Droguri in scolile din oras

vineri, 28 septembrie 2001, 23:00
6 MIN
 Droguri in scolile din oras

Prin sectiile Spitalului Municipal Roman au trecut citiva tineri romascani care prezentau simptome asemanatoare cu cele ale consumatorilor de droguri. In consecinta, de doua luni, la sectia ATI (Anestezie si Terapie Intensiva) a spitalului, patru paturi sint rezervate pacientilor consumatori de droguri. In mod dramatic, o fetita de 13 ani a ajuns la spital in criza, fiind suspecta de consum de droguri.
Tentatia raului din cauza disperarii
Mariana C. are doar 13 ani. A fost crescuta numai de mama, pentru ca taica-sau si-a parasit familia cind fata era inca in scutece. Mama, muncitoare, a trudit din greu pe unde a apucat, ca sa-si creasca cei sase copii cu care a ramas.
"Mi-a fost foarte greu! Stateam intr-o singura camera, adesea fara nici un venit. N-am reusit sa-i supraveghez intotdeauna. Pe la vreo 5 ani, Mariana a avut un accident de circulatie. La scoala n-a invatat prea grozav", se plinge mama, o femeie slabuta si firava, imbatrinita prematur din cauza necazurilor.
Anul trecut, inca din semestrul intii, fata a abandonat scoala. A plecat cu sora ei in Ungaria. Anul acesta, fata a revenit la scoala, repetind clasa a VI-a. Diriginta clasei a hotarit sa faca o excursie, in care a vrut sa mearga si Mariana. Miercuri, 26 septembrie, colegii de clasa i-au spus dirigintei ca Marianei i s-au furat 200.000 de lei, bani cu care trebuia sa-si plateasca excursia. In citeva minute, fetei i s-a facut rau, iar spasme puternice au inceput sa-i scuture corpul. Copilul acuza dureri in dreptul inimii. Salvarea a ajuns dupa mai bine de 30 de minute. Asistentul nu a reusit sa-i administreze, intravenos, o fiola de calciu, din cauza spasmelor. Dusa pe brate pina la ambulanta de un frate mai mare, chemat la scoala, fata a fost internata in spital, unde i s-au administrat perfuzii. Mama, care se afla la cules porumb la tara, a fost chemata la spital.
Suspiciune de consum de droguri
Fata a declarat, la internare, ca a consumat niste prafuri albe, aduse de niste fete, de la Bacau. A doua zi, Mariana a spus ca a luat doua pastile albe, pentru ca o durea capul. La insistenta medicului, interesat sa aplice un tratament corect de dezintoxicare, fata a povestit ca i s-a facut rau de la doua tigari cumparate de la un bar din apropierea scolii, desi in mod obisnuit nu i se facea rau de la tigari.
"Pacienta a fost internata cu o stare lipotimica si prezenta, la internare, un puls foarte scazut. La asta s-au adaugat fasciculatii ale membrelor inferioare, care au cedat dupa tratamentul cu sedative. I s-au recoltat probe de singe, care au fost trimise la laboratorul de toxicologie, pentru a determina substanta pe care a inghitit-o", a declarat doctor Ioan Chereji. Acesta spune ca exista suspiciunea consumului de droguri, dar ca in laboratorul Spitalului Roman nu exista posibilitatea determinarii cu exactitate a substantei pe care a inghitit-o pacienta.
Au aparut droguri in Roman
Daca analizele de laborator vor confirma ca Mariana a consumat droguri, acesta nu ar fi primul caz. De mai bine de un an, in unele scoli, baruri sau dicoteci din Roman au fost sesizate cazuri de consum de droguri, in special droguri usoare, amestecate in tigari. "Este adevarat ca acest fenomen a aparut si in Roman, in mai multe locuri publice. Chiar daca la o scara foarte mica, fenomenul exista. Noi efectuam cercetari in acest sens, insa activitatea cu privire la acest aspect necesita foarte mult timp pentru ca astfel de retele de trafic si consum de droguri sa fie anihilate", ne-a declarat colonelul Valerica Ciomirtan, comandantul Politiei Roman.
Medicii afirma ca un consumator de droguri poate fi usor depistat. In primul rind, miinile iti spun foarte multe: un usor tremur al degetelor, urme ale nenumaratelor intepaturi in zona antebratului (in cazul celor care isi injecteaza dozele). Privirea individului este pierduta, cel mai des acesta privind in gol, aparent inexplicabil. Consumatorii sint palizi la fata, au un chip de om bolnav. La toate acestea se adauga o stare de oboseala vizibila, fizica si psihica. Dupa ce isi ia portia de drog, individul redevine «fresh», avind senzatia ca este supraom.
