Caracatita "Elite" isi intinde tentaculele

joi, 17 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Caracatita "Elite" isi intinde tentaculele

Mirajul cistigurilor mari si fara prea mult efort i-a ametit din nou pe romani. Exemplul investitiilor de tip Caritas, Gerald sau FNI nu a fost destul de convingator pentru cei care au sperat sa devina milionari peste noapte, multi dintre acestia avind si acum incredere in astfel de "jocuri" piramidale, a caror "viata" este de scurta durata. Ultimul nascut este Clubul "Dynamic Elite".
1.700 de dolari – taxa de membru
Noul joc de tip piramidal si-a intins tentaculele in aproape toata Moldova. "Club Dynamic Elite" a luat fiinta in primavara anului trecut, la Constanta. In schimbul sumei de 1.700 de dolari, orice persoana este "admisa" in acest club, care promite cistiguri fabuloase de citeva mii sau zeci de mii de dolari. Singura conditie este ca noul membru sa convinga alte doua persoane sa depuna aceeasi suma si sa multiplice, la rindul lor, schema de joc. Fiecare nou membru participa la un interviu cu managerul zonal, un anume Costel Mutu, care isi desfasoara activitatea la Focsani si care se recomanda ca om de afaceri din Rimnicu Sarat. In aceasta faza, candidatului i se comunica mici detalii ale jocului, dupa care este invitat la Bucuresti, la o instruire amanuntita, care costa aproape 500 de mii de lei, bani achitati de catre noul venit in rindurile "elitistilor". La Bucuresti se platesc cei 1.700 de dolari, care confera platitorului calitatea de membru al clubului "Dynamic Elite".
Misiunea lui este de a racola alti membri care sa fie dispusi, la rindul lor sa scoata banul. Aceasta este conditia obligatorie ca noul venit sa se considere calificat. De pe urma fiecarui nou racolat, acesta va primi cite 400 de dolari, urmind ca restul banilor sa intre in contul asociatiei si a membrilor mai vechi.
Odata calificat, acesta va primi "titulatura" pompoasa de "business manager", el avind dreptul sa primeasca 1.000 de dolari pentru fiecare persoana adusa in club. Interesul sau va fi sa atraga cit mai multi membri, pentru a ridica o suma cit mai mare.
Romascanii au intrat in schema
Afacerea "Club Dynamic Elite" a intrat, relativ de putin timp, in Roman, dar a facut deja citiva adepti care, la rindul lor, sint in cautare de viitori "business manageri", adica alti fraieri de la care sa cistige. La sfirsitul anului trecut, citiva mici oameni de afaceri romascani si-au scos banii de la ciorap, s-au urcat in doua microbuze si, in mare taina, au plecat la Bucuresti sperind ca se vor intoarce cu un metru cub de bani. Din motive lesne de inteles, nu le vom publica, deocamdata, numele si functiile, avind certitudinea ca, in momentul in care vor sesiza ca au fost trasi pe sfoara, se vor prezenta, din proprie initiativa, la sediul redactiei si la Politie, pentru a-i deconspira pe initiatorii jocului piramidal.
Organizatorii piramidei se lauda ca au reusit sa racoleze persoane bine pozitionate in ierarhia sociala care sa ofere credibilitate "jocului". Principiul cistigului in progresie geometrica, datorat numarului tot mai mare de depunatori, sta, in mod evident, la baza afacerii "Elite". Teoretic, pentru ca toata lumea care intra in "hora" sa cistige, ar trebui ca jocul sa atraga nu doar populatia Romaniei, ci si a continentului.
In consecinta, cei de la baza piramidei vor fi, cu siguranta, pagubiti, fondul de risc existent nereusind sa acopere sumele investite de ultimii veniti. Anterioarele exemplele sint elocvente: Caritas, Gerald, SAFI sau FNI au generat explozii sociale.
Paravanul legal al piramidei "Elite"
Clubul Elite a fost infiintat in anul 2001 de catre 16 oameni "de bine" din Constanta, Calarasi si Bucuresti. Scopul asociatiei este "sprijinirea activitatilor de protectie sociala pe termen lung si mediu, stoparea cresterii numarului de someri, stoparea degradarii calitatii vietii membrilor clubului". Presedintele asociatiei este Constantin Dogaru, unu dintre membrii fondatori ai Clubului, care a cotizat, la debutul afacerii, cu 650 de mii de lei. Regulamentul de organizare a clubului prevede ca fiecare membru sa achite 300 de dolari USD la cursul de schimb din ziua platii si o taxa de inscriere de 100 de mii de lei.
Lacomia se plateste
Naivitatea de care au dat dovada, de multe ori, romanii, lasa loc, din nefericire, repetarii unor evenimente de acest fel. Jocurile piramidale sint interzise prin lege. Singurele jocuri asemanatoare acceptate sint cele de tip CAR, in colective de salariati, sau asa numitul "CAR tiganesc". Cu toate acestea, sint peste 5.000 de romani, din mai multe orase ale Moldovei si din sudul tarii care au pus umarul la imbogatirea initiatorilor afacerii "Club Dynamic Elite". Cu siguranta, de aceasta afacere se va mai auzi, in momentul in care inevitabilul crah se va produce. (Bogdan GOTCA)

Comentarii