Intorsi de pe lumea cealalta

vineri, 12 aprilie 2002, 23:00
3 MIN
 Intorsi de pe lumea cealalta

Cardiacii sint socotiti ghinionistii sortii. Ei traiesc permanent sub amenintarea unui infarct care poate lovi oricind, fara mila. Boala nu tine cont de rugaciunile familiei. In momentul in care bataile inimii inceteaza brusc, sansele de supravietuire sint minime. Nu putini au fost intorsi de pe ultimul drum, chiar daca familia si-a luat, resemnata, ramas bun de la ei. Cit e minune si cit e stiinta, doar medicii o pot spune. Cert e ca medicii cardiologi au in palma simbolul a tot ceea ce inseamna viata si iubire. Ei se lupta, la propriu, cu moartea.
Socuri electrice pentru o inima obosita
Un caz cum numai in serialul american "Spitalul de urgenta" se poate vedea s-a petrecut la sfirsitul lunii martie, in Spitalul Municipal Roman. Pe 29 martie, a fost internat, la sectia Cardiologie, L.C., de 89 de ani, din Roman. El prezenta la internare o stare generala grava, dureri intense de inima, greturi, varsaturi si palpitatii. A fost diagnosticat cu infarct cu tulburari de ritm. Desi medicii i-au acordat medicatia preventiva, batrinul a intrat, dupa aproximativ o ora, in moarte clinica, prin fibrilatie ventriculara. "Pacientul a fost reanimat prin soc electric, la 300 de jouli (n.r. – defibrilatorul are maximum 360 de jouli), a reintrat in ritm normal, insa a ramas cu tensiunea zero. Respira rar si, uneori, facea stop respirator. Timp de aproximativ trei ore s-a mentinut in soc cardiogen, avind frecvente tulburari de ritm. A reintrat in moarte clinica si a fost nevoie de al doilea soc electric, la aproximativ o ora dupa primul. Pina la patru dimineata, pacientul a mai prezentat patru stopuri respiratorii, fiind ventilat artificial. Sansele de ameliorare erau minime", a declarat medicul cardiolog Victor Firastrau, seful sectiei de Cardiologie. Epuizind orice sansa, medicul a lasat membrii familiei sa-si ia ramas bun de la cel care renuntase sa raspunda la stimulii electrici. Pentru ca nu s-a obisnuit cu gindul de a se declara invins, Victor Firastrau a reluat procedura.
"Minunea s-a produs in jurul orei sase dimineata, cind familia nu mai credea ca poate fi salvat. Pacientul a devenit constient, cu tensiune si puls normale. Ulterior, evolutia a fost foarte buna, pacientul fiind externat pe 5 aprilie", marturiseste doctorul Firastrau. Acest fapt este incredibil si datorita faptului ca tratamentul a fost condus de un singur medic si efectuat de cei doi asistenti.
Sufletul privea din tavan corpul
In urma cu doi ani, tot in spitalul romascan s-a petrecut un alt caz, la fel de dramatic: medicii cardiologi au fost nevoiti, pentru a salva o pacienta, sa aplice 16 socuri electrice. Cazul a avut un final fericit, pacienta traind si in zilele noastre. "Succesul cazurilor depinde de monitorizarea pacientilor. Tocmai de aceea este necesara o statie centrala de monitorizare a pacientilor in spitalul nostru. Primele trei minute sint vitale. In legatura cu experientele vietii de dincolo de moarte, i-am intrebat pe toti pacientii care au fost in moarte clinica ce au simtit. Nimeni nu si-a adus aminte nimic. Intr-un singur caz, un pacient care intrase in moarte clinica timp de citeva secunde mi-a povestit, dupa ce si-a revenit, ca, in acele citeva secunde, privea din tavan spre corpul sau", rememoreaza medicul Victor Firastrau.
Acum, tratamentul bolilor de inima s-a schimbat. Sansele de supravietuire in cazul unui infarct au crescut. Cel mai mult, insa, conteaza o inima sanatoasa. Si indirjirea unor medici care au facut din salvarea vietilor omenesti o profesie. (Emilian PAL)

Comentarii