Revolta directorilor de spitale

joi, 02 iunie 2011, 22:16
7 MIN
 Revolta directorilor de spitale

Sanatatea ieseana a fost lovita in plin de ultimele masuri luate de Ministerul Sanatatii. Modalitatea prin care spitalele au fost clasificate a stirnit nemultumirea celor mai multi dintre managerii unitatilor sanitare din Iasi. Daca in Cluj, de exemplu, exista patru spitale cu grad de competenta I M, cel mai mare pentru unitatile monospecialitate, iar in Bucuresti sint 16, in Iasi nu exista nici unul. "Clujul are prim-ministru, Iasul n-are", motiveaza presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Cei mai multi dintre managerii nemultumiti au cerut deja o noua evaluare. Altii sufla si-n iaurt si se multumesc cu ce au primit, de frica sa nu fie dati si mai in jos. Conducerile tuturor spitalelor iesene asteapta insa acum sa vada cum va fi finantarea. Stiu toti ca vor primi mai putini bani, dar deocamdata nu stiu cit anume.

Doar sapte spitale din intreaga tara au fost incadrate de Ministerul Sanatatii in categoria I de competenta. Aici Iasul are un reprezentant in Spitalul "Sf. Spiridon". Nu acelasi lucru se poate spune insa si la cea mai inalta categorie la spitalele monospecialitate. Din cele 21 cite au fost clasificate la I M din intreaga tara, nici unul nu este din Iasi. Spitale cunoscute ca fiind ultraspecializate si cu traditie in medicina de performanta au fost lasate pe dinafara in urma unei clasificari considerate de cei mai multi dintre managerii spitalelor iesene ca fiind una discriminatorie. "Noi am pierdut gradul I M pentru ca nu am indeplinit criteriul care se referea la procentul de pacienti internati din alte judete. Noi avem 29,13% dintre pacienti veniti din alte judete si ne trebuia un procent de 40%. Din punctul meu de vedere este exagerat si sint foarte nemultumit de ceea ce se intimpla. Facusem plan de conformare, fusese aprobat de Directia de Sanatate Publica, insa Ministerul Sanatatii nu a fost de acord. Sintem cel mai mare spital de copii din tara ca numar de paturi si deservim opt judete, avem medici ultraspecializati, insa ne vom trezi in situatia de a trata pacienti care ne vor fi trimisi de spitale din aceeasi categorie pentru ca acolo nu sint conditii de tratament si la noi sint", a declarat dr. Valentin Munteanu, managerul Spitalului de Copii "Sf. Maria". Acesta a cerut deja o reevaluare din partea Ministerului Sanatatii in speranta ca situatia se va schimba. Pe de alta parte, medicii spun ca orice s-ar intimpla pacientii nu vor avea de suferit, fiind primiti toti cei care vor avea nevoie de ingrijiri medicale. Cit priveste modul in care s-a facut evaluarea altor spitale din tara managerii ieseni prefera sa se abtina de la comentarii. "Eu nu am o privire de ansamblu si nu pot spune sa moara si capra vecinului. Probabil ca merita si celelalte spitale sa fie I M, dar meritam si noi. Nu inteleg de ce nu ni s-a aprobat planul de conformare", a mai completat dr. Munteanu.

"Cuza Voda" va refuza pacientii veniti din spitale cu aceeasi clasificare

In acelasi timp, la Maternitatea "Cuza Voda" s-a luat decizia, in cazul in care clasificarea nu se schimba, sa nu mai fie primite cazurile care vin din alte spitale care au acelasi grad de competenta. "Daca noi avem II M si alte spitale din alte judete au tot II M, atunci inseamna ca pot face aceleasi lucruri ca si noi. Deci nu se mai justifica trimiterea pacientilor aici. In cazul transferurilor intre spitale se vorbeste oricum la telefon si in cazul in care spitalele au acelasi grad de competenta avem posibilitatea de a refuza transferul", a declarat conf.dr. Maria Stamatin, directorul medical al maternitatii. Cu toate acestea, urgentele vor fi primite in spital indiferent in ce conditii vin. "Tot ce vine cu ambulanta e considerat urgenta si e tratat in spital. Urgente mai sint considerate si nasterile declansate, sarcinile cu patologie severa, hemoragiile puternice, infectiile generalizate, sarcina cu iminenta de prematuritate, placenta previa sau mama cu hipertensiune arteriala. De asemenea, fibroamele cu singerari importante sint urgente. In rest, ce poate fi programat va fi programat", a mai adaugat conf.dr. Stamatin.

Dupa terminarea bugetului se vor face liste de asteptare

De asemenea, conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi spune ca in cazul in care un spital depaseste valoarea pe care a contractat-o cu Casa de Asigurari de Sanatate atunci exista posibilitatea ca pacientii care nu sint urgente sa nu fie primiti. "Finantarea de la Casa de Asigurari se face in functie de gradul de competenta si bugetul scade daca ai un grad mai mic. Nu stiu exact cum se va face, deocamdata n-am avut ocazia sa studiez prea mult modul in care se vor aloca bani. Oricum, spitalul va primi pacienti in limita banilor pe care ii are si daca bugetul nu va acoperi toti pacientii atunci se vor face liste de asteptare. Daca pacientul nu e o urgenta atunci spitalul il poate refuza. Pe de alta parte, cum e cazul Maternitatii «Cuza Voda» care e in subordinea Consiliului Judetean Iasi, s-ar putea intimpla ca CJ sa hotarasca sa rezolve in spital intii problemele iesenilor si apoi ale celor din alte judete", a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.