Politistii pot dovedi un consumator de droguri doar cu un "corp delict"
Politia romascana are in atentie traficul de droguri usoare, practicat, la scara mica, in Roman. Cu toate ca exista semnale clare ca unii tineri romascani fumeaza marijuana si consuma droguri usoare, politistii nu au reusit sa aiba un caz concret de consum de droguri. Tinerii suspectati a fi consumatori de droguri se feresc sa pastreze asupra lor o cantitate mai mare decit cea a unei doze. Au fost cazuri cind, pentru a scapa de corpul delict, acestia au inghitit, pur si simplu, chistocul de marijuana. "Intr-adevar, avem semnale ca in Roman tinerii au inceput, mai timid, ce-i drept, decit in orasele mari, sa consume droguri usoare sau sa fumeze marijuana. Cele mai multe din aceste droguri provin din centrele universitare, cum ar fi Iasi. Atita timp cit acestia nu pot fi depistati in flagrant, nu pot fi decit retinuti si apoi eliberati. Fara «corpul delict», nu avem un caz flagrant de consum de droguri. Problema o constituie si lipsa unui laborator complex, in spital, care sa confirme, in urma unor teste speciale, prezenta si felul drogului depistat in organismul celui suspectat. Aceasta ar constitui o proba indubitabila in fata instantei. Sa nu uitam ca si consumul de alcool in amestec cu barbiturice are un efect similar cu cel al prizarii unui drog adevarat. In instanta se solicita probe concrete care sa ateste, in mod cert, ca cel in cauza a consumat droguri", a precizat colonelul Costachi Pricopi, adjunctul comandantului Politiei Roman.
Oficialitatile sint cu ochii pe drogati
Pentru a stopa acest fenomen care tinde sa ia amploare, a fost infiintata, recent, la nivelul judetului Neamt, o comisie antidrog. Comisia s-a constituit in cadrul Prefecturii Neamt si este formata din reprezentanti ai IJP Neamt, ai Inspectoratului Scolar, Directiei de Sanatate Publica, Directiei Judetene de Tineret si Sport si ai Directiei Generale pentru Protectia Copilului. Saptamina viitoare, membrii comisiei se vor reuni pentru a stabili regulamentul de functionare a acestei comisii si prioritatile ei. Comisia Antidrog va fi finantata de catre Ministerul de Interne, scopul ei fiind acela de a preveni si a depista potentialii distribuitori si consumatori de droguri.
Inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Judetului (ISJ) Neamt, Emil Creanga, a tras atentia directorilor de scoli ca este obligatoriu ca, la orele de dirigentie, sa se trateze subiecte privind combaterea consumului de droguri. In judetul Neamt s-a organizat, anul trecut, simpozionul "Cu drogurile risti mai mult decit isi poti imagina", care a avut caracter itinerant prin liceele si scolile nemtene. "Anul acesta, in scoli se va aborda, la orele educative, acest subiect, deosebit de serios. Dirigintii vor prinde in programul orelor educative astfel de subiecte, pentru diminuarea riscului consumurilor de droguri", a declarat Emil Creanga. Reprezentantii noului organism vor edita pliante, vor organiza mai multe actiuni in scolile judetului, vor monitoriza cu atentie scolile si persoanele care bintuie prin preajma acestora. Colonelul Vasile Stan, de la Jandarmeria Romana a spus ca reprezentantii institutiei sale, care supravegheaza scolile, asigurind respectarea linistii publice, au remarcat cresterea consumului de alcool si substante medicamentoase de tipul "Diazepam" si "Romparkin" in barurile din preajma scolilor. Aceste substante, consumate de catre tineri, dau o senzatie de euforie si sint periculoase pentru organismul tinerilor. "Problema drogurilor este abordata cu seriozitate de catre factorii cu responsabilitati in domeniul educatiei, in situatia in care consumul acestora are consecinte din cele mai nefaste pentru tineri", a declarat Emil Creanga. (F.O., B.G.)

Comentarii