiv, vizual, psihic sau mental. Pina in momentul de fata, au fost verificate aproximativ 4.000 dintre ele, iar peste 430 dintre acestea figureaza ca posesori de permis auto, o parte dintre ei chiar si cu mai multe categorii, fiind soferi profesionisti.

"Persoanele care figureaza in baza de date respectiva si identificate ca fiind posesoare de permis de conducere vor fi invitate la sediul Politiei Rutiere cu documentele medicale, urmind ca in functie de actele prezentate sa fie dispuse masurile prevazute de lege", a spus comisarul-sef Mihai Pintilei, seful Politiei Rutiere.

Potrivit ordonantei care reglementeaza circulatia rutiera, "permisul de conducere al unei persoane declarata inapta din punct de vedere medical de catre o isntitutie autorizata se retrage de catre serviciul politiei rutiere pe raza careia isi desfasoara activitatea medicul de familie care are in evidenta persoana respectiva".

In cazul in care din documentele prezentate de soferii suspectati ca ar conduce fara a avea dreptul reiese ca acestia au afectiuni inscrise pe lista celor pentru care se retrage permisul de conducere, acestia vor trebui sa fie consultati de comisia de specialitate din cadrul Institutului de Medicina Legala (IML), institutia urmind sa vizeze, sau nu, daca cel examinat poate conduce autoturisme. Politistii spun ca se chinuie de ani de zile sa faca o evidenta a soferilor care sufera de afectiuni incompatibile cu sofatul.

Sesizarile trimise catre Politia Rutiera din partea medicilor care descopera pacienti cu afectiuni care le-ar suspenda sau chiar anula dreptul de conducere sint foarte putine. Acest lucru in conditiile in care legea mentioneaza ca neanuntarea Politiei de catre medicul de familie despre un pacient bolnav constituie infractiune si se pedepseste cu pina la doi ani de inchisoare in cazul producerii unui accident mortal sau cu vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane. Politistii spun ca in perioada 2009 – 2010 au fost retrase doar trei permise de conducere din motive medicale.

Se incasa pensie ilegal?

Deocamdata nu este inca clar citi din cei care au un anumit diagnostic au si gradul de boala care ii face inapti pentru sofat. Totodata, mai este posibil ca, in unele cazuri, nu permisul sa fie cel obtinut ilegal, ci certificatul de persoana cu handicap, certificat care ii permite posesorului primirea unei pensii.

Oamenii legii nu au facut deocamdata un clasament al afectiunilor de care sufera iesenii depistati. In zilele urmatoare se va finaliza verificarea tuturor celor aflati in baza de date, urmind ca apoi sa inceapa verificarea "persoana cu persoana".

––

Boli incompatibile cu calitatea de conducator auto categoria B

Legislatia prevede o lista cu peste 50 de afectiuni de care, daca sufera, o persoana nu are dreptul sa detina permis de conducere. Cele mai multe dintre acestea fac referire la afectiunile cardiace, cum ar fi cardiopatia ischemica grava, hipertensiunea arteriala (peste 200 mm Hg), malformatii vasculare grave sau insuficienta respiratorie cronica cu pierdere a peste 60% a capacitatii respiratorii. Pe linga acestea, problemele de vedere ii pot lasa pe soferi fara permise, daca sufera de afectiuni sau leziuni ale globului ocular care scad acuitatea vizuala, discromatopsie sau strabism cu limitarea acuitatii vizuale.

Pe linga bolile de inima si afectiunile vederii, legea interzice sofatul si in cazul celor care au afectiuni hematologice, reumatice sau ale aparatului digestiv (ciroza hepatica severa). Cei care sufera de surditatea totala sau deficienta auditiva peste 50%, nu pot fi detinatori de permis auto, conform legii.

O parte din bolile psihice sau psihiatrice interzic de asemenea dreptul de a conduce, in cazul unor afectiuni precum epilepsia, dementa, tulburarile mintale sau de personalitate, schizofrenia sau retardul mintal.

––-

Zeci de nevazatori din Dimbovita si Botosani detin permise auto

Verificarea permiselor celor bolnavi a demarat la nivel national, in multe judete in care actiunea s-a finalizat fiind depistate cazuri grave. De exemplu, aproape 70 de nevazatori din judetul Dimbovita detin permise de conducere.

In Botosani,institutia prefectului a descoperit ca un numar de 486 de persoane care au afectiuni grave si accentuate, incompatibile cu calitatea de sofer, detin si permis de conducere.

Printre bolnavi se afla si 33 de nevazatori gradul I si 123 gradul II, dar si zeci de persoane cu handicap mental sau psihic.

Comentarii