Medicii de familie ies in strada

marți, 28 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Medicii de familie ies in strada

Facute, parca, dintr-o totala lipsa de respect fata de asigurati si de medici, noile prevederi din sistemul sanitar continua sa faca victime. Dupa medicina scolara, spitale, care s-au vazut inglodate in datorii, fara alte posibilitati financiare, si alte institutii din sistem care au resimtit acut bugetul mult prea peticit al acestui capitol, acum, a venit rindul si medicinei primare sa fie lovita, spulberind astfel iluzia ca in tara noastra mai sint lucruri care merg normal.
Medicii de familie din Roman si zona Romanului spun ca noul Contract-cadru este nemultumitor, iar in cazul in care va ramine in aceasta forma, medicii vor refuza semnarea acestuia, blocind, astfel, tot sistemul sanitar. Potrivit aprecierilor doctorului Filip Panait, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Roman (AMFR), se pregatesc mai multe masuri de protest, insa e prematur sa se vorbeasca de o greva a medicilor. Potrivit noii legislatii, fondurile alocate medicinei primare vor fi micsorate, medicii afirmind ca, in aceste conditii, pentru a face medicina vor trebui sa puna bani din propriile buzunare. Valoarea minima garantata a punctului "per capita", adica pentru fiecare asigurat inscris pe lista, a scazut de la 10.400 de lei, cit era anul trecut, la 9.565 de lei, in acest an. Chiar daca valoarea punctului pe servicii medicale a crescut la 6.050 de lei, medicii de familie se pling de faptul ca nu au fost precizate inca serviciile care vor fi platite de catre Casa. In aceste conditii, doctorul Panait afirma ca nici el, nici alti medici din Roman nu vor semna contractul cu Casa Judeteana de Asigurari, blocind, astfel, tot sistemul sanitar. "In primul rind, Colegiul Medicilor, organul nostru reprezentativ, nu a fost consultat in aceasta privinta. Mai mult, printr-o ordonanta de guvern, Colegiul s-a transformat doar intr-un organ reprezentativ, iar noi am pierdut dreptul de negocieri. Este un drept al muncii esential, iar noi putem sa-l recistigam in instanta. Daca vor sa usureze sarcina spitalelor prin tratamentul in ambulatoriu, atunci sa ne dea si bani pentru acest lucru. E o bataie de joc la adresa unor oameni care au facut ani buni de facultate", a spus doctorul Panait.
Presedintele AMFR a mai afirmat ca a discutat cu mai multi medici din oras si din tara pentru a pune la punct o forma de protest. Una dintre acestea ar fi migrarea medicilor in strainatate sau semnarea unui contract cu alte Case de Asigurari, gen Casa Transporturilor, falimentind, astfel, Casele Judetene. "De greva, deocamdata, nu poate fi vorba, pentru ca am invatat din greselile anilor trecuti, cind au murit pacienti. Am inteles ca vineri, colegii nostri din Bucuresti organizeaza un mars de protest, iar noi asteptam acum autorizatia de a participa la acest protest. Daca nu se rediscuta contractul, il vom semna cu obiectii, adica sa fie valabil pe trei luni si nu pe un an. Sintem decisi sa luptam pentru fiecare leu in plus", a mai spus doctorul Panait.
Un alt motiv de nemultumire al medicilor de familie il constituie si faptul ca, potrivit contractului, ei vor trebui sa acorde ingrijiri medicale pentru orice urgenta medico-chirurgicala, in conditiile in care multe din cabinetele din mediul rural nu au dotarea necesara pentru astfel de interventii. (Emilian PAL)

Comentarii