Dinastii la cirma Romanului

duminică, 09 februarie 2003, 00:00
4 MIN
 Dinastii la cirma Romanului

A ajunge in ziua de astazi avocat, procuror sau judecator presupune un enorm volum de munca. In plus, pentru a se vedea practicind o astfel de meserie, tinerii absolventi ai facultatilor de Drept din intreaga tara au nevoie de un sprijin si o indrumare din partea parintilor. Aceeasi situatie se regaseste in majoritatea familiilor de medici, chiar daca anii de studiu si importanta sociala a profesiei descurajeaza intrucitva copiii in a urma cariera parintilor. Puterea exemplului functioneaza ca lege si in cazul unor politisti, ai caror copii aleg sa calce pe urmele parintilor.
Copiii isi urmeaza parintii
Multi dintre magistratii romascani pe care ii putem intilni zi de zi pe culoarele Judecatoriei sau Parchetului Roman se inrudesc intre ei, fiind din ce ii ce mai rare cazurile in care avocatii, judecatorii sau procurorii nu au legaturi de rudenie cu colegii de breasla. Numai la Roman putem intilni citeva cazuri care intaresc aceasta regula, cazuri care pot fi explicate prin simplul fapt ca mare parte a copiilor de magistrati si-au ales sa profeseze meseriile alese, la rindul lor, de catre parinti. Un astfel de exemplu este cel al unuia dintre cei mai experimentati judecatori romascani, Pavel Calin, a carui fiica este prim procuror adjunct in cadrul Parchetului Roman. "Nu pot sa spun ca eu i-am impus fetei sa-si aleaga aceasta meserie. Ea a avut dreptul sa aleaga ce a dorit. Cind a dat la facultate, a fost alegerea ei, iar dupa terminarea facultatii a dorit sa devina judecator, la fel ca mine. A dat examen la Bucuresti, dar s-a inscris si pentru procurori. A luat ambele examene, atit la judecatori, cit si la procurori, dar a preferat sa devina procuror, pentru ca s-a ivit un post la Roman. Daca alegea sa devina judecator, ar fi trebuit sa faca naveta in alt oras sau chiar sa se mute", ne-a declarat judecatorul Pavel Calin.
Acesta nu este singurul exemplu de acest gen. Unul la fel de concludent este si cel al avocatei romascane Mioara Safta. Fiica acesteia, Adina, si ginerele Mircea au imbratisat si ei aceeasi meserie. "Cind era in liceu, pina in clasa a X-a, fata a dorit sa dea examen la medicina si sa urmeze cariera de medic a sotului meu. Dupa aceea, spre finalul liceului, a hotarit sa dea examen la Facultatea de Drept. Eu nu i-am impus nimic, ea a ales. A terminat facultatea si, acum, a devenit avocat, la fel si sotul ei. Eu i-am ajutat in aceasta meserie de fiecare data cind a fost nevoie si cind mi-au cerut acest lucru. Sint bucuroasa pentru alegerea ei", a afirmat avocat Mioara Safta.
In afara cazurilor in care copiii magistratilor au urmat aceleasi meserii ca ale parintilor, exista cazuri in care ambii membri ai unei familii sint magistrati. Aici putem enumera familiile Talmacel (el procuror, iar sotia judecator) sau familia Birjoveanu, unde ambii soti sint judecatori in cadrul Judecatoriei Roman.
Exista insa si un caz in care toti membrii unei familii au absolvit Facultatea de Drept, familia Tanase. Luminita Tanase este unul dintre cei mai cunoscuti notari din Roman. Sotul sau este procuror la Parchetul de pe linga Judecatoria Roman, iar fiul, Adrian, a ales sa urmeze cariera de succes a mamei sale, chiar daca aceasta a vrut ca el sa devina medic. "Eu m-am cunoscut cu sotul cind am dat examen de admitere la Facultatea de Drept. Dupa absolvire, ne-am casatorit. In ceea ce il priveste pe baiatul nostru, sincer, eu am vrut ca el sa urmeze medicina, insa sotul a dorit sa mearga la Drept. Asta nu inseamna ca i-a impus cineva sa urmeze Facultatea de Drept. A fost doar alegerea lui, iar acum a devenit notar", ne-a declarat Luminita Tanase.
Situatii asemanatoare sint si in alte domenii, cum ar fi, de exemplu, medicina, teologia sau politia. In ceea ce priveste acest ultim caz, cel mai elocvent este cel al familiei comisarului sef Costache Pricope, adjunctul comandantului Politiei Roman. Unul dintre cei doi fii ai sai este, in momentul de fata, student la Academia de Politie Bucuresti, el urmind sa devina, in curind, subordonat al tatalui sau.
Dinastia Socor
Sinomim cu perfectiunea si precizia chirurgicala, numele Socor a ramas in amintirea multor romascani drept cea mai renumita familie de medici care a "tinut in viata" orasul Roman. De-a lungul istoriei, sapte generatii de medici au intemeiat, practic, alaturi de alte nume, sistemul sanitar din Roman si Moldova. Originea acestei familii se pierde undeva, la 1884, cind medicul Gabriel Socor, alaturi de alti patru medici, preda la Universitatea de Medicina din Iasi.
Putini romascani stiu ca, in zilele noastre, familia Socor are un urmas la fel de important ca si membrii celorlalte generatii de medici. Directorul Spitalului Municipal Roman, doctorul Dan Arvatescu, spune ca, pe linia mamei, este descendent direct din familia Socor. "Mama mea a fost nascuta Socor, iar familia a avut, cred, sapte generatii de medici. In 1884, medicul Gabriel Socor, dupa care am primit cel de-al doilea nume, preda, alaturi de alti patru medici, la Facultatea din Iasi. Un alt medic Socor a fost intemeietorul catedrei de Fiziologie. Familia Socor a ajuns in Roman pe la 1930, cind Cristea Socor era consemnat in documentele acelor timpuri medicul orasului", precizeaza doctorul Dan Arvatescu.
De altfel, si din partea familie tatalui, el a fost inconjurat de medici. Pe linga mama sa, care, cum era si normal, a imbratisat cariera de medic, tatal doctorului Arvatescu a fost directorul Spitalului Municipal Roman timp de aproximativ 10 ani. Doua verisoare ale actualului director de spital au ales si ele profesia de medic, iar urmasii nu sint nici ei departe. Dat fiind ca si sotia sa este medic, doctorul Dan Arvatescu spune ca fiul lui a ales sa sustina, in vara, examenul de admitere la Facultatea de Medicina din Bucuresti. (B.G., E.V.P.)

Comentarii