Orasul congelator

vineri, 21 iunie 2002, 23:00
4 MIN
 Orasul congelator

Aproximativ 37% dintre romascanii care locuiesc la bloc s-au debransat de la reteaua de furnizare a agentului termic. Directorul tehnic al Goscom, Neculai Stan, afirma ca, in aceste conditii, doua centrale termice, CT 26 si CT 23, nu vor mai functiona la iarna. O parte dintre abonati au renuntat la caloriferele din una sau doua camere, dar cea mai mare parte sint debransati total. Pina in prezent, din cele 19.500 de apartamente ale municipiului Roman, 7.600 nu vor mai primi deloc agentul termic, iar 3.400 – partial. "Raportat la numarul apartamentelor din Roman, noi credem ca am pierdut intre 35 si 37% din clienti. Problema cea mai delicata este ca debransarea apartamentelor s-a facut pe o plaja destul de larga, in sensul ca la unele scari de bloc au mai ramas doar cite doi sau trei abonati. In aceste conditii, deja am primit semnale clare de la asociatiile arondate centralei termice nr. 26, din cartierul Favorit, ca nu mai vor ca centrala sa fie pornita. Si asociatia nr. 43, arondata centralei termice 23, ne-a cerut oprirea centralei. Probabil vom avea solicitari si de la centrala nr. 27", a declarat Neculai Stan.
Romascanii aleg debransarea
Recordul la debransari apartine asociatiei 7 "Smirodava", unde, din cele 500 de apartamente, 70% sint debransate, partial sau total, de la reteaua termica. Iarna trecuta, locatarii din cadrul acestei asociatii au platit la intretinere sume cuprinse intre 1,5 si 3,5 milioane de lei, in functie de suprafata apartamentului si de numarul de persoane. Pentru ca romascanii se tem ca vor plati sume exagerate pentru a achita contravaloarea agentului termic, se pare ca debransarile vor continua in cadrul asociatiei de pe strada Smirodava. "Daca nu se vor monta centrale de bloc la noi in zona, va fi nenorocire pentru locatarii din apartamentele nedebransate. Locatarii din cadrul asociatiei 7 vor plati la iarna cam 4-5 milioane de lei, lunar, la intretinere, deci ne asteapta vremuri grele. Am solicitat societatii Goscom construirea in regim de urgenta a doua centrale termice de bloc, pentru ca CT 6, de care asociatia noastra depinde, este mult prea veche si pierderile de pe retea sint mult prea mari. Goscom are ca prioritati construirea altor doua astfel de centrale, ceea ce presupune ca solicitarea asociatiei noastre are sanse minime de realizare in aceasta iarna", a declarat administratora asociatiei, Melania Nistor.
Asociatia 35 renunta la caldura
O situatie deosebita se inregistreaza la Asociatia 35, unde, desi sint debransate doar 40% din cele 414 apartamente, locatarii nu mai au de unde sa plateasca intretinerea si au hotarit sa renunte la folosirea centralei termice din zona, care este veche si cu un randament deosebit de scazut. "Iarna trecuta, intretinerea ne-a costat lunar intre 1,5 si 2,5 milioane. Lumea este saraca, sintem multi someri si pensionari, care sint revoltati pentru ca nu se mai acorda nici subventiile pentru plata agentului termic. Locatarii acestei asociatii au hotarit sa inchidem centrala termica, incepind din aceasta iarna, pentru ca nu au de unde sa plateasca de doua sau de trei ori mai mult decit cistiga intr-o luna, numai pentru intretinere", a declarat Elena Radoveanu, administratora asociatiei.
La Asociatia 4RM – intretinere ieftina si apa calda
Cel mai mic numar de debransati se inregistreaza la asociatia 4 RM, unde, din cele 378 de apartamente, doar 20% sint debransate. In cursul iernii trecute, locatarii asociatiei 4 RM au platit la intretinere intre 750.000 de lei si 1,5 milioane de lei, iar preturile nu vor creste in iarna urmatoare decit cu citeva zeci de mii de lei, deoarece reteaua de transport a agentului termic este in curs de modernizare. "La noi in asociatie este o situatie mai buna deoarece nu avem datorii catre nici o regie si pentru ca lucrarile de modernizare a centralei si a retelei termice au inceput si vor fi finalizate la timp. Cresterea pretului gigacaloriei va fi compensata cu reducerea pierderilor de pe retea, ceea ce va insemna ca vom plati in jur de un milion de lei, lunar, la intretinere. In plus, e posibil ca asociatia noastra sa fie singura care va beneficia din nou de apa calda, peste o saptamina, pentru ca sintem o asociatie de buni platnici", a declarat Nicolae Balteanu, administratorul asociatiei 4 RM.
Solutia ideala – centrala de bloc
Goscom a solicitat asociatiilor de proprietari, inca din luna mai, liste cu abonatii care doresc sa renunte la caldura. Directorul tehnic al Goscom a spus ca, in urma cererilor primite de la asociatiile de proprietari, societatea si-a facut un program de investitii la centralele termice care vor functiona la capacitate normala. "Ne-am orientat catre centralele care vor functiona. Vom ramine cu mai putine centrale termice si ne vom concentra eforturile pentru modernizarea acestora. Nu putem face investitii intr-o centrala care nu are viitor", a afirmat Neculai Stan.
In acest an, Goscom va investi in CT 4, aceasta fiind considerata una dintre cele mai profitabile, in sensul ca numarul de debransari este insignifiant. Aici se va finaliza inlocuirea intregii retele termice, inceputa anul trecut. Lucrarea costa in jur de 1,2 miliarde de lei, iar o parte din bani provin de la Agentia de Conservare a Energiei. Anul 2002 este primul in care Goscom obtine finantare si din alta parte decit Consiliului Local. "Am obtinut 2,5 miliarde de lei, care vor fi impartiti catre centralele termice 4, 11 si 14", a declarat Neculai Stan.
Pe linga reparatii si modernizari, Goscom continua sa instaleze centrale termice de bloc. Astfel, la blocurile 3 si 5, de pe strada Bogdan Dragos, se instaleaza o centrala termica pe cheltuiala societatii. (Alex NISTOR, Cristian GALAN)

Comentarii