Parintii cotizeaza cu un miliard la scoli

joi, 18 martie 2004, 00:00
3 MIN
 Parintii cotizeaza cu un miliard la scoli

De indata ce copiii lor pasesc pragul scolilor, parintii se transforma in adevarati finantatori ai acestor
institutii. Adultii platesc in fiecare an fondul scolii, din care se cumpara parchet, vopsea, banci noi, perdele sau orice alt ceva de folos in clasa. Suma cu care contribuie parintii la intretinerea scolii este diferita de la scoala la scoala. Cu cit scoala este plasata mai aproape de centrul orasului, cu atit „cotizatia” pe care o achita parintii este mai insemnata. Suma este stabilita in fiecare an de parintii aflati in conducerea comitetului de parinti, de cele mai multe ori acestia fiind mai cu dare de mina. Sumele pe care ei le considera mici pot insemna foarte mult pentru familiile care traiesc din ajutorul de somaj sau din salariul minim pe economie, mai ales in situatia in care familia are mai multi copii la scoala. De multe ori, pentru ca le este rusine sa recunoasca ca nu au de unde si pentru ca nu vor sa-si puna copiii in situatii umilitoare in fata clasei, acestia renunta la cheltuieli necesare pentru a plati fondul scolii. La Scoala nr. 7, aflata spre periferie si cu copii mai putini, pentru fondul scolii parintii platesc cite 50.000 de lei pe an. Clasele nu au mobilier nou si nici acel aer de modernitate care te intimpina in scolile din centru. „Nu ne permitem sa cerem sume mai mari pentru ca stim ca nici nu se vor stringe. Majoritatea copiilor din scoala noastra provin din familii defavorizate din punct de vedere financiar si nici cei 50.000 de sint platiti de toti parintii.
Cu acesti bani incercam sa cirpim acolo unde avem nevoie. Se mai strica un intrerupator, mai cumparam o vopsea sau maturi. Cea mai importanta achizitie din fondul scolii a fost faxul, un televizor si un video, pentru care am economisit banii din fondul clasei doi ani la rind”, a spus directoarea Scolii nr. 7, Ecaterina Popa. Cheltuielile cu fondul clasei sint mai mari pentru parintii care au copii in clasele de inceput, in clasa I sau in clasa a V-a. Luind contact cu realitatea existenta in scoli si cu fondurile infime de care dispun unitatile de invatamint, pe parinti nu-i lasa inima sa vada cum copiii lor invata in banci de acum 50 de ani.
Si atunci, daca ii lasa si buzunarul, se hotarasc sa schimbe fata clasei. La Scoala nr. 5, situata in centrul orasului, parintii string bani pentru a lambrisa sala de clasa. „La inceputul anului, am pus fiecare parinte cite 700.000 de lei pentru lambriu. Din discutiile care au avut loc, am inteles ca nu s-au strins inca toti banii. Probabil ca, la anul, vom schimba parchetul, in celalalt an vom face mobilier nou si povestea va continua pina cind se termina si anii de scoala. Pentru ca punem lambriu, nu mai platim fondul scolii, de 150.000 de lei, dar nu ne-a spus nimeni daca numai in acest an sau in primii patru ani de scoala”, a spus Doina R, incepatoare in activitatile legate de fondul clasei, fetita sa fiind abia in clasa I.
La scoala nr. 8, zece sali de clasa au fost amenajate cu contributia parintilor, de la mobilier nou pina la
perdele, mochete si fete de masa. La liceu, suma achitata pentru fondul clasei variaza intre 100.000 de lei si 250.000 de lei, bani pe care directorii recunosc ca ii folosesc pentru amenajarile care se fac in scoala.
„Cu banii de la fondul scolii am amenajat in acest an un cabinet nou de informatica, cu 13 calculatoare
Pentium II, de la cumpararea calculatoarelor pina la instalare si amenajarea salii”, a spus profesorul
Laurentiu Leoreanu, directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin”.
In scolile si liceele romascane invata aproximativ 8.000 de elevi. Daca doar 6.000 dintre ei platesc fondul clasei, socotit in medie 200.000 de lei, se string 1,2 miliarde de lei pe care parintii ii platesc, chiar daca isi achita si celelalte taxe si impozite locale. Si la acesti bani se adauga si sume mai mici, cu care contribuie in timpul anului pentru cumpararea de materiale consumabile, ca sa nu mai punem la socoteala ca tot ei sint in foarte multe cazuri cei care rascheteaza parchetul, care vopsesc lemnaria sau amenajeaza interiorul.
Mentionam ca invatamintul in Romania este gratuit, conform Constitutiei. (Cosette ZANOCEA)

Comentarii