Danubiana va produce 19.000 de tone de zahar

joi, 11 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Danubiana va produce 19.000 de tone de zahar

Danubiana Roman a inceput miercuri, 10 octombrie, campania de procesare a sfeclei de zahar. Conform aprecierilor expertului de la Departamentul Agricol al Grupului Agrana, Ioan Puiu, productia de zahar realizata in acest an va fi dubla fata de cea a anului trecut. Fabrica va prelucra circa 170.000 de tone de sfecla de zahar, estimindu-se obtinerea unei productii totale de zahar alb de circa 19.000 de tone. Pentru realizarea productiei de sfecla necesare prelucrarii, Danubiana a incheiat contracte cu producatori de sfecla din Neamt, Suceava, Bacau, Buzau, Ialomita, Galati si Braila. Danubiana proceseaza 33% din productia de sfecla a Romaniei.
"In acest an, Agrana a oferit cel mai consistent pachet de prefinantare acelor asociatii sau societati comerciale care au cultivat o suprafata de peste cinci hectare, pentru a imbunatati productia si calitatea sfeclei de zahar. In cadrul acestui pachet, noi am oferit saminta, ingrasaminte chimice – circa 150 de kilograme de azotat de amoniu – tot pachetul de pesticide (ierbicide, insecticide si fungicide), o gama destul de larga de masini agricole (semanatori, masini de prelucrat solul, de aplicare a tratamentelor chimice si masini de recoltat sfecla de zahar tractate sau autopropulsate), precum si o prefinantare in bani sau in zahar de 10% din valoarea productiei care a fost precontractata. Valoarea acestui pachet se ridica la circa 60 – 70% din costurile unei tehnologii moderne", a decarat Ioan Puiu. Pentru campania de prelucrare a sfeclei din aceasta toamna, Danubiana a contractat 12.000 de hectare de cultura. Pentru anul viitor se are in vedere marirea suprafetei contractate pina la 20.000 de hectare, din care 15.000 de hectare in spatiul aferent fabricii din Roman si 5.000 de hectare in zona Buzau. Conditiile de precontractare vor fi relativ similare cu cele oferite in acest an, dar se incearca imbunatatirea structurii agricole. "Acest pachet nu se adreseaza celor care cultiva sub cinci hectare, chiar daca ei reprezinta in jur de 50% din totalul cultivatorilor. Noi dorim sa concentram suprafetele cultivate cu sfecla de zahar, pentru ca numai pe suprafete compacte putem practica o tehnologie moderna, complet mecanizata", a conchis expertul de la Departamentul Agricol al Agrana. (C.C.)

Comentarii