Fara investitii de miliarde – Orasul mistuit de flacari

sâmbătă, 15 martie 2003, 00:00
3 MIN
 Fara investitii de miliarde – Orasul mistuit de flacari

La un incendiu de mari proportii, Romanul ar putea fi mistuit de flacari. Interventia pompierilor ar putea fi inutila, atita vreme cit sursa de apa la care ar trebui sa apeleze este aproape inexistenta. Este vorba despre reteaua de hidranti a orasului, care ar trebui sa alimenteze masinile de interventie ale pompierilor. La o verificare efectuata de catre o echipa din cadrul Grupului de pompieri „Petrodava” din Piatra Neamt, s-a constatat ca in Roman exista doar 113 hidranti, din care 43 sint nefunctionali. Insa, dintr-o harta a retelei de hidranti din Roman reiese ca pe majoritatea strazilor orasului nu exista nici un hidrant.
Ca exemplu, pe strazile Smirodava, C.A. Rosetti, Mihai Eminescu, Ecaterina Teodoroiu, Anton Pann, Mihai Viteazu, Florilor, Petru Rares, Dobrogeanu Gherea, Rahovei, Titulescu, Roman Musat, Sucedava, zona Favorit, incendiile pot produce catastrofe. In pietonalul Stefan cel Mare, blocurile pot arde in voie pentru ca proiectantul nu s-a gindit si la hidranti. Aici, s-ar putea apela la hidrantii din interiorul societatilor comerciale. Insa, si aici ar putea aparea probleme, avind in vedere ca, prin reamenajarea spatiilor comerciale, unii patroni au anulat hidrantii. In plus, consumul de apa fiind contorizat, nimanui nu-i convine sa plateasca miile de metri cubi de apa pentru alimentarea masinilor de pompieri.
Singurele zone unde densitatea hidrantilor pare multumitoare sint, in general, cele unde predomina casele. Astfel, pot dormi linistiti romascanii care stau in cartierul Nicolae Balcesu, zona societatii Danubiana, Alexandru cel Bun, in zona cartierului lipovenesc, strazile Toma Stelian, Maramures, Olteniei, Banatului, Spiru Haret, Gheorghe Doja.
Responsabilul Primariei cu activitatea de Prevenire si Stingere a Incendiilor, Dorel Nastase, ridica din umeri si spune ca reteaua de hidranti este veche de zeci de ani si ca nu sint bani pentru infiintarea unei retele noi, care sa deserveasca tot orasul. „In fiecare an, noi facem o inventariere a numarului de hidranti, a starii acestora si cheltuim in jur de zece milioane pe an pentru intretinerea lor. Infiintarea unei noi retele de hidranti ar costa miliarde de lei. Teoretic, hidrantii ar trebui sa fie plini cu apa tot timpul, insa acest lucru depinde de presiunea din sistem”, a declarat Dorel Nastase.
Alimentarea hidrantilor se face de la reteaua de apa a orasului, de aceea in perioada in care in oras nu este apa, hidrantii sint „uscati”. Totusi, in caz de forta majora, pompierii pot alimenta de la Statia de Repompare din zona strandului, unde, in acest scop, exista in permanenta o rezerva de 1.500 de metri cubi de apa. „Din verificarile noastre reiese ca pe strada Bogdan Dragos, din 13 hidranti, functioneaza patru; pe strada Martir Closca functioneaza trei din noua; pe strada Energiei nu functioneaza nici unul; in strada Nicolae Balcescu functioneaza trei din sase existenti. In situatii deosebite, noi mai apelam la rezerva de apa de la societatile Petrotub, Romanceram sau Danubiana. Solutia ar fi constructia unei rampe mobile de alimentare pe malul Moldovei, care sa asigure apa in permanenta”, a declarat maiorul Ioan Alexia, purtatorul de cuvint al Grupului de Pompieri Petrodava. Acesta a completat ca astfel de controale privind existenta surselor de apa si respectarea normelor PSI se vor face si in comunele din zona Romanului. (C.Z., L.C.)

Comentarii