Protestul disperarii la Socola

Subtitlu

marți, 17 mai 2011, 12:35
4 MIN
 Protestul disperarii la Socola

Angajatii de la Spitalul de Psihiatrie Socola s-au tinut de cuvint si au inchis portile institutiei pentru pacienti de la prima ora ieri. Majoritatea infirmierilor si asistentilor medicali au iesit la poarta unitatii, protestind impotriva deciziei conducerii spitalului de a taia salariile. De suferit au avut cel mai mult pacientii care venisera sa se interneze. Majoritatea se trezisera cu noaptea-n cap tocmai ca sa poata ajunge in timp util la spital sa se interneze. Au asteptat ore in sir in fata spitalului, insa nu au fost lasati sa intre. Desi erau foarte nemultumiti ca trebuie sa astepte, pacientii si rudele lor au aprobat demersul personalului medical. "E grea munca lor si trebuie sa traiasca si ei cu ceva", a spus o pacienta aflata la poarta spitalului.

Salariu – 591 lei; rata la banca – 600 lei

Aproximativ 200 de oameni erau ieri dimineata la poarta Spitalului Socola, de ambele parti ale intrarii in unitatea medicala. Dintre acestia, in jur de 50 de persoane erau pacienti veniti pentru internare sau pentru consultatii la medicii din spital. Nimeni nu a putut insa intra in spital. Dupa saptamini intregi in care s-au incercat diverse variante pentru a trece de criza financiara, conducerea spitalului a decis totusi sa taie salariile pentru a respecta ordinul dat de Ministerul Sanatatii. Conform acestuia, bugetul pentru cheltuieli de personal nu trebuie sa depaseasca 70% din bugetul total al spitalului venit de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Conducerea unitatii a luat astfel decizia de a diminua salariile temporar, pina la rezolvarea definitiva a situatiei. Insa in momentul in care angajatii si-au primit fluturasii de salariu, a izbucnit scandalul. "Pentru luna aprilie fluturasul arata ca mai am un rest de plata de 591 de lei. Pai, numai ratele la banci le am de 600 de lei. De unde iau bani sa-mi cresc cei doi copii? Sint vaduva si am facut rate la banci ca sa platesc inmormintarea mamei. Nu stiu ce sa mai fac, chiar nu stiu. Imi vine sa nu mai gindesc deloc. E foarte grea munca aici, pacientii sint asa cum sint, noi trebuie sa vorbim mereu frumos cu ei. Sint zile in care stau si cite doi in pat si noi trebuie sa-i supraveghem. Chiar nu se mai poate asa", a spus Elena Onofras, infirmiera in cadrul spitalului.

"E rau tare ca nu ne-au anuntat"

De cealalta parte, pacientii au asteptat linistiti in afara spitalului. Unii au suportat insa cu greu lipsa scaunelor si s-au sprijinit si ei de ce au putut. "Eu m-am trezit de la 5 ca sa vin sa ma internez. Noi sintem de acord cu greva lor, ca doar noi avem nevoie de ei. Am poliartrita si stau in picioare aici, dar n-am ce face. Oamenii au dreptate, aici au conditii speciale de munca, dar sintem amariti cu totii", a spus Maricica Pricopi, o pacienta de 56 de ani din Pascani care trebuia sa se interneze ieri din cauza depresiei de care sufera de mai mult timp. Tot de la Pascani a venit in baston si Petrica Cojocariu, care si-a adus fiul in virsta de 45 de ani la spital. "Baiatul nu poate veni singur si eu am un picior beteag, nu pot sta mult in picioare aici. As veni si miine, dar nu mai am bani de autobuz. E rau tare ca nu ne-au anuntat, macar nu mai veneam deloc", a declarat barbatul. Daca majoritatea pacientilor au asteptat linistiti sa se termine protestul, au fost rude de-ale unor pacienti care au luat atitudine mai clar. "Am dat 200 de lei pe masina azi si mai dadusem si vineri ca sa-l putem aduce pe tata la internare de la Scheia. Are mosneagul 300 de lei pensie si din tot ce-a strins el in viata asta noi dam acum la medici. Ce sa fac acum cu tata? Unde sa-l duc?", a spus plingind Rodica Rotaru, fiica unui pacient cu probleme psihice.

Pozitia conducerii

"Ni s-a luat un procent de 25% din salariul brut pentru luna aprilie. Pentru urmatoarea luna va fi o scadere de 12,5%. Nu cred ca vor fi bani sa ni se dea totusi. Pina nu ne primim salariile noi nu mai acordam asistenta medicala. Cei care sint in spital sint ingrijiti, cei care vor veni de-acum inainte….Dumnezeu cu mila", a declarat Sergiu Apostol, liderul Sanitas, filiala Socola. Sindicatul Sanitas va actiona in instanta decizia de scadere a salariilor. Managerul spitalului spune insa ca face eforturi sa readuca situatia la normal. "Ministerul Sanatatii ne-a cerut azi un raport privind situatia din spital. Respectarea plafonului de 70% e greu de realizat. CJAS reduce in fiecare luna decontarile, luna aceasta am si primit cu 100.000 de lei mai putin decit luna trecuta si va continua asa. Voi face tot ce pot sa rezolv situatia", a declarat prof.dr. Calin Scripcaru, managerul spitalului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii