Prindeti 3.360 de calatori fara bilet!

Subtitlu

sâmbătă, 31 ianuarie 2009, 00:32
4 MIN
 Prindeti 3.360 de calatori fara bilet!

Mai multi controlori au dat in judecata Regia Autonoma de Transport Public (RATP) pentru ca sefii le-au facut plan de amenzi. Potrivit unei modificari a regulamentului, intrata in vigoare in luna noiembrie a anului trecut, fiecare controlor trebuie sa prinda lunar cel putin 40 de calatori fara bilet sau abonament, adica cei 84 de controlori trebuie sa dea 3360 de amenzi.

Practic, un singur controlor trebuie sa taie pentru RATP chitante de amenzi in valoare de 2.400 de lei. In caz contrar primeste doar 75 la suta din salariu. Mai detaliat, fiecare dintre ei trebuie sa dea 20 de contraventii in valoare de 20 de lei, care se incaseaza pe loc, dar si sa scrie 20 de procese verbale pentru cei care nu au bani sa plateasca pe loc, acestea fiind in valoare de 100 de lei.

Din cei 84 de controlori angajati la RATP, 23 au facut plingere in instanta si cer anularea acestei hotariri. "E imposibil sa dau atitea amenzi. Ar trebui de acum sa fac pinda si sa ma apuc sa sperii lumea. Se intimpla de multe ori sa fie oameni in virsta care uita sa composteze. Eu ce sa fac, sa ma apuc sa-i agresez si sa le cer banii?", a reactionat Claudiu Surcica, unul dintre controlori.

De partea cealalta, reprezentantii RATP declara ca acest regulament a mai fost si in 2006, iar acum a fost reactivat tocmai pentru ca aceia care controleaza in mijloacele de transport ale regiei sa declare toate amenzile. "Anul trecut am primit mai multe reclamatii prin care ni se spunea ca sint foarte multi controlori care pur si simplu negociaza amenda. Erau multe persoane care sesizau ca in schimbul unei sume modice scapau de amenda. In plus, s-a intimplat de mai multe ori ca mai multi controlori sa foloseasca banii pe care i-au obtinut din amenzi in scop personal si sa nu le mai declare la sfirsitul zilei. Sint multi care nu pleaca la serviciu nici macar cu o chitanta la ei", a replicat Adrian Mihai, purtatorul de cuvint al RATP.

Odata cu aparitia acestui conflict, controlorii au mai scos in fata o problema. Ei mai acuza si faptul ca nu au parte de nici un fel de protectie din partea regiei. "Eu, ca sa ajung la sumele pe care le vor, daca ar fi sa ma iau dupa ei, ar trebui sa ajung la fapte care trec foarte usor la cele penale. Daca o persoana pe care o prind fara bilet nu vrea sa-mi dea buletinul, practic eu nu prea am ce sa-i fac pentru ca nu am dreptul sa-l controlez. Sau mai sint cazuri in care sint copii, iar ei pot spune ca i-am agresat si tot felul de astfel de situatii. Practic, eu nu am nici un fel de aparare", a mai adaugat Surcica.

Daca nu isi fac planul, controlorii sint dati afara

In ceea ce priveste regulamentul, pe controlori ii mai deranjeaza ca aceia care nu reusesc sa isi indeplineasca norma de amenzi timp de trei luni la rind sint dati afara.

De partea cealalta, conducerea RATP spune ca nu s-a luat o astfel de masura pina acum, iar introducerea acestui regulament este legala si nu isi doreste decit sa-i responsabilizeze pe cei vizati. "Nu poate crede nimeni faptul ca noua ne-ar creste bugetul odata cu aplicarea acestor amenzi, ar fi absurd. Pur si simplu nu se poate ca un controlor sa nu dea o amenda pe zi", a mai adaugat Mihai.

 In privinta contestatiilor in instanta, reprezentantii RATP spun ca au primit pina acum 19 citatii de chemare la judecata. Controlorii sint hotariti sa mearga cit mai departe si sa reuseasca la instanta scoaterea aceastei masuri pe care o considera abuziva si represiva. Patru dintre controlori au avut primul termen in urma cu trei zile, insa au cerut o aminare pina la inceputul lunii februarie pentru a-si angaja avocat.

Demiteri la Biroul Controlori al RATP

Seful Biroului Controlori din cadrul RATP a fost demis ieri. In urma unei sedinte-fulger, conducerea regiei de transport a decis inlocuirea sefului biroului, a celor trei sefi de tura, dar si sanctionarea a 8 controlori. Marcel Gherca, directorul regiei a afirmat ca decizia a fost luata ca urmare a descoperirii mai multor nereguli.

In urma controalelor efectuate, s-a constatat ca unii dintre controlori nu au prezentat gestiunea sau au lipsit nemotivat. "Avem in desfasurare o ancheta interna. Au fost date mai multe sanctiuni disciplinare, iar citiva angajati au fost schimbati din functie ca urmare a descoperirii unor nereguli in activitatea desfasurata", a precizat Gherca.

In locul lui Florin Ciofu, care a ocupat pozitia de sef Birou Controlori, a fost numit Gabriel Popescu, jurist in cadrul Serviciului Exploatare. Cu toate ca reprezentantii regiei au mentionat ca decizia i-a fost adusa la cunostinta lui Ciofu, acesta din urma a precizat ca nu stie nimic. "Cine v-a spus asta? Inca nu stiu nimic. Nu am luat cunostinta de asa ceva", a declarat Florin Ciofu.

Surse din cadrul regiei au specificat ca au fost descoperite mai multe controale fictive efectuate de angajati. Astfel, a fost descoperita o fisa de control contrafacuta, cu semnaturi false, care atesta niste controale ce nu avusesera loc. Angajatii schimbati din functie de la Biroul Controlori au fost mutati la Serviciul Exploatare.

Comentarii