Peste 30.000 de ieseni au aceeasi boala

Subtitlu

luni, 25 august 2008, 21:38
7 MIN
 Peste 30.000 de ieseni au aceeasi boala

Principalii vinovati de aceasta boala sint tocmai "molimele" vremurilor in care traim: stresul si alimentatia nesanatoasa. Multi ieseni au descoperit uluiti la analizele de rutina ca sint bolnavi, unii chiar grav. "Ziarul de Iasi" va prezinta povestile unora dintre ei. 

 

Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei a scos la iveala o realitate inspaimintatoare. Nu mai putin de un sfert dintre ieseni pot face oricind diabet, boala care, dupa demararea Programului, a umplut deja saloanele Clinicii de Diabet de la Spitalul "Sf. Spiridon" cu cei care aveau deja boala, dar nu stiau de ea. Pe linga persoanele care stiau deja ca au boala, foarte multi au descoperit cu surprindere ca nu sint atit de sanatosi pe cit credeau. D

in nefericire, medicii spun ca cele mai multe cazuri ajung in spital cind tratamentul deja impune injectarea de insulina. De asemenea, medicii spun ca nu se cunosc foarte clar cauzele aparitiei diabetului, ci doar factorii declansatori. Unul dintre ei este stresul. Este si cazul unei adolescente de 19 ani care a descoperit ca are diabet in urma cu o saptamina.

Rozalia Paulin are 19 ani, este din Iasi si se apropie de ultimul an de liceu. La virsta ei nu si-a facut niciodata probleme in privinta sanatatii. In vacanta a plecat la sora ei in Italia sa o viziteze. Cind s-a intors a mers doua zile cu autocarul. Ajunsa in tara, fata a inceput sa se simta rau, nici nu putea sa mearga. S-a hotarit sa vina la medic: a descoperit cu stupoare ca are diabet. Acum este nevoita sa-si injecteze zilnic de patru ori insulina.

"Pacienta de 19 ani nu este un caz singular. Am mai avut pacienti cu diabet care aveau trei sau patru ani. Aceasta boala poate aparea oricind", a declarat dr. Michaela Diaconu-Sotropa, medic la Clinica de Diabet  a Spitalului "Sf. Spiridon".

O boala de care nu scapi niciodata

Pacientii diabetici nu sint usor de tratat. De cele mai multe ori, acestia refuza sa accepte ca este o boala pe care o vor purta toata viata si de care nu vor putea scapa.

Regimul alimentar nu e niciodata simplu de respectat, si citeodata bolnavii pur si simplu renunta sa se mai gindeasca la ce au si la ce nu au voie. "Am in gradina acasa de toate. Cum sa nu intind mina sa iau si eu un fruct sau ceva? Fac mincare pentru copii. Gust mereu, pentru ca nu pot altfel", a povestit Valeria Bican, de 56 de ani, din Goruni, comuna Tomesti.

Femeia este de aproximativ o saptamina in spital din cauza ca s-a intepat intr-un picior cu o aschie. Nu si-a dat seama initial si a ajuns la spital dupa ce s-a infectat. Acum i se schimba pansamentul in fiecare zi. Pacienta stie ca exista riscul de amputare, insa refuza sa se gindeasca la asta. "Daca o fi sa mor, atunci prefer sa mor cu piciorul meu. Nici cel mai rau dusman sa n-aiba asa ceva", mai spune femeia, izbucnind in plins. Si-a descoperit boala in 1989 si, de 16 ani, a trecut pe insulina.

Totusi, se poate si mai rau. Un barbat a mers trei zile cu un cui ruginit in picior fara sa-si dea seama. "La un moment dat, pacientii diabetici ajung la stadiul de neuropatie diabetica, distrugerea ramificatiilor periferice nervoase, ceea ce duce la anularea simturilor. Sfatul meu este ca toti pacientii diabetici sa-si examineze picioarele cu mare atentie si sa evite sa umble descult sau cu papuci cu talpa subtire. In aceasta boala, picioarele sint cele mai importante, pentru ca provoaca cele mai multe probleme. Picioarele trebuie protejate cu orice pret, pentru ca am avut zeci de cazuri de amputari", a precizat dr. Diaconu-Sotropa.

Barbatul de 68 de ani avea diabet de 18 ani, ultimii opt fiind cu insulina. Timp de o luna de zile s-au chinuit medicii sa-i salveze piciorul, fara succes insa. Solutia radicala a fost singura lui sansa de supravietuire, si astfel i s-a amputat jumatate din laba piciorului. Acum, mersul a devenit chinuitor, pentru ca nu-si mai poate folosi decit calciiul. "Ghinionul pacientului este ca diabetul este o boala lunga, care nu doare decit foarte tirziu. De asemenea, plagile se vindeca foarte greu, mai ales daca sint extinse. De multe ori, problemele la picioare duc la amputari din aproape in aproape. Nici pentru medici nu este usor", a adaugat dr. Diaconu-Sotropa.

Un exemplu oarecum pozitiv este cel al Ecaterinei Florea, din Iasi. Are 60 de ani si ultimii 22 de ani si i-a petrecut incercind sa tina sub control diabetul. Si la ea factorul declansator al bolii pare a fi stresul. "Luam bataie de la sotul meu de cel putin trei ori pe zi, iar in anul in care am gasit boala mi-am ingropat mama, tatal si fratele mai mic", povesteste femeia.

