21.000 de salariati risca sa nu beneficieze de asistenta medicala

vineri, 07 februarie 2003, 00:00
4 MIN
 21.000 de salariati risca sa nu beneficieze de asistenta medicala

Situatia economica precara a unor agenti economici din zona Romanului si inconstienta unor patroni ar putea avea consecinte dezastruoase asupra celor care lucreaza in aceste unitati. Angajatii stiu una si buna: atita timp cit din salarii li se opreste contributia la asigurarile sociale de sanatate, atunci sint asigurati si au dreptul la servicii medicale gratuite. Inceputul acestui an, ca, de altfel, mai toti anii trecuti, e pe cale sa provoace un nou cutremur social. In evidentele Casei Judetene de Asigurari Sociale de Sanatate Neamt (CJAS) peste 150 de mii de persoane figureaza ca neasigurate. Dincolo de datele statistice se ascunde, insa, o drama care, odata cu aplicarea legii, va provoca destula suferinta.
Uite asiguratul, nu-i asiguratul
S-a scris foarte mult despre datoriile pe care le are CJAS de recuperat de la agentii economici. In zona Romanului, institutiile abilitate a recupera datoriile ar trebui sa le stie pe de rost: aproximativ 50 de unitati economice cu datorii cuprinse intre 50 si 100 de miliarde de lei. Unele datorii sint reesalonate, altele – in diferite forme de recuperare, cum ar fi sechestrul, somatii sau titluri executorii. De ce i-ar interesa aceste lucruri pe angajati?
Intr-o conferinta de presa, desfasurata la inceputul acestei saptamini, doctorul Ioan Lazar, directorul CJAS, a declarat: "Angajatii unitatilor cu datorii trebuie sa stie ca, potrivit legii, in cazul in care patronii nu vireaza, timp de trei luni, contributia la asigurarile sociale de stat, isi pied calitatea de asigurat".
Revenim din nou la statistica: din cele 152.000 de persoane care figureaza ca neasigurate, peste 21 de mii sint salariati. "Fie ca patronul retine contributia, dar nu o vireaza, fie ca o vireaza, dar nu spune pentru cine, in baza noastra de date angajatul nu figureaza ca asigurat. In acest caz, el pierde calitatea de asigurat si beneficiaza doar de un pachet minimal de servicii", a precizat doctorul Ioan Lazar.
Unde-i lege, nu-i tocmeala
In mod automat, pacientii care nu figureaza in evidentele CJAS ca asigurati sint taiati de pe listele medicilor de familie. Speriati, medicii contesta legalitatea acestei decizii. Medicul Filip Panait, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Roman, spune ca va da in judecata CJAS pentru ca i s-au taiat de pe lista aproximativ 400 de pacienti. "Potrivit Ordonantei 150, toti cetatnii romani sint asigurati, iar pierderea calitatii de asigurat are loc doar odata cu pierderea cetateniei. Ceea ce face Casa nu e legal. In conditiile in care ni se taie bolnavii de pe lista, atunci, ce rost mai are sa incheiem contractele cu Casa?", a afirmat doctorul Panait. Directorul CJAS sustine, insa, perfecta legalitate a acestei masuri, care, potrivit, spuselor sale, are rolul de a recupera mai repede datoriile. "Noi nu avem o evidenta clara a asiguratilor, pentru ca, chiar si in situatia in care angajatorul a virat contributia, eu nu stiu pentru cine a facut-o. Medicii de familie ar trebui sa citeasca legea pina la capat, nu numai articolele care le convin. Intr-adevar, calitatea de asigurat se pierde doar prin pierderea cetaniei, insa fiecare trebuie sa poata dovedi calitatea de asigurat. Daca el nu figureaza in baza noastra de date, ce pot eu sa fac?", mai spune directorul CJAS.
Fericiti cei saraci cu duhul
In aceeasi situatie se afla si 56 de primarii din judet. Refrenul e acelasi: fie n-au depus actele pentru persoanele care beneficiaza de ajutor social, fie au virat contributia, dar n-au specificat pentru cine. Din totalul persoanelor neasigurate, in evidente se afla 3.733 de persoane care beneficiaza de ajutor social. "In aceasta situatie sint si unele scoli din judet. Pot sa vorbesc cu primarii, pot sa dau agentii economici in faliment, insa problema medicilor n-am rezolvat-o. Acesti pacienti apar pe lista lor ca neasigurati. Medicii de familie vor fi platiti numai pentru pachetul minimal acordat acestor pacienti. Eu ii inteleg foarte bine pe medici. Tot ceea ce tine de Casa, facem, insa, daca asa este legea, eu nu pot face altceva decit sa ma conformez. Am trimis adrese primarilor, scolilor, agentilor economici. Am sesizat si Politia sa verifice daca nu e la mijloc un caz de frauda, atit timp cit se retine asigurarea si nu se vireaza. Mai mult de-atit nu pot sa fac! Practic, acesti pacienti sint neasigurati din cauza patronilor", mai spune doctorul Lazar.
In aceste conditii, dupa trei luni de zile, un angajat se poate trezi ca, dupa ce i s-a retinut pe statul de plata, periodic, contributia la asigurile de sanatate, nu beneficiaza nici macar de o injectie gratuita. Asta pentru ca, potrivit legii, neasiguratului i se acorda doar un pachet minimal de servicii. Adica urgentele. Adica nu e lasat sa moara ca un ciine. Si-atunci, pe cine sa stringi de git? Pe patronul care a "uitat" sa vireze contributia? Sindicatul, care in loc sa-ti apere drepturile, baga capul in pamint ca strutul? CJAS-ul, care ridica neputincios din umeri?
Romanul, din nou campion
Revenind la statistica, in judet sint 152 de mii de persoane neasigurate. Daca vor o reteta gratuita sau compensata, nu le-o da nimeni. Daca vor analize, trebuie sa platesca. Si lista neajunsurilor continua. Desi nu a putut da cifre exacte pentru zona Romanului, doctorul Ioan Lazar a afirmat ceea ce, de altfel, se banuia deja: cei mai multi datornici si cei mai multi pacienti neasigurati sint in zona Romanului. (Emilian PAL)

Comentarii