Barbati la maternitate

joi, 01 august 2002, 23:00
4 MIN
 Barbati la maternitate

O femeie gata sa nasca e adusa de urgenta, cu taxiul sau cu ambulanta, la spital. Sotul ei, transpirat si agitat, tipa dupa medic. Citeva asistente, cu targa, o transporta, cu calm, in sala de operatie. Barbatul o insoteste si o tine de mina tot timpul. In afara salii de operatie se aduna, bunici, rude, cunoscuti. Tigari fumate una dupa alta, tone de cafea. Dupa o asteptare greu de suportat, apare o asistenta care spune ca e fata. Acestea sint secvente pe care le vedem destul de des in filmele occidentale. Realitatea din spitalele romanesti e insa alta. Oricit de moderna ar fi o maternitate, barbatul se multumeste sa stea dupa un grilaj gros, ferecat cu lacat, cum e si cazul sectiei de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Municipal Roman.
Barbatii pot vorbi cu sotiile doar printr-un ghiseu, prin care ii strecoara ceva de mincare, haine sau flori. Intr-un astfel de regim draconic, dorinta ca un barbat sa-si tina sotia de mina, la nastere, pare imposibila. Medicii romascani, care lucreaza in aceasta sectie, sint destul de conservatori in ceea ce priveste aceasta idee. Filmele occidentale nu prezinta si microbii sau infectiile care pot aparea in cazul in care nu se asigura un mediu steril. Asa ca barbatii vor trebui sa se multumeasca, deocamdata, cu asteptatul dupa grilaj. Medicul obstetrician Dorel Romanescu spune ca, din cauza regimului sever care domneste in sectie, atitudinea lor a fost caracterizata de multi drept ceausista. Tatii nu pot asista la nastere deoarece s-ar incalca normele de igiena. "Noi nu sintem absurzi sa nu intelegem pe cei carora tocmai li s-a nascut un copil. Exista posibilitatea, pe care, insa, putini o cunosc, ca, in momentul in care vrea sa vorbeasca cu sotia, barbatul sa ia un halat din Triaj si sa urce aici. Daca s-ar permite tuturor sa asiste la nastere, pericolul unor infectii ar fi deosebit de mare. Lehuza este slabita, cu sistemul imunitar vulnerabil, iar copilul este si mai expus. Eu ma chinui de patru ani sa introducem sistemul roaming-in, in care, dupa nastere, mama sa stea alaturi de prunc. In felul acesta, s-ar rezolva alimentarea naturala a copilului, s-ar preveni abandonurile, insa nu sint fonduri. Pentru noi este vital sa asiguram un mediu cit mai steril, pentru a preveni imbolnavirile in sectie", afirma medicul Dorel Romanescu. Una din consecintele pozitive ale acestui regim este faptul ca in sectia de Obstetrica-Ginecologie nu s-a mai inregistrat, de citiva ani buni, vreun deces.
Cu tot regimul draconic, unii dintre tati mai reusesc sa se strecoare pe holuri, pentru o scurta imbratisare sau pentru a da sotiei o sticla cu suc. "Tin minte ca, dupa ce sotia mea a nascut, saream gardul de pe casa scarii, sa-mi vad sotia. Ma rugam de asistente, le dadeam flori sau ciocolata si ma lasau sa stau putin si cu copilul, cu conditia sa nu ma vada asistenta sefa", isi aduce aminte un tata care astepta pe hol venirea pe lume a unui alt copil.
Conservator in privinta acestei idei este si medicul specialist in obstetrica-ginecologie Virgil Trofin. El accentueaza faptul ca o sectie de Obstetrica-Ginecologie trebuie sa aiba un regim extrem de sever, avind in vedere sensibilitatea la imbolnaviri a mamei si a copilului. "Daca am avea substante dezinfectante deosebite, poate ca sotii ar putea asista la nastere. Nu poti permite oricui, mai ales unui barbat care are pantofi sau haine murdare, sa intre in sectie. In plus, este o problema de intimitate. Femeile, si mai ales femeile rrome, sint foarte pudice, chiar la un simplu consult ginecologic. Nu sintem impotriva legaturii sentimentale care s-ar putea crea intre sot si sotie, dar sanatatea este mai presus de toate. In urma cu 100 de ani, in Franta, femeile nu mai nasteau in spitale, pentru ca rata mortalitatii era foarte ridicata datorita microbilor", spune medicul Virgil Trofin.
Chiar daca se vor multumi doar cu lungile asteptari in spatele grilajului de la etajul IV, putini barbati ar vrea sa asiste la o nastere. Unii spun ca femeia trebuie sa nasca doar asistata de medici. Altii spun ca ei ar lesina daca ar asista la o nastere. Poate ca asa e firea lucrurilor si traditia noastra. Femeile spun ca, daca sotul ar asista la nastere, s-a schimba multe. In primul rind, relatia ar deveni mai puternica, iar notiunea de cuplu ar capata o alta dimensiune. Apoi, barbatul ar deveni mai responsabil, atit fata de sotie, cit si de copil. Dar, cine stie, poate ca mindria de a fi mama vine tocmai din singuratatea din sala de nastere, unde intra o persoana si ies doua. (Emilian PAL)

Comentarii