Copii condamnati la moarte

sâmbătă, 10 august 2002, 23:00
3 MIN
 Copii condamnati la moarte

Dupa 1990, virusul HIV a inspaimintat prin numarul victimelor, viteza de evolutie a bolii si absenta unui medicament care sa-i vindece pe cei infectati. Subiectul a tinut capul de afis al tuturor ziarelor din tara. Mame bolnave de SIDA, copii infectati cu HIV de la o banala injectie, toate acestea au ingrozit populatia tarii. Aceasta maladie, din nefericire nevindecabila, a facut mult mai multe victime decit cele inregistrate in statisticile oficiale. Teama, lipsa educatiei si prejudecatile au determinat o parte a populatiei sa-i marginalizeze pe acesti bolnavi, cam in acelasi mod in care erau izolati ciumatii in Evul Mediu. O vreme, scandalurile s-au tinut lant. Multi dintre parinti n-au vrut ca, in clasele in care studiau propriii copii, sa se afle si copii bolnavi de SIDA. Izolarea a facut mult mai multe victime decit virusul in sine.
240 de milioane de lei pentru a supravietui un an
Pina in prezent, la nivelul judetului Neamt, 320 de persoane sint infectate cu HIV sau bolnave de SIDA. In Roman, aceasta cumplita maladie a afectat 31 de oameni, dintre care 27 sint adulti si patru copii. Pentru ei, prietenul cel mai bun si singura speranta de viata este un flacon de medicamente, flacon care, de multe ori, ajunge la peste 20 de milioane de lei. In functie de stadiul bolii, un copil de 13 ani, care este socotit, din punct de vedere clinic, adult, are nevoie de 240 de milioane de lei pentru a supravietui un an. "In functie de numarul de cazuri pe care le avem, noi facem o statistica pe care o trimitem Centrului de Coordonare Iasi, iar acestea sint incluse pe lista de tratament. Toate cazurile care au nevoie de terapie trebuie sa fie justificate. Cazurile mai grave sint dirijate catre Piatra Neamt. Medicamentele variaza ca pret si sint foarte scumpe. De exemplu, un medicament poate sa coste 2,8 milioane de lei, iar un altul poate sa ajunga la 26 milioane de lei", afirma doctorul Valentin Goga, responsabilul pe judet cu probleme legate de HIV-SIDA.
Sapte persoane au decedat ca urmare a cumplitei maladii
Pe linga pacientii infectati, familia si cei care au intrat in contact direct cu bolnavii beneficiaza de investigatii gratuite. Fata de anii trecuti, doctorul Virgil Goga spune ca s-au inregistrat schimbari notabile si in privinta mentalitatii. "Oamenii au inceput sa se obisnuiasca cu situatia si au devenit mai intelegatori. Sigur, mai exista unele probleme, mai ales la nivelul scolilor. Si speranta de viata pentru un bolnav s-a imbunatatit. Din ceea ce am observat, s-au redus internarile si au scazut decesele. Putem vorbi de o speranta de 8-10 ani si chiar mai mult", adauga doctorul Goga.
Cu toate previziunile optimiste, maladia continua sa loveasca. Lipsa de educatie si conditiile sociale au facut ca, in primele sase luni ale acestui an, sa se inregistreze inca 30 de noi cazuri de infectare cu HIV, dintre care doua din Roman. La acestea se adauga faptul ca sapte persoane au decedat ca urmare a teribilei boli. Ceea ce e mai dramatic e ca printre acestea se numara si trei copii. (Emilian PAL)

Comentarii