Copii condamnati

miercuri, 05 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Copii condamnati

Situatia ar putea fi descrisa, statistic, cam asa: a scazut mortalitatea, a crescut natalitatea, au scazut pneumoniile, gripa ioc, varicela – mai deloc, rubeola – in crestere, dar nu atit cit sa ingrijoreze, tuse convulsiva – zero.
Cum orice sabie are doua taisuri, sau nu tot ce este bolnav se vindeca, oficialii DSP au precizat ca statistica se refera doar la indicatori, in functie de datele furnizate de medicii de familie, si nu la o evaluare reala a starii de sanatate.
In schimb, datele din Programul national de sanatate privind sanatatea femeii si copilului ar face pe orice romascan sa-si puna miinile in cap. Dupa ce-si va reveni din soc si va gindi la rece ar ajunge la o singura concluzie: saracia face ravagii. Practic, situatia se prezinta astfel: din tot judetul, Romanul este "campion" la bolile de categorie "grea" – are cei mai multi bolnavi de sifilis, are cei mai multi copii anemici, rahitici si distrofici. Bine ca ne-a mai ramas iubirea, caci, potrivit statisticilor, cele mai multe nasteri din judet – in mod paradoxal, mai putine decit in anul 2001 – s-au inregistrat la Spitalul Municipal Roman.
Anemia si rahitismul fac ravagii
Anul trecut, una din componentele Programului national de sanatate a mamei si copilului a cuprins profilaxia anemiei, rahitismului si a altor probleme de sanatate ale nou-nascutilor. Medicul specialist pediatru responsabil pe judet cu acest program, doctorul Adela Bocanet, a prezentat o statistica a copiilor cu probleme care au beneficiat de tratament gratuit. Pentru profilaxia anemiei, anul trecut au beneficiat gratuit de tratament 2.960 de copii, pentru care s-au cheltuit si cei mai multi bani: 664 de milioane de lei. Pentru rahitism, de tratament au beneficiat alti 4.467 de copii, tratamente in valoare de peste 280 de milioane de lei. "In privinta tratamentului rahitismului, au fost unele probleme in achizitionarea de medicamente, pentru ca exista o singura firma ce furnizeaza medicamente de acest tip, care nu poate face fata solicitarilor din intreaga tara. Tratamentul a fost distribuit gratuit inca din maternitate pentru toti nou-nascutii. In 2003, medicii de familie se vor implica in profilaxia anemiei, pentru ca acestia sint responsabili cu masurile profilactice. Tot pentru tratarea anemiei, 487 de femei gravide au beneficiat de tratament gratuit in valoare de 92 de milioane de lei", a afirmat doctorul Adela Bocanet
Din totalul numarului de copii care sufera de aceste afectiuni, cei mai multi se afla in Roman si zona Romanului: 308 de copii anemici, 126 de copii distrofici si 35 de copii rahitici. "Acest lucru se datoreaza, in primul rind, faptului ca in Roman si zonele arondate sint mai multi nou-nascuti. Apoi, zona Romanului, trebuie sa recunoastem, e o zona cu probleme mai grave", a precizat medicul Adela Bocanet.
"Boala rusinii" ramine in top
De parca n-ar fi de ajuns, in Roman si zona Romanului incidenta cazurilor noi de sifilis este cea mai mare din tot judetul. Daca in 2001 erau depistate 132 de noi cazuri de sifilis, anul trecut erau inregistrate 172 de noi cazuri. "In aceasta zona s-au inregistrat si cele mai multe nasteri premature. Din nefericire, ceea ce duce la cresterea cazurilor de sifilis sint si mamele bolnave, care nasc si transmit aceasta boala nou-nascutului. Tot la Roman s-a inregistrat si un deces matern din cauza sifilisului", a explicat medicul Maria Caescu, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica.
Elevele, principalele "abonate" la planning familial
Tot in cadrului programului national de sanatate, in judet au fost infiintate mai multe cabinete de planning familial, dintre care unul in Roman. Anul acesta, potrivit oficialilor DSP, se intentioneaza extinderea lor in mediul rural, prin cooptarea medicilor de familie in aceasta problema. Chiar daca s-au investit destul de multi bani in aceste cabinete, reprezentantii DSP au recunoscut ca unele dintre acestea, si in special cel din Roman, nu merg prea bine. "In general, cele mai multe femei care vin la aceste cabinete sint elevele. Cu toate ca femeile ar putea beneficia de contraceptive gratuite si de o educatie riguroasa, in zona Romanului intimpinam citeva probleme. Aici intervine factorul religios, pentru ca in zona aceasta sint multe femei catolice, iar religia nu le permite folosirea metodelor contraceptive, asa ca prefera sa aiba mai multi copii, ceea ce explica, intr-o oarecare masura, si numarul mare de nasteri", a precizat medicul Maria Caescu. (Emilian PAL)

Comentarii