Fastrom Roman – "vaca de muls" pentru afaceristi

miercuri, 28 august 2002, 23:00
3 MIN
 Fastrom Roman – "vaca de muls" pentru afaceristi

In numarul de ieri al cotidianului "Ziarul de Roman" a fost publicat un material in care a fost prezentat modul in care o mare parte din activele Fastrom Roman au fost vindute, in primavara acestui an, de catre doi administratori judiciari, la preturi subevaluate, beneficiarul acestor bunuri fiind, in scripte, omul de afaceri Vasile Cojocariu. In afara afacerii excelente facute de catre acesta, vinzarea bunurilor Fastrom i-a imbogatit si pe altii. Printre acestia se numara cei doi administratori judiciari – Maria Duda si Neculai Bojescu – primarul comunei Gircina, Aurora Balan si fostul director al Fastrom – Constantin Lupu.
Vechi parteneri de afaceri Pentru ca lucrurile sa fie mult mai clare, vom prezenta modul in care s-au vindut bunurile Fastrom. Dupa ce societatea romascana a intrat in reorganizare judiciara, fostul director, Constantin Lupu, l-a anuntat pe un vechi partener de afaceri ca bunurile societatii vor fi scoase la vinzare. Aceasta cunostinta a directorului Lupu nu este altcineva decit Vasile Cojocariu, noul proprietar al fermei Simionesti care, timp de mai multi ani, a ocupat functia de sef de depozit la Centrul de Legume si Fructe (CLF) de la Tirgu Neamt. Timp de mai multi ani, CLF s-a aprovizionat cu legume de la serele Fastrom, sere administrate de catre sotia lui Constantin Lupu, Viorica Lupu. Avind in vedere faptul ca directorul Fastrom stia ca ferma de la Simionesti este profitabila, l-a instiintat pe Vasile Cojocariu despre vinzarea bunurilor Fastrom. Pentru ca vinzarea sa decurga fara probleme, s-a apelat la ajutorul celor doi administratori judiciari: Maria Duda si Nicolae Bojescu, cei care vindut bunurile Fastrom. Alegerea nu este chiar intimplatoare, avind in vedere si faptul ca, inainte de a detine functia de administrator judiciar, Maria Duda a fost angajata la SC Horticom Piatra Neamt, societate cu care atit Fastrom, cit si CLF-ul condus de Vasile Cojocariu, au avut relatii comerciale. Vinzarea bunurilor Fastrom nu se putea face fara avizul judecatorului sindic Decebal Sava, de la Sectia Comerciala a Tribunalului Neamt. Pentru vinzarea terenurilor aflate in incinta Fastrom s-a apelat la serviciile cadastrale ale primaritei comunei Gircina, care este expert in domeniu. Maria Balan este primar in comuna in care judecatorul Decebal Sava – cel care s-a ocupat de dosarul Fastrom, aminind o hotarire judecatoreasca de doua ori, pentru ca licitatia sa aiba loc – detine o casa.
Fostul director Lupu, imputernicit sa "pastoreasca" bunurile pe care le-a vindut Dupa ce o mare parte a bunurilor fermei din Simionesti au fost instrainate, printr-un artificiu facut la repezeala, cumparatorul Vasile Cojocariu l-a imputernicit pe directorul Lupu, printr-o procura notariala, sa "aiba grija" de bunurile respective. In urma acestei afaceri, persoanele implicate au avut de cistigat sume imense. Spre exemplu, din raportul intocmit chiar de catre cei doi administratori judiciari reiese clar faptul ca atit Maria Duda, cit si Neculai Bojescu, au cistigat, fiecare, cite 583 de milioane de lei. O suma frumusica i-a revenit si primaritei din comuna Girov, Aurora Balan, care a primit, pentru lucrarile cadastrale, suma de 485,4 milioane de lei. In total, valoarea onorariilor expertilor si administratorilor judiciari s-a ridicat la fabuloasa suma de 2,619 miliarde de lei.
Judecatorul Sava, acuzat de incalcare a legii
In data de 30 mai a acestui an, in urma unor verificari efectuate de catre reprezentantii Agentiei Domeniilor Statului (ADS) asupra "afacerii Fastrom", acestia au intocmit o nota, in care este specificat faptul ca "atitudinea discretionara si ilegala a administratorilor judiciari, sustinuti de judecatorul sindic Sava Decebal, nu este singulara, existind fata de ADS, la aceeasi societate, in toamna anului 2001, tentativa nereusita de sechestrare a unei mari cantitati de griu, apartinind Rezervelor Statului. Aceasta cantitate fusese incasata de ADS, in contul redeventei pe care o datora catre Fastrom, ulterior fiind revinduta catre Rezervele Statului, dar administratorii judiciari au sechestrat-o, cu acordul judecatorului sindic". In urma intocmirii acestui raport, specialistii ADS au sesizat ministerele Agriculturii si Justitiei. Celor doi ministri le-a fost solicitata efectuarea unui control, ce va fi realizat de catre Corpul Inspectorilor din Ministerul Justitiei. (Bogdan GOTCA)

Comentarii