Reprezentantii romilor din judet si-au spus ofurile la Prefectura

joi, 15 octombrie 2009, 18:59
2 MIN
 Reprezentantii romilor din judet si-au spus ofurile la Prefectura

Peste comunitatile sarace ale romilor, unde mizeria face ca bolile sa capete prin definitie dimensiuni de pandemie, unde mii de oameni nu au buletine, unde alfabetul are in loc de litere amprente, se intrevede un inceput de organizare si speranta de iesire la liman.

Prima generatie de mediatori sanitari, recrutati dintre putinii oameni cu carte ai comunitatilor traditionale, impreuna cu profesorii romi de limba Romani, de citiva experti din judet, s-au intilnit ieri cu prefectul judetului Dragomir Tomaseschi pentru a-si pune pe masa problemele. In judetul Iasi sint, potrivit recensamintului din 2002, 9.624 de cetateni de etnie roma. Numarul lor este insa mult mai mare, intrucit comunitati intregi de romi sint fara acte de identitate.

"E necesar in primul rind ca fiecare comunitate de romi sa isi defineasca problemele medico-sociale in functie de care sa putem incepe informatia pentru sanatate. Avem la Podu Iloaiei hepatita epidemica, in alte zone avem tuberculoza endemica. Mai trebuie avute in vedere categoriile sociale vulnerabile, mamele singure", a spus dr. Olimpia Macovei, care coordoneaza la Directia de Sanatate Publica programul mediatorilor sanitari.

Prefectul de Iasi a accentuat ca eforturile trebuie sa se concentreze pe "stimularea participarii etniei la viata economica si sociala si la garantarea de sanse egale pentru atingerea unui nivel de viata minim acceptabil, ce tine de bunul simt". El a mentionat ca inca exista prea multa dezorganizare la nivelul comunitatilor de romi si liderilor lor, ceea ce a dus la pierderea multor fonduri europene neaccesate de nimeni.

Prefectura a anuntat ca, si acum, pina la 6 noiembrie, romii pot depune proiecte cu finantare de 70% pentru dezvoltarea serviciilor diverse. Unii reprezentanti ai romilor au invocat lipsa de cooperare a autoritatilor in eforturile pe care ei le fac pentru a le face acte de identitate etnicilor din satele unde activeaza. "M-am chinuit luni de zile sa ii fac unei femei gravide o carte de identitate provizorie. Acea femeie va naste, iar copilul ei va fi si el fara acte, iar ea nu va putea lua alocatie, nu va avea cu ce sa il hraneasca", a spus mediatorul sanitar din Podu Iloaiei, Liliana Potcovariu.

Mai multe voci, intre care profesorul de Romani de la Scoala "Ion Neculce", Tiberiu Scripcariu, si-au exprimat nemultumirea fata de felul in care consilierul pentru romi de la Primaria Iasi, Remus Sava, le reprezinta interesele.

Cei din sala au spus ca Sava a absentat de la sedinta de ieri pentru ca nu a putut fi contactat timp de o saptamina si nu e de gasit niciodata. "Nu m-a sunat nimeni. Eu nu am stiut de sedinta, ca veneam. Probabil ca cineva vrea sa imi ia locul", a declarat Remus Sava, consilier desemnat de comunitatea roma din municipiul Iasi in 2002.

Comentarii