Primul centru de fertilizare in vitro din Moldova

miercuri, 13 mai 2009, 01:07
3 MIN
 Primul centru de fertilizare in vitro din Moldova

Cuplurile din regiunea Moldovei care nu au reusit sa aiba un copil pe cale naturala vor avea posibilitatea de a-si indeplini aceasta dorinta prin fertilizarea in vitro.

La Iasi s-a deschis ieri primul centru de fertilizare si reproducere umana asistata din regiunea Moldovei. In cadrul clinicii private Omini Clinic a fost inaugurat un centru de fertilizare in vitro. Aceasta este o tehnica de reproducere umana asistata in care fecundatia are loc in afara organismului uman. Astfel, dupa stimularea hormonala a ovarelor pentru obtinerea unui numar de ovocite (celule sexuale feminine), acestea se recolteaza din ovare prin punctie vaginala ghidata ecografic si se pun in contact in laborator, in conditii speciale, cu sperma partenerului, care in prealabil este recoltata si preparata corespunzator. In cazul cuplurilor cu grave probleme de fertilitate, sansele de dezvoltare a unui embrion dupa o fertilizare in vitro sint de 22%, si pot ajunge pina la 30-35%. Dupa 40 de ani insa sansele scad simtitor, existind si mai multe riscuri ca fatul sa dezvolte malformatii.

Medicii de aici spun ca sint deja peste 50 de solicitari din partea unor cupluri chiar si din strainatate care vor sa aiba un copil prin aceasta metoda. "Costul unei proceduri este intre 1.700 si 2.000 de euro. Exista riscul ca sarcina sa nu fie obtinuta din prima incercare. O femeie a incercat deja de sase ori si a avut trei sarcini care nu au putut fi duse la termen. A spus ca va incerca si la noi", a afirmat prof.dr. Mircea Onofriescu, coordonatorul centrului.

Nici una din procedurile care trebuie efectuate in procesul de fertilizare in vitro nu este decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in momentul de fata. De asemenea, o inseminare artificiala de sperma costa 850 de lei, o spermograma – 70 de lei, o ecografie este 100 de lei. Plata pentru o fertilizare in vitro se poate face in doua transe egale, prima dupa recoltarea de ovocite si a doua dupa embriotransfer. Centrul are laborator de analize medicale, departament de obstetrica si ginecologie, radiologie, cabinet de consultatie si bloc operator.

Pentru cei care vor sa afle mai multe, conducerea centrului a pus la dispozitie un site cu toate informatiile necesare, www.ominiclinic.ro. Un cuplu care va dori un copil prin aceasta metoda va fi consiliat in clinica, unde vor fi explicate sansele de reusita si riscurile, inainte de orice investigatie. Pacientele vor fi complet investigate pentru evaluarea starii aparatului genital si a capacitatii de reproducere. Interventia propriu-zisa se va face in blocul operator si apoi femeia se poate reface intr-o rezerva de lux.

In tara mai sint aproximativ zece astfel de centre. "Cel de la Iasi este primul care se prezinta cu adevarat la parametri europeni si poate fi considerat un model pentru altii. Sint de parere ca femeile din Romania au dreptul sa fie tratate ca cele din Uniunea Europeana", a declarat dr. Victor Zota, directorul Agentiei Nationale de Transplant, prezent la inaugurare.

Pe de alta parte, presedintele Colegiului Medicilor a atras atentia ca fertilizarea in vitro ridica mai multe probleme de etica. "Este oare aceasta singura metoda de a trata infertilitatea? Nu incalca etica medicala? Aceasta tehnica nu este cumva doar pentru a satisface orgoliul unor indivizi care vor doar sa-si transmita mai departe materialul genetic? Exista si alte metode pentru a avea copii, sint atitia in orfelinate. Aceasta clinica este o mare realizare, insa vreau sa fim cu picioarele pe pamint", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae. De altfel, activitatea din clinica va fi monitorizata de un comitet de etica.

Comentarii