Reguli drastice anti-nepotism la Universitatea „Al. I. Cuza”

Subtitlu

vineri, 19 decembrie 2008, 20:43
4 MIN
 Reguli drastice anti-nepotism la Universitatea „Al. I. Cuza”

De la 1 ianuarie 2009, rudele membrilor comunitatii academice nu se mai pot angaja pe nici un fel de post la Universitate. Interdictia merge pina la rude de gradul 4. Doctoranzii nu se mai pot angaja direct la "Cuza", ci trebuie sa treaca mai intii pe la alta institutie de invatamint superior. A treia decizie: fara politica la virful facultatilor si al universitatii. 

Anul nou aduce la Universitatea "Al. I. Cuza" noi prevederi in codul etic prin care nepotismul va fi exclus pe viitor. Noile articole au fost votate cu o majoritate covirsitoare, de 50 la 1, in sedinta Senat de acum doua zile. Masurile adoptate sint extrem de dure fata de clientelismul academic ce incepuse sa cuprinda Universitatea. 

"Ziarul de Iasi"  a atras atentia si a lansat dezbateri de mai multe ori, in legatura cu nepotismul si clanurile care au pus stapinire pe multe dintre facultatile de la "Cuza".

Discutiile din Senatul de pe data de 18 decembrie 2008 au vizat mai multe aspecte, trei dintre ele aprobate, iar unul respins. Astfel, codul de etica cuprinde de doua zile prevederea conform careia "este interzisa cu desavirsire angajarea in posturi didactice, de cercetare, didactice auxiliare sau nedidactice a persoanelor care au grad de rudenie apropiat, pina la gradul patru, cu membrii comunitatii academice".

Cu alte cuvinte, fiul, fratele, sotul sau nepotul unui profesor nu numai ca nu poate fi cadru didactic in aceeasi institutie, indiferent de facultate, dar nu poate face parte nici macar din personalul administrativ. Nu poate fi, de exemplu, portar. "Masura fireste ca nu are cum sa fie aplicata retroactiv, dar intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009", a precizat rectorul Universitatii "Al. I. Cuza",  Vasile Isan.

Universitatea "Cuza" condamna prin aceasta masura conflictul de interese, favoritismul, coruptia si inselaciunea. Sunt cunoscute in Universitatea "Cuza" familiile de la Facultatile de Biologie, Fizica sau Economie si Administrarea Afacerilor.

Desi in esenta buna, aceasta prevedere a codului etic este vazuta de o parte a cadrelor didactice ale Universitatii si ca un tip de discriminare foarte dura. "Sint argumente de ambele parti, insa ce ne facem cu persoanele cu adevarat valoroase care au crescut intr-un mediu academic, au invatat de la parintii lor si, acum, nu vor mai putea asigura continuitatea. Vorbesc de cazuri precum familia Daicoviciu, de la Cluj, ori Giurascu sau de decanul Florin Platon, de la Facultatea de Istorie, cadru didactic apreciat si in acelasi timp fiul academicianului Gheorghe Platon", a declarat Stefan Avadanei, decanul Facultatii de Litere de la Universitatea "Al. I. Cuza".

"Se vorbeste, de atita timp, despre asanarea morala a societatii, dar nimeni nu este dispus sa inceapa cu propria institutie. Ca cea mai veche universitate din tara, am vrut sa dam un semnal si sa incepem cu noi", a mai declarat Vasile Isan, rectorul Universitatii "Al. I. Cuza".

Al doilea articol cu iz nemtesc votat tot in sedinta Senat spune ca: "este interzisa cu desavirsire angajarea directa a absolventilor scolii doctorale a Universitatii "Al. I. Cuza" fara o perioada de activitate intr-o alta institutie academica din tara sau strainatate cu nivel stiintific similar". De multe ori cadrele didactice "isi cresc" si formeaza doctoranzi care sa le preia din competente si sa le duca mai departe ideile. "Daca ai un doctorand bun in loc sa-l opresti pentru ca il stii capabil sa faca treaba, il trimiti la o alta institutie de invatamint superior, timp in care el se poate gindi sa ramina acolo", a explicat care ar putea fi un eventual inconvenient al masurii decanul Facultatii de Litere, Stefan Avadanei. 

Pe de alta parte, exprimarea vaga "o perioada de activitate intr-o alta institutie" poate fi interpretata in favoarea doctoranzilor fie ca o saptamina, fie ca doi-trei ani.

Cea de-a treia masura adoptata in Senat a stirnit de asemenea si pareri contra, atingind latura politica a cadrelor didactice: "persoanele care fac parte din conducerea universitatii si facultatilor nu au dreptul sa exercite actiuni politice pe durata mandatului". Problema pleaca de la ideea ca este permis ca membrii din conducerea universitatii sau facultatilor sa fie membri politici. "Atunci daca este permis, facultatea iti ofera un atu in viata politica, si in acelasi timp tu, ca politician poti face lobby pentru invatamint in general", este de parere Marius Balan, lector in cadrul Facultatii de Drept. Aceasta decizie ii bareaza calea, de exemplu, profesorului-senator Dumitru Oprea de a se intoarce intr-un post de conducere, daca nu renunta la activitatea politica.

In cazul modificarilor, sanctiunile sint de la sine intelese, considera rectorul Vasile Isan. "Daca sa zicem ca cineva ascunde de exemplu gradul de rudenie cu alt membru al comunitatii academice, mincinosii sunt dati afara", a explicat pe scurt Vasile Isan.

Codul de etica modificat a fost aprobat cu 50 de voturi pentru si unul impotriva de Senatul Universitatii in sedinta de joi, 18 decembrie. A fost respinsa in schimb propunerea conform careia fiii de cadre didactice nu ar fi avut voie sa studieze la "Cuza". Codul de etica al UAIC a fost adoptat, pentru prima data, la inceputul anului 2006.

Comentarii