Paduri si case pentru Episcopia Romanului

joi, 16 august 2001, 23:00
2 MIN
 Paduri si case pentru Episcopia Romanului

Odata cu intrarea in vigoare a Legii 10, cu privire la retrocedarea terenurilor si cladirilor nationalizate de catre regimul comunist, Episcopia Romanului, prin intermediul parohiilor pe care le are in subordine, a depus nenumarate cereri de retrocedare a paminturilor si cladirilor confiscate. Pina acum, cererile de retrocedare depuse de catre reprezentantii Episcopiei Romanului nu au fost onorate. Biserica a detinut mari suprafete de pamint arabil, paduri si imobile, atit in Roman, cit si in alte localitati.
Romanul ar putea ramine fara Parcul Zoo
Printre revendicarile depuse de catre Episcopia Romanului si parohiile arondate acesteia, doar in zona Romanului, fara a lua in calcul parohiile din judetul Bacau, se afla cinci case si citeva sute de hectare de teren arabil si de paduri. "Dintr-un calcul facut de catre noi, pe baza actelor pe care le detinem, a reiesit faptul ca Statul ar trebui sa ne dea inapoi o mare suprafata de pamint si citeva cladiri care au apartinut, in trecut, Bisericii. Am depus cereri pentru retrocedarea a trei cladiri situate in zona Parcului Zoologic, cit si a terenului din zona, a cladirii situate vizavi de centrul comercial Victoria si pentru o casa parohiala in statiunea Slanic Moldova, bunuri care au apartinut Episcopiei Romanului. Tot pe baza actelor pe care le detinem, Episcopia Romanului a cerut retrocedarea a 350 de hectare de padure in zonele Gidinti si Stanita. Daca ar fi sa luam in calcul si pamintul detinut de catre parohiile din zona Romanului, cred ca ar trebui sa ni se retrocedeze si alte aproximativ 400 de hectare de pamint arabil", ne-a declarat Ionel Tutuianu, purtatorul de cuvint al Episcopiei Romanului.
In urma demersurilor facute de catre reprezentantii Episcopiei Romanului, pina in acest moment, institutia a primit trei cladiri in zona Parcului Zoologic din Roman. "Nu puteam avea pretentii ca, in acest moment, sa ni se dea si terenul pe care este amplasat Parcul Zoo, deoarece ar insemna ca orasul sa ramina fara parc. Nu putem face asa ceva. Asteptam ca reprezentantii Consiliului Local sa gaseasca o solutie pentru a muta parcul in alta parte. Dupa aceea, aici intentionam sa amenajam un centru ecumenic, asa cum l-a ctitorit Episcopul Melchisedec", a precizat Ionel Tutuianu.
In urma cererilor de retrocedare depuse catre consiliile locale ale comunelor arondate municipiului Roman, doar o mica parte din paminturile stapinite, inainte de anul 1945, de catre Biserica, au fost retrocedate. In mediul rural, din cele aproape 50 de parohii ortodoxe care au avut in proprietate mari suprafete de pamint arabil sau paduri, au fost reimproprietarite, cu mici exceptii, cu aproape 1,5-2 hectare de pamint, ceea ce reprezinta aproximativ 1% din intreaga suprafata detinuta in trecut. (Bogdan GOTCA)

Comentarii