Prime incasate cu acte fictive

Subtitlu

vineri, 03 decembrie 2010, 00:06
3 MIN
 Prime incasate cu acte fictive

Mai multi angajati ai CFR Calatori sint cercetati de politisti dupa ce si-au decontat cheltuielile de concediu cu facturi fictive. Potrivit contractului colectiv de munca, pina in anul 2008, angajatii societatii beneficiau de decontarea a jumatate din costul biletului de odihna sau de tratament, in limita maxima a 800 de lei. Unii dintre angajati si-au decontat insa cheltuielile de concediu fara ca ei sa fi fost plecati undeva.

Angajatii de la CFR au ajuns in atentia politistilor din cadrul Sectiei Regionale de Politie Transporturi (SRPT), dupa ce acestia au primit informatii ca unii dintre cei care si-au decontat cheltuielile pe sejururi contractate prin agentiile de turism au folosit acte false.

Verificarile facute de ofiteri au scos la iveala ca angajatii de la CFR Calatori aveau doua metode de a-si deconta fraudulos cheltuielile. Una dintre acestea era sa inainteze la casierie facturi si chitante falsificate. "Intrau in posesia unor facturi fiscale, care erau inaintate odata cu cererea pentru decontare, iar banii, jumatate din suma in limita a 800 de lei, le erau virati pe card", a explicat inspectorul Iulian Antohi, ofiter in cadrul Biroului Investigarea Fraudelor (BIF) a SRPT.

Anchetatorii spun ca facturile au fost cumparate "in alb" din Constanta sau Bucuresti, iar unele dintre ele erau emise de firme care nu aveau ca obiect de activitate turismul.

Renuntau la sejur in aceeasi zi in care incheiau contractul

O alta metoda prin care angajatii de la CFR au luat bani fraudulos din casieria societatii a fost prin intermediul contractelor incheiate cu firmele de turism.

Potrivit politistilor, acestia incheiau contractul si solicitau factura pentru a o depune la societate in vederea decontarii. Ulterior insa renuntau la sejur si incasau doar jumatate din valoarea din factura. "Incheiau un precontract cu agentia pentru un sejur de tratament sau odihna in baza caruia li se emitea factura fiscala si chitanta. Apoi, chiar in aceeasi zi, sau a doua zi, mergeau la agentie si renuntau la sejur. Plateau un comision de anulare a rezervarii, iar agentia nu mai solicita returnarea facturii, iar documentele fiscale erau inaintate spre decontare", a explicat ofiterul de la BIF.

Potrivit anchetatorilor, din verificarile efectuate pina in prezent au fost identificati cel putin zece angajati ai CFR Calatori care si-au decontat fraudulos sejururile. Anchetatorii spun ca cei care au depus facturi de la agentiile de turism sint cercetati pentru inselaciune, iar cei care si-au decontat concediile cu facturi cumparate sint cercetati pentru inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si evaziune fiscala. "In cauza este inceputa urmarirea penala si se efectueaza in continuare cercetari. Chiar daca prejudiciul se recupereaza, faptele ramin", a spus Andreea Nica, prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatorie.

Atit anchetatorii, cit si reprezentantii de la CFR Calatori spun ca o parte din bani a fost deja recuperata, iar unii dintre angajati si-a luat angajamente de plata. "Pe masura ce Politia i-a descoperit, au dat banii. Noi ne-am constituit parte civila pentru recuperarea tuturor sumelor. Ei au folosit banii din aceasta facilitate prevazuta in contract, in alte scopuri. De la cinci dintre ei s-au recuperat deja banii", a spus Constantin Axinia, director al CFR Calatori.

Comentarii