Revolta directorilor de spitale din Iasi

marți, 25 martie 2008, 01:19
4 MIN
 Revolta directorilor de spitale din Iasi

Sistemul de evaluare a managerilor de spitale adoptat de ministrul Eugen Nicolaescu este defectuos sau aproape toti directorii unitatilor medicale cu paturi din Iasi sint incompetenti. Sint concluziile posibile in urma evaluarii anuale a acestora, la care cei mai multi manageri au primit calificative proaste, pe baza carora ar putea fi demisi. Majoritatea directorilor contesta rezultatele, acuzind faptul ca sistemul de evaluare care le masoara activitatea este defectuos, netinind cont de specificul fiecarui spital in parte.

Procesul de evaluare are in vedere mai multi parametri: indicatorii de management al resurselor umane, indicatorii de utilizare a serviciilor si indicatorii economico-financiari, fiecare cu mai multe subdiviziuni. Comisia de evaluare a avut datoria de a verifica concordanta dintre indicatorii de performanta asumati de fiecare manager de spital la inceputul mandatului, cei inscrisi in fisa de autoevaluare si media de la nivel national pe fiecare indicator in parte. Managerii spun insa ca aceste comparatii nu sint totdeauna relevante, intrucit ar trebui ponderate cu valori ce tin de specificul activitatii fiecarei unitati medicale.

La Iasi s-au inregistrat doar doua calificative de „satisfacator": la  Spitalul Orasenesc Hirlau, dr. Adrian Juverdeanu, si la Spitalul de Copii „Sf. Maria", prof.dr. Marin Burlea – si trei calificative „bine" pentru dr. Dana Popescu, de la Preventoriul Deleni, ec. Dumitru Filipeanu, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie, si dr. Cristina Dobre, de la Spitalul de Recuperare. In rest, fara exceptie, managerii de spital au fost notati cu „nesatisfacator": ec. Ioan Barliba de la Spitalul „Sf. Spiridon", dr. Vicuta Todosiciuc de la Maternitatea „Cuza Voda", dr. Eduard Crauciuc de la Maternitatea „Elena Doamna", prof.dr. Carmen Dorobat, de la Spitalul de Boli Infectioase, dr. Dana Turliuc, de la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu", dr. Lucian Popa – Spitalul de Urgente „Sf. Ioan", prof.dr. Adrian Covic – Spitalul „Parhon", dr. Costica Pinzaru – Spitalul Pascani, ec. Adrian Cornila – Spitalul Tirgu Frumos.

Drept urmare, aproape toti directorii de spital au facut contestatie, acuzind sistemul de evaluare. „Evaluarea s-a facut fara sa se tina cont de realitatile din spital. Exista particularitati medicale care nu pot fi comparate. Nu poti pune pe aceeasi treapta un spital de urgente cum sintem noi cu un sanatoriu, spre exemplu. Trebuie sa se tina cont de patologie, de adresabilitate. S-a incercat o evaluare corecta, pe date concrete, statistice, insa fenomenul medical nu este intotdeauna asa. Pina la urma, trebuia lasata o marja de umanitate", a declarat dr. Lucian Popa, managerul Spitalului de Urgente „Sf. Ioan".

De aceeasi parere sint si ceilalti directori ieseni. Cei mai multi dintre ei acuza faptul ca spitalele mari, regionale sint evaluate dupa acelasi sistem cu spitale mai mici, din diverse orasele, care nu au cazuri de aceeasi complexitate. „Sintem evaluati in functie de anumite medii de la nivel national, insa acestea ar trebui revizuite macar pe regiuni. Noi sintem singurii pe acesta specialitate din aceasta regiune si toti pacientii vor sa vina aici pentru ca avem medici buni, profesori universitari", a spus ec. Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

"E greu de comparat un spital orasenesc cu unul universitar"

Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Iasi sustine punctul de vedere al managerilor nemultumiti si spune ca rezultatele evaluarii sint in discordanta cu realitatile din spitale si ca unitatile medicale mari sint cele care au fost dezavantajate. „Sint pusi pe acelasi nivel indicatori care nu au deloc aceeasi importanta. Spre exemplu, daca ai executia bugetara de 100%, dar ai mai multe reclamatii decit ai estimat tot la calificativul de nesatisfacator ajungi", a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul ASP.

Un indicator care a dat batai de cap managerilor a fost si indicele de mortalitate, dezavantajate fiind tot spitalele mari unde cifrele cresc inevitabil. In contextul in care spitalele mari din Iasi sint regionale, foarte multi pacienti vin aici din toata Moldova.

De exemplu, jumatate dintre pacientii decedati in ultimul an la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu" au venit din alte judete si au decedat in primele 24 de ore. „Asta denota faptul ca e vorba de cazuri foarte dificile care nu au mai putut fi salvate. Nu inseamna ca directorul nu-si face treaba", a adaugat dr. Hurmuzache.

„Este greu de comparat un spital orasenesc cu unul clinic universitar. Se stie din practica medicala ca 90% din cazurile grele vin spre acestea din urma. Din aceste motive, si rata mortalitatii este mai mare decit valorile medii nationale. Centre universitare sint putine, iar orasele cu spitale sint mult mai multe. Acest fapt duce la stabilirea unor valori medii nationale gresite", a mai spus ec. Filipeanu.

Ministerul Sanatatii a anuntat prelungirea evaluarilor

Asociatia managerilor de spital din tara a trimis deja catre MS un memoriu in care isi exprima dezacordul fata de modul in care s-a facut aceasta evaluare. „S-a lucrat grosso modo, pe cifre si statistici, nu pe lucrurile care sint cu adevarat concludente. O evaluare de asemenea amploare trebuie foarte bine documentata si aplicata pe profilul fiecarui spital in parte. Oricum, cred ca vor interveni modificari, situatia nu are cum sa ramina asa", a declarat si ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon".

La sfirsitul saptaminii trecute, cind evaluarea la Iasi luase deja sfirsit, la ASP a venit o adresa de la MS in care se preciza ca termenul de evaluare se prelungeste, iar pina pe 30 martie trebuie inregistrate si verificate la nivelul comisiei de evaluare dosarele pentru fiecare spital in parte. „Nu inteleg ce ni se cere totusi. Noi avem respectivele dosare din 15 martie si le-am vazut deja. Nici nu ni s-au transmis alte criterii de evaluare", a declarat nedumerit dr. Hurmuzache.

Comentarii