Facilitati de finantare pentru IMM-urile romascane

duminică, 02 iunie 2002, 23:00
2 MIN
 Facilitati de finantare pentru IMM-urile romascane

La jumatatea anului 1999, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a demarat, cu sprijinul Uniunii Europene, programul "Facilitatea de finantare pentru IMM-uri" destinat tarilor candidate pentru integrarea in Uniunea Europeana. La 16 ianuarie 2002, Raiffeisen Bank si BERD au semnat un "Memorandum de Intelegere", prin care s-a creat cadrul general al colaborarii intre cele doua banci, iar la data de 20 mai 2002, Banca Agricola Raiffeisen si BERD au semnat Acordul de imprumut, in valoare de 15 milioane de euro.
Criterii de eligibilitate
Beneficiarii eligibili pentru finantare sint numai clientii noi ai Bancii Agricole Raiffeisen, de tipul intreprinderilor mici, firme (in asociere sau cu unic proprietar), persoane fizice autorizate si inregistrate. Pot avea acces la finantari IMM-urile cu cel mult 100 de angajati. Agentii economici care desfasoara activitati cu program permanent si nu au mai mult de 250 de angajati pot primi credite doar cu aprobarea scrisa a BERD. Finantarile sint destinate doar IMM-urilor cu capital majoritar privat, cu o cifra de afaceri anuala de maxim 40 de milioane de euro si o valoare totala a activelor anuale de maxim 27 de milioane de euro.
Tipuri de finantari
IMM-urile care indeplinesc conditiile de eligibilitate pot beneficia de urmatoarele tipuri de credite: credite mici – cu sume de maxim 125.000 de euro, destinate agentilor economici cu maxim 100 de angajati – si credite micro – cu suma maxima de 30.000 de euro, pentru agentii economici cu pina la 20 de angajati.
Valoarea maxima a finantarii ce poate fi acordata unui singur beneficiar este de 250.000 de euro, in doua transe de cite 125.000 de euro, iar durata maxima de acordare a unui imprumut nu poate depasi 4 ani.
Imprumuturile pot finanta proiecte de investitii in domeniul productiei, capital de lucru sau proiecte de modernizare si extindere a capacitatilor de productie. Nu vor fi finantate necesitati de capital circulant pentru activitatea de comert in valoare totala mai mare de 50.000 de euro, productia de echipamente militare si armament, institutii financiare, activitati de asigurare, productia si vinzarea tutunului si alcoolului, cazinourile, speculatiile financiare si funciare, investitiile pe piata de capital si refinantarea creditelor aflate in derulare.
Banca Agricola Raiffeisen urmeaza sa elaboreze normele si procedurile de acordare a creditelor, precum si nivelul dobinzilor si al comisioanelor practicate in cazul acestor finantari. (Alex NISTOR)

Comentarii