Unele spitale nu fac contestatii ca sa nu piarda si ce au obtinut

La Spitalul Socola nemultumirile sint exprimate mai usor decit in alte unitati. "Ne convine II M. Noi voiam I M, dar decit sa ne dea gradul III, mai bine raminem cu II M. Nici noi nu ne-am incadrat in criteriul cu pacienti din alte judete pentru ca acum avem sub 40%. Vom pierde bani la buget, dar deocamdata nu stim cit. Exista niste calcule care se fac, dar nu am primit nimic oficial", a spus prof.dr. Calin Scripcaru, managerul spitalului. Pe de alta parte, acesta a recunoscut ca nu-i exclus ca in goana dupa gradul de competenta I M sa se ajunga la internari masive ale pacientilor din alte judete doar pentru a se ajunge la procentul de 40% impus de criteriile Ministerului Sanatatii. Aproape resemnare este si la Spitalul de Pneumoftiziologie, cel putin deocamdata. "DSP a propus pentru noi gradul I M, insa la noi doar 25% din internati vin din alte judete. A fost singurul criteriu pe care nu l-am indeplinit. Nu stiu cum se va face finantarea. Dupa ce vad ce bani primesc, voi stabili ce trebuie facut. Mi-as fi dorit I M, dar asta este", a declarat Dumitru Filipeanu, managerul spitalului.

Spitalul "Parhon" avea o singura problema pe care a remediat-o

Printre cei mai vehementi in declaratii s-a numarat si managerul Spitalului "C.I.Parhon". Prof.dr.Adrian Covic a fost printre primii manageri ieseni care au trimis memoriu la Ministerul Sanatatii, sustinind faptul ca spitalul pe care il conduce merita cel mai inalt grad de competenta. "Am primit in acest an o dovada a recunoasterii valorii medicilor din acest spital prin faptul ca sintem centru recunoscut si acreditat de Academia Medicala in cercetare. Intreg spitalul a fost renovat in ultimii ani si pacientii se bucura de un spatiu hotelier la cele mai inalte standarde. La spitalele din Cluj sau Timisoara care au obtinut o clasificare mai buna decit noi nu se fac atit de multe proceduri cite facem noi aici. Avem pacienti din toata Moldova si nu numai. Trebuia sa rezolvam o singura problema, respectiv cea cu pacientii externati si internati in alt spital in primele 48 de ore de la externare. Am facut un contract cu dr. Corneliu Morosanu si acum procedurile de insertie a cateterelor de dializa peritoneala si efectuarea fistulelor arterio-venoase se realizeaza la noi", a declarat prof.dr. Covic.  In adresa pe care deputatul Petru Movila a inaintat-o Ministerului Sanatatii se precizeaza ca spitalul si-a respectat planul de conformare si tot n-a primit gradul I M. "Pentru aceasta unitate sanitara a existat un singur indicator necorespunzator, respectiv proportia bolnavilor externati care se reinterneaza in alt spital, pentru patologie de acelasi tip intr-un interval de 48 de ore de la externare. S-a intocmit un plan de conformare, indicator care a fost deja realizat", a precizat deputatul Movila. Aceleasi probleme le are si managerul Institutului de Boli Cardiovasculare. Prof.dr. Grigore Tinica a declarat in nenumarate rinduri faptul ca in spitalul pe care il conduce se fac cele mai inovatoare interventii in chirurgia cardiaca, nu de putine ori inregistrindu-se aici chiar premiere nationale. De altfel, de anul trecut in institut a inceput si Programul national de infarct miocardic.

Astarastoae: "Cum sa n-aiba Clujul patru spitale I M?! Clujul are prim-ministru, Iasul n-are!"

Mai putin linistit in privinta clasificarii este presedintele Colegiului Medicilor din Iasi. "Criteriile pe care le-a stabilit Ministerul Sanatatii sint mai degraba tehnice si administrative, decit de competenta. Dar chiar si asa, nici macar pe astea nu le-au respectat in clasificare si noi vom cere explicatii in acest sens. Sint unele spitale, cum ar fi Institutul de Boli Cardiovasculare, care indeplineau toate conditiile pentru I M si totusi nu l-au primit. E o absurditate ce se intimpla si nu arata decit incompetenta celor care au facut criteriile de evaluare. Cum sa n-aiba Clujul patru spitale I M?! Clujul are prim-ministru, Iasul n-are!", a precizat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

Spitalele nemultumite de clasificare au parte si de sprijinul parlamentarilor ieseni. Deputatul Petru Movila a si trimis o adresa la Ministerul Sanatatii prin care solicita schimbarea gradului unor spitale in unul superior. Astfel, este vorba de Institutul de Boli Cardiovasculare, Spitalul "C.I.Parhon", Spitalul de Neurochirurgie, Spitalul de Copii "Sf. Maria" si Spitalul de Recuperare. "Serviciile medicale ale spitalelor din Iasi sint accesate de aproape patru milioane de locuitori, din toata zona Moldovei, iar decizia Ministerului Sanatatii referitoare la clasificarea in clasa II a unitatilor spitalicesti din Iasi nu este conforma cu realitatea. Il rog pe ministru sa reanalizeze documentatia inaintata de DSP Iasi si sa dispuna incadrarea acestor spitale intr-o clasa superioara", a declarat deputatul Petru Movila.

Comentarii