Invitatie la ecumenism

marți, 21 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Invitatie la ecumenism

Luni, 20 ianuarie, Seminarul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a fost gazda unui eveniment deosebit de important. Preasfintitul Petru Gherghel, Episcop de Iasi, si Preasfintitul Ioachim Bacaoanul, Episcop de Roman, s-au intilnit in cadrul sesiunii de comunicari stiintifice "O comoara in vase de lut". Evenimentul vine sa marcheze inceputul Saptaminii de rugaciune pentru unitatea crestinilor, intilnirea inaltelor fete bisericesti reprezentante ale celor doua biserici, fiind, de fapt, o invitatie la ecumenism.
In prezenta a numerosi prelati catolici si ortodocsi, a unor oficialitati locale, printre care viceprimarul Romanului, Vasile Cojocariu, presedintele Organizatiei locale PSD, doctor avocat Ioan Chelaru, si vicepresedintele organizatiei PSD, doctor Dan Arvatescu, cele doua biserici au pus accentul pe ecumenism ca o cultura si ca o reintoarcere la mostenirea comuna. Conferinta a inceput cu prelegerea sustinuta de preot profesor Cornel Berea. In mod surprinzator, acesta a prezentat o tema cu care credinciosii sint mai putin obisnuiti. Pornind de la Bibilie, preotul Cornel Berea a facut o analiza extrem de pertinenta a fenomenului emigrarii si implicatiile sale sociale, raportat la fenomenul de globalizare. Discursul a fost o provocare adresata celor doua biserici, ridicind, in final, intrebarea: ce va face, din punct de vedere social, Biserica?
Dupa prelegerea preotului profesor Cornel Berea si dupa audierea citorva piese corale din repertoriul religios bizantin si latin, interpretate de studentii teologi franciscani, au urmat conferinta Preasfintitului Episcop Vicar al Romanului, Excelenta Sa Ioachim Bacaoanul, intitulata "Ecumenismul sau intoarcerea catre mostenirea comuna" si conferinta Excelentei Sale, Monseniorul Petru Gherghel, Episcop de Iasi, cu titlul: "Pasi spre o cultura a ecumenismului".
In cuvintul sau, Preasfintitul Ioachim a observat ca anul acesta reprezinta un an jubiliar al initiativei denumita "Octava mondiala de rugaciune pentru unitatea crestinilor", deoarece se implinesc 70 de ani de cind un pastor protestant si un abate catolic au dat inceput, in perioada 1932-1933, acelor intilniri de rugaciune comune, extinse astazi la intreaga lume crestina. Preasfintitul Ioachim a subliniat faptul ca este important sa existe convingerea ca "unitatea in diversitate" este obiectivul ecumenic, care ar trebui sa devina un obiectiv comun, ca un fel de reintoarcere la origini. Acesta a mai afirmat ca ecumensimul trebuie cultivat pe doua directiii: verticala, ceea ce presupune o reconciliere intre Biserici la nivel teologic si al adevarurilor de credinta, si orizontala, ceea ce inseamna o infruntare comuna a problemelor cu care omul si societatea se confrunta.
Interventia Preasfintitului Petru Gherghel s-a axat pe ilustrarea "pasilor" facuti in directia unei noi spiritualitati ecumenice. Pornind de la tema comunicarii stiintifice "O comoara in vase de lut", Excelenta sa a scos in evidenta faptul ca fragilitatea umana este in posesia unei comori care i-a fost data de sus. Aceasta "comoara" nu este proprietatea unei Biserici sau a alteia, ci este a tuturor celor care cred in Cristos. Preasfintitul Gherghel a trecut in revista tentativele de unire facute, de-a lungul veacurilor, de diferitele Biserici, fara rezultate concrete, dar constituind, totusi, pasi importanti in aceasta directie. Episcopul Gherghel a mai prezentat adunarii un important document european, din 21 aprilie 2001, promulgat la Strasbourg de catre Consiliul Ecumenic al Bisericilor si reprezentantii Bisericii Catolice, document programatic care angajeaza responsabil pe fiecare Biserica in parte. Sesiunea de comunicari stiintifice a luat sfirsit la orele 18, cind reprezentantii celor doua biserici, impreuna cu cei prezenti, s-au rugat pentru ca acest deziderat – unirea bisericilor – sa poata fi realizabil. (Emilian PAL)

Comentarii