Gratarul, berea si copanele, deliciile de week-end ale romascanilor

duminică, 29 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Gratarul, berea si copanele, deliciile de week-end ale romascanilor

Cei mai multi dintre romascani nu pot pleca in concediu la munte sau la mare, preferind – din considerente financiare – sa petreaca sfirsitul de saptamina in imprejurimile orasului. In topul preferintelor ramin Strandul si Dealul Marului. Gratarul, berea si pulpele de pui sint micile rasfaturi ale celor care se relaxeaza la iarba verde.
"Trei Iazuri" – locul preferat de pescari
Unul din locurile preferate de impatimitii unditei este lacul de la "Trei Iazuri". Cu o sticla de cafea, citeva tartine si, eventual, niste bere, pescarii merg la "Trei Iazuri" nu atit in speranta de a prinde ceva, cit pentru a se recrea. Asa se face ca duminica, inca de dimineata, vreo zece barbati stateau neclintiti pe malul apei. Si daca tot merg la peste, chiar daca nu-l prind, impatimitii unditei pot minca un peste la restaurant, pofta costindu-i vreo 80.000 de lei portia. Iar daca e sa petreci macar doua zile la pescuit, chiria unei casute este de 160.000 de lei pe noapte. Chiar daca gradul de confort nu e maxim, peisajul face toti banii.
Linistea, aerul curat, iazul si pilcul de padure de pe "insulita" fac din "Trei Iazuri" un real punct de atractie, acesta fiind unul din putinele locuri mai apropiate de Roman in care poti uita de necazuri.
Placinte poale’n briu si tochitura
Pentru cei care respecta traditia romaneasca, "Hanu Ancutei" este locul ideal in care etnografia, folclorul si turismul se imbina in mod armonios. Intre vechiul han si cel nou si-a facut aparitia o casuta din lemn, in care se comercializeaza diverse lucruri utile sau artizanale. Produsele sint facute in micile ateliere mestesugaresti ale harghitenilor. Cumparatorii sint numerosi, mai toate masinile in tranzit pe E85 oprind la "Hanu Ancutei". Aproape nimeni nu pleaca de acolo fara a cumpara un suvenir. Cea mai mare priza la piata o au diplomele pentru "Cel mai bun sot" sau casetele cu "Viagra". Papirusurile cu regulile despre munca, sefie si odihna sint cautate mai ales de tineri. Un artist popular si-a rezumat experienta de o viata intr-un dicton inscris pe o halba de bere din lut: "Mai bine ingrasat de bere, decit cocosat de munca!", motiv pentru care pretul este de "doar" 100.000 de lei. O caseta de bijuterii, care seamana mai mult cu o lada a comorilor, costa 250.000 de lei, exact cit o jacheta de dama, confectionata din piele intoarsa, de prima calitate. Hanul este cunoscut mai ales pentru mincarurile traditionale moldovenesti – vestitele placinte poale’n briu, tochitura, pui la ceaun – servite de hangite intr-o atmosfera sadoveniana autentica.
Week-end la iarba verde
Fara pretentia de a concura statiunile montane, motelul din "Dealul Marului" ofera minimum de distractie, liniste dar si racoarea padurii. Cu o patura, o geanta cu mincare si o lada de bere, 2-3 familii pot povesti, ulterior, ce petrecere "tare" au organizat in padure, la Dealul Marului. Pentru cei care doresc o petrecere in aer liber din care sa nu lipseasca dansul, Popasul Mara este locul ideal, asa cum petrecerile de la Motelul Condor sint o amintire placuta pentru cei cu dare de mina. (C.C.)

Comentarii