CARNEA DE PASARE, LA CONTROL

Subtitlu

luni, 15 mai 2006, 21:06
3 MIN
 CARNEA DE PASARE, LA CONTROL

Ultimele focare de infectie cu gripa aviara descoperite in judetul Brasov au creat panica in intreaga tara, ajungindu-se la emiterea unor noi decizii pentru prevenirea extinderii acestei boli a pasarilor, care ar putea fi fatala in cazul extinderii la om. Pentru a vedea daca sint respectate masurile de prevenire a extinderii gripei aviare si in judetul nostru, Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Neamt a inspectat, ieri, cele cinci ferme de pasari care formau vechea platforma Avicola. „In teren nu au fost constatate nereguli si nici nu exista suspiciuni cu privire la infestarea pasarilor cu virusul gripei aviare. De altfel, in afara de controalele pe care le facem periodic, in urma cu doua saptamini a mai fost realizat un control venit de la Bucuresti si nici atunci nu au fost constatate nereguli. Urmeaza sa primim si raportul inspectorilor sanitari care au verificat daca in judetul nostru au fost comercializate produse din carne de pasare provenite de la fermele unde s-au descoperit pasarile infestate”, a declarat directorul DSV Neamt Lipan. Pentru orice eventualitate, autoritatile ramin in alerta, luind masurile necesare pentru instruirea populatiei cu privire la masurile de igiena ce trebuie respectate pentru a minimaliza pericolul infestarii cu virusul H5. „Am trecut la aplicarea Deciziilor 78, 79, 80, 81 si 82 emise de Comandamentul Central Antiepizootic. Vom distribui fluturasi prin mijloacele de transport si vom informa populatia cu privire la toate masurile ce se impun a fi respectate in aceasta situatie. Ca urmare a pericolului existent la nivelul tarii cu privire la raspindirea virusului H5, Comandamentul Central Antiepizootic a interzis transportul pasarilor pe intreg teritoriul tarii, masuri care vor fi respectate si in judetul nostru”, a declarat Dragos Vasiliu, medic veterinar in cadrul DSV Neamt.
In acest context, autoritatile sanitare au recomandat persoanelor care calatoresc sa evite contactul cu pasarile si cu zonele in care s-au descoperit pasarile infestate. Nu trebuie consumate produse din pasari, neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic. Ca si in cazul altor infectii, una dintre cele mai importante practici preventive este spalatul pe miini frecvent, cu apa si sapun, operatie care indeparteaza potentialele surse de infectie de pe piele si ajuta la prevenirea transmiterii bolii. In lipsa sapunului si daca miinile nu sint vizibil murdare se poate folosi alcoolul. La prepararea hranei, trebuie separata carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sint gata de consumat. Nu trebuie folosit acelasi cutit sau intrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sint gata de consumat. Toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv ouale, trebuie prelucrate termic cu atentie. Deoarece virusurile gripale sint distruse de caldura, temperatura pentru prelucrarea carnii de pasare trebuie sa fie mai mare de 70 de grade Celsius. Cei care umbla cu oua crude sau pasari trebuie sa se spele pe maini. Toate instrumentele sau suprafetele folosite trebuie spalate atent cu apa si sapun. Cei care cred ca au fost expusi gripei aviare trebuie sa-si urmareasca starea de sanatate timp de zece zile. Daca au febra, tusesc, au dificultati in respiratie sau daca se imbolnavesc in aceasta perioada trebuie sa consulte un medic. Inainte de consultatie, trebuie ca fiecare sa-i spuna medicului ce simptome are sau daca a venit in contact cu pasari suspectate de a fi bolnave. Potrivit Legii sanitar-veterinare, „apararea sanatatii animalelor si prevenirea transmiterii de boli de la animale la om este o problema de stat”. Nerespectarea masurilor referitoare la prevenirea sau combaterea bolilor transmisibile de la animal la om si comercializarea ilegala a carnii de pui asupra careia exista suspiciuni de gripa aviara se pedepseste cu inchisoare intre un an si 15 ani, in functie de consecinte.
Gripa aviara in scoli
Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Neamt a trimis adrese catre toate centrele zonale asupra pericolul pe care il prezinta gripa aviara. Suspiciunile care au planeaza in tara au determinat conducerea ISJ sa ceara directorilor unitatilor scolare sa reia programul de informare a parintilor si elevilor pentru prevenirea imbolnavirii cu virusul gripei aviare. Chiar daca suspiciunile nu se confirma, elevii, parintii si profesorii trebuie sa cunoasca informatii asupra pericolului gripei aviare si, in cazul in care se impune, sa ia masurile pentru amplasarea covoarelor antiaviare.

Comentarii