De altfel, sotul i-a cumparat si loc de veci in cimitir, cind a aflat ca e bolnava. "M-a si vazut la groapa. Insa am supravietuit, si tot el s-a dus inaintea mea. Am luat boala in ris, ca sa nu o iau razna. Pina la urma, am reusit sa ma obisnuiesc, m-am mai casatorit de doua ori. Nimic nu faci insa fara credinta in Dumnezeu", a mai spus ea.

Pe patul de spital, ea incearca acum sa o incurajeze pe tinara de 19 ani, povestind cum a reusit ea sa treaca de toate problemele pe care viata i le-a scos in fata. In ciuda faptului ca poarta o boala cumplita, poate pina la sfirsitul vietii, femeia a reusit sa-si pastreze zimbetul, iar disperarea pare ca nu-si gaseste loc in sufletul ei.

Cresteri inspaimintatoare dupa analizele obligatorii

Dupa inceperea PNESSP, numarul cazurilor noi de diabet din Iasi a crescut inspaimintator. Cele 35 de paturi ale Clinicii de Diabet sint complet insuficiente pentru numarul tot mai mare de pacienti care au nevoie de internare. Chiar daca diabetul este o boala care poate fi supravegheata acasa, exista multi pacienti care la un moment dat au nevoie de internare.

Conform medicilor, exista patru tipuri de pacienti care se interneaza la diabet. Primii sint cei care ajung aici in coma diabetica, pentru ca nu stiau ca au boala. Urmatorii sint cei care trebuie sa treaca de la tratamentul medicamentos la cel cu insulina si trebuie instruiti in acest sens.

Mai sint pacientii care dezvolta complicatii de la diabet si ajung in alte clinici: chirurgie, cardiologie, oftalmologie. "Din nefericire, in ultimul timp a aparut o categorie noua de internati: diabeticii parasiti de familie. Sint pacienti batrini, din mediul rural, care au copii plecati la munca in strainatate sau nu au pe nimeni aici care sa-i ingrijeasca. E o tragedie: copiii ingrijesc batrini in Spania pentru bani in loc sa-si ingrijeasca propriii batrini", a mai spus revoltata dr. Diaconu-Sotropa.

Incidenta diabetului, de trei ori mai mare decit a bolilor de inima

PNESSP a scos la iveala o realitate tragica. Pe primul loc la categoria risc de boala se afla diabetul, 29,66% dintre romanii care s-au prezentat la analizele obligatorii pina la sfirsitul lunii martie 2008 prezentind un risc mare de a dezvolta aceasta boala. La mare distanta se afla afectiunile cardiovasculare, cu 8,12% din persoanele evaluate. Nici la Iasi situatia nu este mai roz. 26,8% dintre persoanele  prezentate la analize au fost depistate cu risc de diabet.

Pina la sfirsitul lunii iunie 2008, la PNESSP se prezentase aproape jumatate din populatia judetului. Dintre acestia, aproape 150.000 au fost gasiti cu un risc de boala. 106.410 persoane au risc de diabet, deci la un moment dat pot dezvolta boala, daca nu fac nimic sa o previna.

"Avem inregistrati pina acum aproximativ 30.000 de diabetici. Nu putem sti numarul exact, pentru ca dintre acestia mai sint care au iesit din program, au plecat in alte judete sau in strainatate sau din alte motive. De asemenea, aproximativ 25-30% dintre bolnavi folosesc insulina. Avem insulino-dependenti, cei care au folosit insulina din momentul descoperirii bolii si mai sint cei insulino-tratati, pacientii care au trecut la insulina dupa ani de tratament medicamentos. O alta categorie este reprezentata de cei care au nevoie de insulina doar in anumite momente, in special cind sufera diverse plagi", a adaugat dr. Sotropa-Diaconu.

Cum prevenim diabetul?

Din cauza ca multi diabetici sint obezi, prima solutie ar fi scaderea in greutate. De asemenea, sportul este recomandat de medici pentru a combate sedentarismul, care poate provoca diabet, 30 de minute de miscare zilnic fiind un ajutor de nadejde in lupta cu aceasta boala.

O mare importanta o are insa regimul alimentar. Astfel, trebuie evitate alimentele care pot duce la cresterea glicemiei: dulciurile, piinea alba, orezul alb, cartofii, gogosile, multe dintre cerealele pentru micul dejun etc. Acestea determina valori crescute ale glicemiei. De asemenea, anumite grasimi din margarine si alimente de tip fast-food pot afecta dezvoltarea diabetului. De preferinta trebuie consumate grasimile din peste (ton, hering, macrou, sardine, somon), uleiuri vegetale lichide si nuci.

Unul dintre cei mai importanti factori care poate provoca aparitia diabetului este insa si fumatul. Fumatorii au un risc cu 50% pina la 90% mai mare de a dezvolta diabet zaharat decit nefumatorii. De fapt, medicii spun ca prevenirea diabetului inseamna schimbarea modului de viata alert si nepotrivit intr-un stil de viata sanatos.

De asemenea, sint predispusi sa faca diabet cei care au in familie persoane cu aceasta boala; rudele de gradul I ale unui pacient cu diabet prezinta un risc de 20-40% de a face acelasi tip de boala in cursul vietii. Riscul creste la 80-99% in cazul fratilor gemeni.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii