Primari care au „ciripit” la Secu’

Subtitlu

vineri, 06 august 2010, 21:32
3 MIN
 Primari care au „ciripit” la Secu’
Mihail Iacob, fostul primar al comunei Stolniceni-Prajescu, a fost ales pe listele PSD

Trei fosti colaboratori ai Securitatii au ocupat fara probleme functii in administratia locala din judet dupa alegerile din 2004, chiar daca au spus altceva in declaratiile date in campanie. Doi dintre acestia veneau din partea PSD, respectiv un primar si un viceprimar. Un "fiu de chiabur", actualmente membru PNL, ocupa in continuare functia de primar al unei comune din judet, desi a fost deconspirat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ca fiind colaborator. Consiliul este in proces cu cei trei, dosarelor colaboratorilor fiind in curs de solutionare la Curtea de Apel Bucuresti.

Acuzatii penale

La depunerea candidaturii pentru o functie publica, viitorii alesi locali dau o declaratie pe proprie raspundere cum ca au fost sau nu colaboratori ai Securitatii. Nefiind o lege a "lustratiei", colaborarea cu Securitatea nu interzice dreptul de a candida, cum s-a intimplat in alte tari foste comuniste. Legea romana spune insa ca toti candidatii trebuie sa declare daca au colaborat sau nu in campanie, in mod oficial, pentru ca alegatorii sa voteze in cunostinta de cauza. Ca urmare, un candidat fost colaborator sau chiar membru al Securitatii poate ajunge primar, consilier sau parlamentar daca electoratul il alege. Trebuie insa sa o faca cunoscind trecutul candidatului. Cei trei fosti sau actuali edili ieseni nu sint insa in aceasta situatie: ei au negat in campanie, in mod oficial, in scris, cele deconspirate acum de CNSAS. Prefectura spune ca cei trei risca dosare penale pentru fals in declaratii.

Bilantul activitatii CNSAS pe 2009 a scos de la naftalina numele a zeci de persoane din administratie care au avut legatura cu fosta Securitate. De la primari si consilieri locali pina la presedinti de consilii judetene si consilieri judeteni, 80 de alesi locali au fost etichetati de CNSAS drept turnatori ai Securitatii. Media pe tara la deconspirarile facute numai anul trecut, vizind administratia locala, este de doi fosti colaboratori pentru fiecare judet. La Iasi, media este cu 50% mai mare.

Printre cei vizati de raportul CNSAS se numara fostul primar din Stolniceni Prajescu, Mihai Iacob, dar si fostul viceprimar din Tutora, Costache Tiron. Ambii sint reprezentanti ai PSD. Nici unul dintre cei doi nu se mai afla acum in grilele de posturi ale primariilor. Incercarile repetate de a-i contacta nu au avut succes, acestia neraspunzind la telefon, cum este cazul lui Iacob, sau lipsind de acasa citeva zile, cum este cazul lui Tiron.

Valeriu Ienciu: "Am facut-o pentru a-mi apara familia"

Cel de-al treilea colaborator deconspirat de CNSAS este un fost, dar si actual primar. Liberalul Valeriu Ienciu, primarul din Cozmesti, recunoaste ca a semnat un angajament cu Securitatea, dar spune ca lucrurile sint „mai complicate". Acesta a contestat verdictul CNSAS, un termen in instanta fiind stabilit abia in luna ianuarie a anului viitor. "Sint mai multe probleme de discutat aici. Este o chestiune pe care am facut-o pentru a-mi apara familia", sustine Ienciu.

Acesta spune ca a semnat un angajament cu Securitatea in 1989, pentru ca era hartuit din cauza faptului ca era fiul unui fost chiabur. In momentul aderarii la reteaua Securitati, Ienciu era medic veterinar in comuna Cozmesti. "Am semnat in primavara lui ’89 pentru a afla care-s cei care imi fac mie si familiei tot felul de reclamatii. Pe atunci eram medic la Circa Veterinara din comuna. Am atacat acum in instanta verdictul, pentru ca nu am furnizat nici un fel de informatii, deci nu am colaborat", a precizat primarul.

Prefectul Dragomir Tomaseschi spune ca asteapta raspunsurile instantelor, pentru a avea o pozitie ferma in acest caz. "Din moment ce a contestat, este corect sa asteptam verdictul instantei. Daca se va dovedi ca sesizarea CNSAS este intemeiata, declaratiile lor, in acest caz false, implica o raspundere penala", sustine Dragomir Tomaseschi.

Subprefectul Bogdan Saramet este mai transant si cere o demisie de onoare din partea lui Ienciu. "In conditiile in care a avut un angajament, inseamna ca a mintit. Este o datorie morala sa isi dea demisia, daca se probeaza cele sustinute de CNSAS", a declarat Bogdan Saramet.

Comentarii