Cum reusesc politistii sa-i prinda pe soferii implicati in accidente de circulatie

duminică, 02 martie 2003, 00:00
3 MIN
 Cum reusesc politistii sa-i prinda pe soferii implicati in accidente de circulatie

Multi dintre soferii implicati in accidente de circulatie si care au parasit locul faptei, convinsi ca nu vor fi depistati niciodata, s-au mirat foarte tare cind la usa le-a batut un politist care le-a spus ca trebuie sa de o declaratie cu privire la comiterea unui accident. De cele mai multe ori, acesti soferi au crezut ca nu vor fi depistati niciodata, gindindu-se ca in momentul in care au produs un accident nu au fost vazuti de nimeni. Realitatea este cu totul alta.
Urmele de la fata locului descopera autorul
In ultimii sapte ani, politistii romascani din cadrul Biroului Circulatie s-au confruntat cu peste 20 de cazuri in care, in urma comiterii unor accidente de circulatie soldate cu vatamari corporale, soferii implicati in aceste accidente au parasit locul faptei. Cu toate acestea, in timp destul de scurt, acestia au fost depistati de catre politie, ei fiind nevoiti sa dea socoteala pentru faptele lor. "Am avut multe astfel de cazuri. Pina la urma ,acestea au fost solutionate in mare parte. Pina acum, avem la activ doar doua accidente in care autorii nu au fost inca descoperiti. De exemplu, in urma cu trei ani, la Nisiporesti a avut loc un accident de circulatie in care un barbat aflat sub influenta bauturilor alcoolice a fost calcat de trei masini, una dupa alta. Victima a decedat. Singurul care a ramas la fata locului a fost soferul ultimei masini care a trecut peste victima, ceilalti doi parasind locul accidentului. Culmea a fost ca, in momentul in care ultimul sofer a trecut cu masina peste pieton, acesta era deja mort, lucru demonstrat ulterior de catre medicul legist. Astfel, soferul a scapat ieftim. Pe ceilalti doi i-am depistat mai tirziu. Unul era din Roman, iar cel care l-a accidentat primul pe barbat era din Bacau. A fost prins abia doua saptamini mai tirziu. Cind i-a fost verificata masina, sub aceasta au fost descoperite urme de singe de la victima. Chiar daca, inital, nu a recunoscut, pus in fata probelor, soferul si-a recunoscut vina", ne-a declarat subcomisarul Adrian Acozmei, seful Biroului Circulatie al Politiei Roman.
Un alt caz in care soferul a parasit locul accidentului a avut loc in urma cu doi ani, la Secuieni. Un sofer din Galati, venit in vizita la niste rude din Secuieni, a accidentat o femeie in sat, pe timp de noapte. Dupa accident, acesta a transportat-o pe femeie pe soseaua E 85 si a abandonat-o intr-un sant. "Dupa ce am fost sesizati, am demarat o serie de verificari in sat. Soferul implicat a venit si el la fata locului si a inceput sa puna tot felul de intrebari. Dupa modul in care s-a comportat, a dat de banuit. A fost legitimat, iar cind i-a fost analizata masina s-a vazut clar ca acea masina a produs accidentul", a mai afirmat subcomisarul Adrian Acozmei.
Chiar daca, in urma unui accident de circulatie soldat cu vatamarea corporala a unei persoane, soferul crede ca nu a lasat nici o urma care sa ii tradeze, acest lucru este aproape exclus. Chiar daca nu este depistat imediat, un astfel de sofer, cu toate masurile de precautie pe care si le ia, este aproape imposibil sa nu fie depistat, pina la urma, de catre politisti. "Modul de operare in astfel de cazuri este secret profesional. Au existat, insa, si cazuri, doua la numar, in ultimii sapte ani, in care inca nu s-a reusit prinderea soferilor care au comis accidente. Cu toate acestea noi facem cercetari, deoarece sint doua cazuri recente si speram ca si in aceste doua cazuri cei vinovati sa fie descoperiti", a mai afirmat subcomisarul Adrian Acozmei. (B.G.)

Comentarii